Για τον «μεγάλο ασθενή» της υγείας, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αποκαλύπτοντας ότι σε δυο χρόνια από σήμερα, θα έχουν οι πολίτες ένα οργανωμένο δίκτυο πρόληψης.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι σε δύο χρόνια από σήμερα ο κόσμος να έχει ένα δίκτυο πρόληψης όπως έχουμε τα οργανωμένα προγράμματα πρόληψης που δεν υπήρχαν ποτέ στη χώρα. Δεν είχαμε ποτέ τη δυνατότητα να πούμε ότι το Κέντρο Υγείας είναι το σημείο αναφοράς μου για την πρόληψη. Αυτό πάμε να κάνουμε, πάμε να αλλάξουμε σελίδα» ανάφερε η κυρία Αγαπηδάκη σε συνέντευξη της στο Action24 χθες.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, σήμερα γίνεται μια μεγάλη επένδυση στα Κέντρα Υγείας που βασίζεται σε τρείς πυλώνες:
- Στο προσωπικό: 2.000 προσλήψεις προγραμματίζονται μόνο για την ΠΦΥ εκ των οποίων έχουν ήδη προκηρυχθεί 325 γιατροί.
- Ανακαινίζονται 156 Κέντρα Υγείας σε όλη της χώρα.
- Ενισχύεται ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός τους με πόρους ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ.
«Επιπλέον συμπεριλαμβάνονται στον τακτικό προϋπολογισμό τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που και αυτές παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα .Ενισχύουμε περαιτέρω την πρωτοβάθμια και την πρόληψη και έρχονται και οι κινητές ομάδες της πρωτοβάθμιας» ανέφερε η υπουργός.
Πάντως αξίζει να τονισθεί ότι έξι χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ο μεγάλος ασθενής του ΕΣΥ παραμένει η ΠΦΥ.
Διαρκώς οι πολίτες ακούνε για σχέδια, προσλήψεις προσωπικού και αναβαθμίσεις όμως εξακολουθούν να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να έχουν ιατρική περίθαλψη ακόμα και για να τους συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους! Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι εάν χρειαστεί ο πολίτης γιατρό, έχει δυο επιλογές: ή να απευθυνθεί στα νοσοκομεία και να υποστεί την απίστευτη ταλαιπωρία από τις πολύωρες ουρές αναμονής ή στον ιδιώτη που θα τον πληρώσει αδρά καθώς ο θεσμός του προσωπικού γιατρού δεν «περπατάει». Και για του λόγου το αληθές, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 42,7% των πολίτων δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό, γιατί απλά δεν βρίσκουν αφού υπάρχουν μόνο 3.564 εκ των οποίων 2.200 στις δημόσιες δομές της ΠΦΥ και 1.364 ιδιώτες (https://prosopikos.gov.gr/) .
Για τα δωρεάν προγράμματα πρόληψης
Αναφορικά με τα δωρεάν προγράμματά πρόληψης η αναπληρώτρια υπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι:
-500.000 γυναίκες έχουν κάνει δωρεάν μαστογραφία μέσα από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» εκ των οποίων 33.000 έχουν εντοπιστεί εγκαίρως με ευρήματα.
- 17.000 έχουν υποβληθεί σε προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και από αυτές 300 έχουν παραπεμφθεί για κολποσκόπηση και βιοψία.
- Για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου 500.000 πολίτες έχουν κάνει self-test, 2.000 κολονοσκόπηση και από αυτές έχουν γίνει περίπου 500 βιοψίες με ευρήματα όπως πολύποδες.
Για τα προγράμματα πρόληψης στην καρδιά
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια το επόμενο διάστημα 5,5 εκατομμύρια δικαιούχοι, γυναίκες και άνδρες, ηλικίας 30 έως 70 ετών, θα λάβουν στο κινητό τους ένα μήνυμα (SMS) με το παραπεμπτικό, που αφορά μία σειρά από αιματολογικές εξετάσεις.
Πρόκειται για απλές αιματολογικές εξετάσεις, όπου ο γιατρός θα υπολογίζει τον λεγόμενο καρδιαγγειακό κίνδυνο: «Η πρώτη φορά που εκδηλώνεται η στεφανιαία νόσος είναι με ανακοπή. Πολλές φορές ακούμε για γνωστούς μας και μας σοκάρει η είδηση έφυγαν ξαφνικά από τη ζωή. Πρόκειται συνήθως για περιπτώσεις ανθρώπων που δεν είχαν κάνει ποτέ εξετάσεις και να πούμε ότι στην Ελλάδα τα δύο τρίτα από μας δεν κάνουν ποτέ εξετάσεις και το ένα τρίτο κάνει ξανά και ξανά. Τι θέλουμε λοιπόν; Θέλουμε να φτάσει το μήνυμα της πρόληψης σε κάθε σπίτι, να μη φοβάται ο κόσμος, να εκμεταλλευτεί αυτά τα προγράμματα» τόνισε η αναπληρώτρια επισημαίνοντας ότι «κάνοντας αυτές τις δωρεάν εξετάσεις, κερδίζουμε χρόνια ζωής».