Με διάθεση συναινέσεων, αλλά και βάζοντας στο τραπέζι τις σαφείς ιδεολογικές του αποστάσεις και γραμμές προσήλθε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο διάστημα, μέσα από τις πρωτοβουλίες σε Βουλή και κοινωνία, είχε δείξει τις προθέσεις του σε μία σειρά από ζητήματα. Έγινε ξεκάθαρο και από τους δύο ότι διαφωνούν στα λεγόμενα «θέματα καθημερινότητας», όπως ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, η golden visa ή η έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών.
Ωστόσο υπάρχουν και σημεία στα οποία οι δύο άνδρες είναι πιθανό να συμφωνήσουν. Ύστερα και από αυτήν τη συνάντηση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτάει η σύγκρουση που θα έχουν οι δύο άνδρες στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ενώ, όπως όλα δείχνουν, το μεγάλο crash test ανάμεσα στους δύο αρχηγούς θα είναι η συνταγματική αναθεώρηση, καθώς ο Ανδρουλάκης άνοιξε κάποια από τα χαρτιά του, κυρίως για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Αναλυτές σχολίαζαν στο «Ποντίκι» ότι η εικόνα των δύο ανδρών, εκτός από το γεγονός ότι είναι θετική, δείχνει πως η «πολιτική επέστρεψε».
Καθαρές ιδεολογικές γραμμές
Το τελευταίο διάστημα, ο Ανδρουλάκης, ο οποίος βάζει σχεδόν καθημερινά την ατζέντα των συζητήσεων, δείχνει ότι μπορεί να χωρέσει στο κοστούμι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όπως επιβεβαιώνουν συνεργάτες του, γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι το βάρος που σηκώνει είναι ακόμα μεγαλύτερο από ό,τι πριν, ειδικά την ώρα που ο στρατηγικός του στόχος δεν είναι άλλος από το να γίνει το Κίνημα η επόμενη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Άλλωστε, στόχος του είναι να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές κάλπες.
Παρατηρητές του χώρου βλέπουν πως ο Ανδρουλάκης έχει δείξει καθαρά τις προθέσεις του ως προς το ιδεολογικό πρόσημο που θέλει για το κόμμα του. Το ρεπορτάζ μας πάντως θέλει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να είναι ιδιαίτερα αυστηρός ως προς τα αποτελέσματα που ζητάει από τους συνεργάτες του, καθώς έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχτεί λάθη (όχι μόνο επικοινωνίας). Γι’ αυτό, ένα από τα στοιχήματά του είναι να στελεχώσει τους τομείς του κόμματός του με «τους καλύτερους».
Μπορεί να μην το παραδέχονται, αλλά το «παρών» για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία ήταν αποτέλεσμα «γκάφας» και όχι πολιτικής θέσης.
Σύγκρουση για τον προϋπολογισμό
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη συνάντηση Ανδρουλάκη με τον πρωθυπουργό, από τη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι ήταν «μια παραγωγική συζήτηση», καθώς οι δύο αρχηγοί μίλησαν για θέματα όπως η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, το δημογραφικό, θέματα εξωτερικής πολιτικής (δυτικά Βαλκάνια, Τουρκία, εξελίξεις στη Μέση Ανατολή) και ζητήματα κράτους δικαίου.
Κοινό τόπο φαίνεται να βρίσκουν στην πρόταση του Ανδρουλάκη για τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης του εθνικού ζητήματος του δημογραφικού με εκπροσώπηση των κομμάτων, της Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Είναι για εμάς το κορυφαίο εθνικό και κοινωνικό ζήτημα, με οικονομικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις, που απαιτεί συνεκτική εθνική στρατηγική μακράς πνοής» αναφέρουν συνεργάτες του Ανδρουλάκη. Επίσης, κοντά σε συνεννόηση είναι και η δημιουργία Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή για τα θέματα ακρίβειας.
Όλα δείχνουν ότι, εκτός από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, μεγάλη αναμένεται να είναι και η αντιπαράθεση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ – θα είναι υψηλής σημασίας πρόταση για το Κίνημα – είπε στον Μητσοτάκη πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» (είχαμε αναφερθεί και παλαιότερα), δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να προτείνει την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να την κάνει ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ή να αποφασίζει η Βουλή. Η πρώτη εικόνα που υπάρχει από το στρατόπεδο του Ανδρουλάκη είναι πως η κυβερνητική πλειοψηφία σε πρώτη φάση διαφωνεί ως προς αυτό.
Ζήτησε «συμμόρφωση» για τις υποκλοπές
Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει πίσω το θέμα των υποκλοπών, καθώς και στη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη ζήτησε άμεση συμμόρφωση της ΕΥΠ με τη δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η στάση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς η ονοματολογία για την Προεδρία της Δημοκρατίας για την περίπτωση του Χρήστου Ράμμου έχει δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για διάφορες παρερμηνείες ή διαστρεβλώσεις.
Για την προεδρική εκλογή το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να πάρει καμία θέση – αυτό θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού –, ωστόσο υπάρχουν στελέχη που βλέπουν με καχυποψία την πρόταση για τον Ράμμο. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με δημοκρατικές ευαισθησίες λέει στην εφημερίδα μας: «Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με νομικές του ενέργειες προσπαθεί να οδηγήσει στην ανάσυρση του φακέλου των υποκλοπών από το αρχείο, η μετάβαση του Χρήστου Ράμμου από την ΑΔΑΕ στην Προεδρία ισοδυναμεί με “τίτλους τέλους” στην πολύκροτη υπόθεση».
Οι πάντες στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν πως το θέμα είναι στην ουσία του πολύ σοβαρό και θα είναι λάθος να αντιμετωπιστεί με τη συνήθη παραπολιτική ελαφρότητα, ενώ από την άλλη επισημαίνουν ότι το θέμα για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας άνοιξε από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Διαβάστε επίσης