Την εξίσωση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας θέλει να λύσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δέχεται πιέσεις τόσο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και από τα Αριστερά.
Τι σκέφτεται ο Νίκος Ανδρoυλάκης
Με γνώμονα το γεγονός ότι η υπεύθυνη του πολιτικού σχεδιασμού του Κινήματος είναι η Άννα Διαμαντοπούλου η θέση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έχει μεγάλη απόσταση απ’ αυτά που λέει η πρώην Επίτροπος.
Όπως άλλωστε έχει πει και δημόσια ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, η Χαριλάου Τρικούπη θέλει μία υποψηφιότητα που να συμβολίζει την εθνική ενότητα.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεγάλη ευθύνη στο να δημιουργήσει συναινετική διαδικασία και πρόταση ώστε το κοινοβούλιο και το έθνος να ενωθεί στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε η Άννα Διαμαντοπούλου σε τηλεοπτική της συνέντευξη (Mega).
Θολό μήνυμα
Πάντως, σε ό,τι έχει να κάνει με την ονοματολογία στο ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνουν σ’ αυτή τη λογική παρά το γεγονός ότι η Νέα Αριστερά έκανε ήδη μία απόπειρα με την περίπτωση του Χρήστου Ράμμου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να ανακοινώσει την πρότασή του πριν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του topontiki.gr στο ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα προχωρήσουν σε πρόταση πριν από τον Πρωθυπουργό.
Βέβαια ο προγραμματισμός του Κινήματος έλεγε ότι θα προχωρούσαν σε πιθανή πρόταση μετά τα Φώτα. Πάντως το μήνυμα που εκπέμπεται είναι θολό.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα πιεστεί τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά.
Η περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου
Τις τελευταίες μέρες ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η περίπτωση Βενιζέλου έχει μόνο θετικές γνώμες εντός του Κινήματος με κορυφαία στελέχη όπως ο Γιάννης Μανιάτης να χαρακτηρίζουν την περίπτωση του Πρώην προέδρου του Κινήματος «άριστη».
«Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητάμε σε έναν θεσμό όπως του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η εθνική ενότητα, η πολιτική σταθερότητα και η εγγύηση της θεσμικής ομαλότητας. Εμείς έχουμε μιλήσει για μία ισχυρή παράδοση που υπάρχει στη χώρα και εγκαινιάστηκε από τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου το 1995 με τον Κωστή Στεφανόπουλο και υπαγορεύει όταν κυβερνά μία παράταξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από τον «αντίπαλο» πολιτικά χώρο.
Με άλλα λόγια, είθισται όταν μία από τις δύο μεγάλες παρατάξεις κυβερνά να επιλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη παράταξη για την επίτευξη της πολιτικής εξισορρόπησης», ανέφερε σε τηλεοπτικό του συνέντευξη ο Κώστας Τσουκαλάς.
«Επειδή η παράδοση αυτή έχει θετικό αποτύπωμα εμείς ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε ότι το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από την κεντροαριστερά.
Βέβαια κάθε πρόσωπο έχει το δικό του συμβολικό φορτίο και αξιολογείται αυτόνομα. Φυσικά πρέπει να έχει το εκτόπισμα ώστε να μπορεί να παίξει το ρόλο που καλείται λόγω της τρέχουσας συγκυρίας.
Μπορεί να βρεθούν και πρόσωπα που δεν ανήκουν σε παρατάξεις αλλά έχουν το φορτίο που χρειάζεται. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν έχει μία ευκαιριακή αντίληψη των θεσμών και των αναγκών της χώρας και η Προεδρία της Δημοκρατίας οφείλει να έχει ενωτικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι εμείς δεν θα μπούμε σε παιχνίδια αρνούμενοι μία πρόταση που φέρνει η Νέα Δημοκρατία, ακόμη και αν αυτή είναι καλή.
Αν όμως η κυβέρνηση φέρει μία πρόταση στενά κομματική και πάει να κάνει τα δικά της θεσμικά αδιέξοδα προφανώς θα είμαστε απέναντι», συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Διαβάστε επίσης
Πυρά ΠΑΣΟΚ κατά Βελόπουλου: «Η ρεζέρβα του Μαξίμου ξαναχτύπησε»
Ερώτηση Ανδρουλάκη στον Μητσοτάκη: Ο πρωτογενής τομέας υφίσταται μια πρωτοφανή απαξίωση