Τη στρατηγική του απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία περνάει από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, χαράζει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει δείξει πως η πολιτική του στόχευση δεν είναι άλλη από το Κέντρο και γι’ αυτό πορεύεται δυναμικά προς τους πολίτες που είτε ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και τώρα απέχουν είτε βρίσκονται στους αναποφάσιστους.
Η μάχη και οι κόντρες που υπάρχουν αυτή την περίοδο για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την σύγκρουση για το Κέντρο. Αυτό δεν το κρύβουν στο ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τους τόνους λέγοντας πως «η Νέα Δημοκρατία και ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει, αν δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου που ήταν προσωπική του επιλογή, να το αιτιολογήσει. Αν δούμε χαρακτηριστικά σε όλους τους Προέδρους, όταν ένα κόμμα πρότεινε την πρώτη φορά Πρόεδρο Δημοκρατίας, τη δεύτερη φορά όταν έμπαινε το ίδιο όνομα στο ζύγι πάντα το κόμμα που τον πρότεινε τον ξαναστήριζε».
Για να ενισχύουν αυτήν την άποψη τονίζουν πως «το ΠΑΣΟΚ στήριξε τον Κωστή Στεφανόπουλο και το 1995 και το 2000, η Νέα Δημοκρατία τον Κάρολο Παπούλια και το 2005 και το 2010. Άρα, εδώ θα έχουμε στην ουσία μια νέα κατεύθυνση πρώτη φορά να μην προτείνεται η ανανέωση. Και θα πρέπει να το αιτιολογήσει».
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα που θα τοποθετηθεί το ΠΑΣΟΚ, στην Χαριλάου Τρικούπη λένε πως θα το κάνουν όταν τοποθετηθεί και ο Πρωθυπουργός.
Στόχευση του Κινήματος είναι να υπάρξει ένας προοδευτικός υποψήφιος Πρόεδρος επί της ουσίας και όχι απλώς να καταγραφεί. Βέβαια, αυτό έχει και την εξήγησή του καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης δε θέλει επ’ ουδενί να μπει στη συζήτηση για κοινό υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Νέα Αριστερά.
«Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι θεσμός για να κάνεις αντιπολίτευση. Είναι κατ’ εξοχήν συναινετικός θεσμός, διότι πρέπει να εκφράζει την εθνική ενότητα. Αν έρθει ο Πρωθυπουργός με μία στενή δεξιά επιλογή απλά για να καλύψει τα δικά της εσωκομματικά αδιέξοδα, εκεί προφανώς και θα έχουμε άλλη πρόταση», τονίζουν.
Όλα αυτά την ώρα που η ηγετική ομάδα (όχι όλοι εντός του ΠΑΣΟΚ) δεν θέλει να ακούει για συζήτηση περί ενιαίας Κεντροαριστεράς. Αν για παράδειγμα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ συμφωνήσουν σε κοινή υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας τότε τα αριστερά κόμματα θα λένε πως «προηγήθηκε σχετική συνεννόηση στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη».