Η έντονη σεισμική δραστηριότητα, η οποία παρατηρείται τους τελευταίους δύο μήνες στο Άγιο Όρος, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων.
Παράλληλα έχει προκαλέσει ανησυχία για την αντοχή των μοναστηριών σε πιθανό μεγάλο σεισμό.
«Το Άγιο Όρος έχει μοναστήρια που έχουν αντέξει χρόνια και πιστεύουμε πως δε θα υπάρχει πρόβλημα. Το σύνολο του Αγίου Όρους είναι ανθεκτικό», δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας και Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μονές εξαιτίας της συνεχιζόμενης επί δύο μήνες σεισμικής δραστηριότητας και το ενδεχόμενο ενός σεισμού από 5,5 έως 6 Ρίχτερ.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η σεισμική ακολουθία στο Άγιο Όρος επιμένει για μεγάλο διάστημα, επί δύο μήνες, και τα κτίρια, «οι ιστορικές μονές δεν έχουν τα εχέγγυα της αντισεισμικής προστασίας, όπως έχουν τα κτίρια που είναι κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα».
Ο καθηγητής Σεισμολογίας και Γεωφυσικής του ΑΠΘ επεσήμανε ακόμα ότι «προφανώς και πρέπει να προειδοποιήσουμε τον κόσμο και τις κοντινές περιοχές την Ουρανούπολη, τα Νέα Ρόδα και την Αμμουλιανή», καθώς οι σεισμοί προκαλούν στα παλιά κτίρια σημαντικές βλάβες.
Ο Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι στο ρήγμα στην περιοχή, μήκους 10-12 χιλιόμετρα, μπορεί να γίνει σεισμός από 5,5 έως 6 Ρίχτερ και αυτό είναι το δυσμενέστερο σενάριο.