Την ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας ζητούν με αίτησή τους προς το Ληξιαρχείο Αθηνών μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, όπου αναγράφεται ότι θα έχουν το επίθετο Ντε Γκρες.
Ο Παύλος Γλύξμπουργκ, γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, που βρίσκεται στην Ελλάδα δήλωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 έξω από το σπίτι του, στην Ηρώδου Αττικού:
«Το θέμα της ελληνικής ιθαγένειας προχωράει μόνο του και δεν έχει τελειώσει ακόμα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα αναφέρθηκε και στα σχέδιά του για τις επόμενες ημέρες. «θα μείνω λίγες μέρες Ελλάδα και μετά θα πάω πάλι στην Αγγλία», είπε.
Η αίτηση έγινε από δέκα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, δηλαδή τα πέντε παιδιά του Κωνσταντίνου, τα τρία μεγαλύτερα παιδιά του Παύλου και τα δύο της Αλεξίας.
Στην αίτηση, με βάση την νομοθεσία, όλα τα μέλη πρέπει να δηλώσουν σεβασμό στο Σύνταγμα και στο πολίτευμα της χώρας και να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 1974, που τερμάτισε τη βασιλεία στην Ελλάδα.
Οι επαφές με υπουργούς και η συνέχεια της διαδικασίας
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας είχαν μια πρώτη επαφή με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, με τον οποίο διατηρούν προσωπική σχέση και μάλιστα, ο κ. Βορίδης είχε παραβρεθεί, χωρίς τον θεσμικό του ρόλο, στην κηδεία του τέως βασιλέως τον Ιανουάριο του 2023 στη Μητρόπολη.
Επίσης, συναντήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και με τον υπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος είναι και αυτός που θα κληθεί να βάλει την τελική υπογραφή, προκειμένου να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η απόφαση ανάκτησης της ιθαγένειας.
Μέχρι στιγμής, τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας δεν είχαν ελληνικό διαβατήριο ή ταυτότητα, καθώς δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτών.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών Θανάσης Μπαλέρμπας ανέφερε ότι Παύλος και Νικόλαος επιθυμούσαν να ανακτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, ενώ μέχρι στιγμής έχουν δανέζικα διαβατήρια. Ανέφερε επίσης ότι «το πώς μια αλλοδαπή αρχή καταγράφει το όνομα ενός πολίτη της είναι δικό της θέμα, δεν είναι δικό μας», κάτι που είναι «προσωπική επιλογή». Όσον αφορά την αναγνώριση της ελληνικής ιθαγένειας για τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας ο κ. Μπαλέρμπας τόνισε ότι αυτό «δεν συνιστά χορήγηση ή απόδοση, αλλά γίνεται μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας».
Η αίτηση που κατατέθηκε στο Ληξιαρχείο Αθηνών θα διαβιβαστεί στον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος εξετάζει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Για να αποκτήσουν τα μέλη της οικογένειας ταυτότητα ή διαβατήριο, θα πρέπει να εγγραφούν στα μητρώα πολιτών.