Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου για την ενδοοικογενειακή βία και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που αφορά στον διορισμό της επιτροπής ιατροδικαστών από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Μετά τις πιέσεις του ΠΑΣΟΚ η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα προβεί σε νομοτεχνικές βελτιώσεις αύριο στη συγκεκριμένη διάταξη.
Σύμφωνα με την αρμόδια τομεάρχη Ευαγγελία Λιακούλη η επιτροπή θα μπορεί ακόμη και αυτεπάγγελτα να παρεμβαίνει και συντάσσει έκθεση επαναξιολόγησης θανάτου. Το ΠΑΣΟΚ συνδέει το θέμα αυτό με την τραγωδία των Τεμπών με την κ. Λιακούλη, στη Βουλή, να καλεί τον Γιώργο Φλωρίδη να απαντήσει για ποιο λόγο, το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει άρον –άρον, τη διάταξη που αφορά στη δημιουργία μιας τριμελούς επιτροπής ιατροδικαστών, την οποία διορίζει ο υπουργός και – πρωτοφανώς για τα ιατροδικαστικά χρονικά-, μπορεί «να επαναξιολογεί συνταχθείσες ιατροδικαστικές εκθέσεις»;
«Ύποπτη για την υπόθεση Τεμπών, η διορισμένη από την Κυβέρνηση επιτροπή Ιατροδικαστών, που μπορεί να αλλάζει την “αιτία θανάτου», τονίζει η κ. Λιακούλη και αναφέρθηκε σε στοιχεία της διάταξης που δημιουργούν μεγάλα ερωτήματα και «δεν αφήνουν ανυποψίαστο κανένα», όπως είπε. Επιπροσθέτως, για το ΠΑΣΟΚ η πρόσφατη παράταση της θητείας από την κυβέρνηση του Προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Καρακούκη, ο οποίος και θα προϊσταται της νέας επιτροπής, παραπέμπει σε συσχέτιση αυτής της επιτροπής με το έγκλημα των Τεμπών, που βρίσκεται σε εξέλιξη και για το οποίο υπάρχουν συγκλονιστικές αποκαλύψεις τους τελευταίους δύο μήνες.
Η κ. Λιακούλη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στα ηχητικά ντοκουμέντα που εξαρχής αποκρύφθηκαν και τελικώς, όπως είπε, με την αποκάλυψή τους, φέρεται να προκύπτει ότι τα θύματα της υπόθεσης των Τεμπών δεν θανατώθηκαν κατά τη σύγκρουση, αλλά από μεταγενέστερη αιτία- έκρηξης και πυρκαγιάς , «γεγονός που εύλογα συνδέεται με την «αιτία θανάτου», η οποία πλέον μπορεί να επαναξιολογείται από μια διορισμένη από την Κυβέρνηση επιτροπή».
Σχολίασε δε, ότι είναι απαράδεκτο να προσβάλλεται η ανεξαρτησία του επιστημονικού έργου των ιατροδικαστών, να καταργείται η θεσμική θωράκιση της διαδικασίας για την οποία είχε τη δυνατότητα να παρεμβαίνει μόνο ο Εισαγγελέας και τελικώς, με συγκλονιστική ευκολία, να μπορεί να ανατρέπεται η «αιτία θανάτου» , παρά το γεγονός ότι το ιατροδικαστικό υλικό δεν θα υπάρχει ενώπιον της διορισμένης επιτροπής, αλλά θα γίνεται …θεωρητική προσέγγιση και επαναξιολόγηση.
Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.