Στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της αντιπλημμυρικής προστασίας και τη θωράκιση του Λεκανοπεδίου από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και την ανάδοχο εταιρεία, η σύμβαση για τη διευθέτηση και τον καθαρισμό του Ιλισσού ποταμού. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 12,8 εκατομμυρίων ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους της Περιφέρειας Αττικής και του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021 – 2025.
Ο ποταμός Ιλισσός, με λεκάνη απορροής 43 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μήκος 10 χιλιομέτρων, αποτελεί έναν από τους κύριους φυσικούς αγωγούς απορροής υδάτων, καθώς πηγάζει από τις βορειοδυτικές πηγές του Υμηττού και διερχόμενος νοτιοανατολικά εκβάλλει στον Φαληρικό Όρμο.
Στο μεγαλύτερο μέρος του έχει διευθετηθεί στο παρελθόν με κλειστή διατομή, πάνω στην οποία έχουν αναπτυχθεί αστικές υποδομές, όπως λεωφόροι, γραμμές του τραμ και χώροι πρασίνου. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν περιορίσει σημαντικά την παροχετευτικότητά του, καθιστώντας τον ευάλωτο σε πλημμυρικά φαινόμενα, ειδικά σε περιόδους έντονης βροχόπτωσης.
Η Περιφέρεια Αττικής προχωρά στις εξής παρεμβάσεις:
- Εκβάθυνση και καθαρισμός της κοίτης του Ιλισού από φερτά υλικά, μπάζα και διάφορα άλλα εμπόδια, που μειώνουν τη ροή των υδάτων.
- Ανακατασκευή τριών γεφυρών, οι οποίες έχουν παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα παροχετευτικότητας κατά το παρελθόν:
- Της γέφυρας της οδού Εθνάρχου Μακαρίου, η οποία θα διαφοροποιηθεί τόσο σε πλάτος όσο και σε ύψος για τη βελτίωση της ροής.
- Της γέφυρας της Λεωφόρου Ποσειδώνος, που θα κατεδαφιστεί και θα αντικατασταθεί από μια νέα γέφυρα αστικού περιπάτου, εξασφαλίζοντας καλύτερη απορροή και αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.
- Της υφιστάμενης μεταλλικής πεζογέφυρας, η οποία θα μετατοπιστεί, θα συντηρηθεί και θα επανατοποθετηθεί.
- Κατασκευή αναχώματος προστασίας από τη θάλασσα, με τη χρήση ειδικών αργιλικών υλικών που θα μεταφερθούν στη θέση του έργου, προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής εκτέλεση όλων των εργασιών.
Το έργο αποσκοπεί στη συνολική ενίσχυση της παροχετευτικής ικανότητας του Ιλισσού, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση των πλημμυρικών κινδύνων, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τις παρακείμενες περιοχές από καταστροφικά φαινόμενα.
Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης έργου, ο Ν. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι «μετά τις εργασίες καθαρισμού των υπόγειων τμημάτων του Κηφισού ποταμού και του δικτύου των ρεμάτων της Πικροδάφνης, οι οποίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, σήμερα κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών ολόκληρου του Λεκανοπεδίου. Η θωράκιση της Αττικής απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας.
Ο Ιλισσός, ένας ποταμός που φέρει μακραίωνη ιστορία και συνδέεται με την εξέλιξη της Αθήνας, πρέπει να αποκτήσει ξανά τη λειτουργικότητά του. Με το έργο αυτό, που είναι ένα από τα συνολικά 53 αντιπλημμυρικά που στοχεύουμε να υλοποιήσουμε έως το τέλος του 2028, όχι μόνο προστατεύουμε τις γειτονιές μας από πλημμυρικούς κινδύνους, αλλά αναδεικνύουμε και τη σημασία μιας ορθολογικής διαχείρισης των φυσικών μας πόρων. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συντελεστές και δεσμεύομαι προσωπικά για την ταχεία και αποτελεσματική ολοκλήρωση του έργου εντός των προσεχών 12 μηνών».
Από την πλευρά του αναδόχου, ο Γενικός Διευθυντής Έργων AKTOR, Αναστάσιος Αρανίτης σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό τεχνικό έργο που θα προστατεύσει την περιοχή του Ιλισσού από τον κίνδυνο πλημμυρών. Έχουμε την ικανότητα, το στελεχιακό δυναμικό και την εμπειρία να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που έχουν προκύψει, προκειμένου να παραδώσουμε ένα άρτιο αντιπλημμυρικό έργο».
Διαβάστε επίσης
Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο