Με επίστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Οθωνας Ηλιόπουλος υπέβαλε τη παραίτησή του.
Στην επιστολή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει μία αναφορά στο έργο του κατά την παρουσία του στη Βουλή, ενώ σημειώνει πως θέλει να πάρει την θέση του στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης.
Η επιστολή Ηλιόπουλου
«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Στις εκλογές του 2023, ο Αλέξης Τσίπρας μου έκανε τη μεγάλη τιμή να με τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως εκπρόσωπο του Αποδήμου Ελληνισμού.
Από αυτή την τιμητική θέση είχα την ευθύνη να υπερασπιστώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το όραμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για μια δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα.
Συμμετείχα ενεργά στις συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον οποίον οι απόδημοι Έλληνες θα πρέπει να έχουν το άμεσο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την πλήρωση συγκεκριμένου αριθμού θέσεων εκπροσώπων τους. Η άποψη μας, ήταν και είναι, ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν πρέπει απλά να “δανείζουν” τις ψήφους τους στα κόμματα της Ελλάδας, όπως συμβαίνει με το σημερινό νόμο.
Συμμετείχα επίσης ενεργά, με παρεμβάσεις μου στη Βουλή αλλά και με άρθρα μου, στη συζήτηση για τις αλλαγές στο χώρο της Παιδείας στη χώρα μας, υποστηρίζοντας ότι μόνο η ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας με χρήματα, σχέδιο για την έρευνα με την κατανομή των ερευνητικών κονδυλίων με τακτικό, προβλεπόμενο και διαφανή τρόπο (όπως έγινε μέσα από το ΕΛΙΔΕΚ που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ), με συνεχή εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων και πρόσληψη νέων επιστημόνων μπορεί να οδηγήσει στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να δημιουργήσει μια επιχειρηματικότητα προστιθέμενης αξίας.
Με λύπη και πόνο παρακολούθησα και παρακολουθώ την πλήρη κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αρθρογράφησα κατ´ επανάληψη προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο, ολιστικό πρόγραμμα καθολικής δημόσιας υγείας που εκπονήσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ με δουλειά στον Τομέα Υγείας και στο Think Tank Υγείας που συντόνισα επί δύο χρόνια.
Προς αυτές τις κατευθύνσεις κατέθεσα από το γραφείο μου και συνυπέγραψα δεκάδες ερωτήσεις, συμμετείχα στο δημόσιο διάλογο και μέσω των Επιτροπών της Βουλής αλλά και από την τηλεόραση και αρθρογραφώντας στον τύπο. Τέλος, ως Τομεάρχης Αποδήμου Ελληνισμού επεξεργαστήκαμε μαζί με τα μέλη της Γραμματείας Απόδημου ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρωμένες θέσεις του κόμματός μας που αντικατοπτρίζουν την αγωνία των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, τη διάδοση της ελληνόφωνης εκπαίδευσης σε μεικτά σχολεία του εξωτερικού και μια καλύτερη, ζωντανή και διαρκή σύνδεση των ίδιων και των παιδιών τους με τη χώρα μας.
Προσπάθησα όλο αυτό το διάστημα με ενθουσιασμό και προσήλωση να εκπληρώσω τα καθήκοντα μου ως βουλευτής και συνάμα να συνεχίσω την ερευνητική μου δουλειά στο εξωτερικό.
Προΐσταμαι μίας κλινικής υψηλής εξειδίκευσης στα γενετικά νοσήματα που προκαλούν καρκίνο και διοικώ ένα εργαστήριο που επιχορηγείται από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ και έχει αποστολή την ανακάλυψη νέων στοχευμένων θεραπειών και φαρμάκων για τον καρκίνο. Υπήρξα τυχερός στην επαγγελματική μου πορεία μέχρι σήμερα και οι προσπάθειες μας τα τελευταία χρόνια γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Φέραμε στην καθημερινή κλινική πρακτική καινούργια φάρμακα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Κατά συνέπεια ο όγκος τόσο της κλινικής όσο και της ερευνητικής μας δουλειάς πολλαπλασιάστηκε με φερέλπιδα αποτελέσματα για τους ασθενείς μας.
Παράλληλα ωστόσο, το διαμορφούμενο πολιτικό σκηνικό στη χώρα και η υπεράσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών απαιτεί πλέον μια καθημερινή παρουσία και ακόμα μεγαλύτερα διαστήματα παραμονής μου στην Ελλάδα.
Αντιμέτωπος με αυτές τις φυγόκεντρες δυνάμεις και με αίσθηση ευθύνης για τις υποχρεώσεις που έχω αναλάβει, υποβάλω την άμεση παραίτηση μου από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στις εκλογές του 2023 κόσμησαν εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού και κοινωνικού χώρου. Όλες και όλοι οι συνυποψήφιοί μου, εντός και εκτός Βουλής, έδιναν και θα δίνουν αγώνες για μια σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα. Ευελπιστώ ότι η πράξη της παραίτησής μου δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες μου στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτούμαι υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.
Θεωρώ ότι η σκέψη μου αυτή αντανακλά και τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό που θα ήθελαν η «φωνή» τους στην ελληνική Βουλή να είναι ένας από αυτούς.
Παραμένω πάντα μαχόμενο στέλεχος και περήφανο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό για μια δημοκρατική σοσιαλιστική κοινωνία.
Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία κατά την προηγούμενη περίοδο της Βουλής
Μετά τιμής
Όθων Ηλιόπουλος».
Η παραίτηση φέρνει σύγκρουση με Νέα Αριστερά και ίσως με Τσίπρα
Με την παραίτηση Ηλιόπουλου θεωρείται από την Κουμουνδούρου πως είναι αυτονόητο να πάρει τη θέση του ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένατος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος, αλλά στο μεταξύ από τις συζητήσεις που είχαν γίνει σε πρότερο χρόνο, είχε διαμορφωθεί η εντύπωση ότι οι περισσότεροι των επιλαχόντων που προηγούνται θα παραιτούνταν.
Δηλαδή, η τέταρτη Πόπη Τσαπανίδου, ο πέμπτος Μιχάλης Καλογήρου, η έκτη Τζένη Λειβαδάρου και ο έβδομος Αθανάσιος Τσακρής.
Ωστόσο η όγδοη Ζωρζέτα Λάλη, έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Η κυρία Λάλη έχει συνταχθεί με τη Νέα Αριστερά.
Και εφόσον διατηρήσει εκείνη την έδρα – για την οποία θα έχουν παραιτηθεί ήδη τέσσερις επιλαχόντες – αναμένεται να εκδηλωθεί νέα σφοδρή σύγκρουση τουλάχιστον ανάμεσα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΕΑΡ.
Εκτός κι αν, η επιμονή της κυρίας Λάλη οδηγήσει κάποιον από τους προηγούμενους επιλαχόντες να μην παραιτηθεί.
Η Κουμουνδούρου φέρεται αποφασισμένη πάντως να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να παραιτηθούν όλοι οι ενδιάμεσοι και να πάει η έδρα στον κ. Κασσελάκη. Να πείσει δηλαδή ακόμα και την Ζωρζέτα Ράλη, η οποία ήταν δική του επιλογή. Στελέχη γύρω από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως παρά το γεγονός ότι η κυρία Λάλη έχει μεταπηδήσει σε άλλο κόμμα, οφείλει να την πείσει να μην κρατήσει την έδρα.
Το εάν αυτό είναι εφικτό (να πείσει δηλαδή ο κ. Τσίπρας την κυρία Λάλη) είναι εάν δύσκολο ερώτημα. Και το άλλο ερώτημα είναι εάν η Κουμουνδούρου θα καταλογίσει την όποια ευθύνη στον πρώην πρώην πρωθυπουργό σε περίπτωση που η κυρία Λάλη επιμείνει να καταλάβει την έδρα. Εάν καταλογίσει ευθύνες σημαίνει ότι θα προκύψει και ανοιχτή ρήξη Κασσελάκη – Τσίπρα, κάτι που θα επιταχύνει τις συγκρουσιακές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Διαβάστε επίσης:
Θεόδωρος Μπεχράκης: Πέθανε στα 81 του ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων – Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας
Δρόμος μετ’ εμποδίων για το συνέδριο – Τον Οκτώβριο κρίνεται η νέα μορφή του ΣΥΡΙΖΑ