«Η επέτειος του Πολυτεχνείου σηματοδοτεί την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και περιφρούρησης των δημοκρατικών θεσμών σε μια περίοδο που η Δημοκρατία δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα από τη συντήρηση και κάθε είδους αυταρχισμό», επισήμανε σε δήλωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι «όλοι καθημερινά με την ενεργό συμμετοχή μας, να εγγυηθούμε ότι η Δημοκρατία μας συμβαδίζει και προωθεί την ευημερία, καταπολεμά τις ανισότητες, διαθέτει τα απαραίτητα αντισώματα έναντι της υπερσυγκέντρωσης πλούτου, εξουσίας και ελέγχου της πληροφορίας».
«Τίποτε δεν είναι δεδομένο, τίποτε δεν χαρίζεται. Όσο οι ανισότητες μεγαλώνουν, όσο το αίσθημα αποκλεισμού από τις δημοκρατικές διαδικασίες μεγαλώνει, όσο το κλίμα παραίτησης επικρατεί, τόσο δίνεται τροφή για αδιέξοδη ακροδεξιά δημαγωγία σε βάρος των πραγματικά αναγκαίων συγκρούσεων με θύμα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πώς «σε έναν κόσμο που οι μεγάλες και σύνθετες προκλήσεις εντείνουν τις αβεβαιότητες και την ανασφάλεια, καθήκον των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων είναι να συγκρουστούν με την αδικία μιας άνισης κοινωνίας και να παλέψουν συλλογικά για την επαναφορά των αξιών και των ιδανικών που ιστορικά προσέφεραν προοδευτικές διεξόδους, διαμορφώνοντας παράλληλα το κοινωνικό συμβόλαιο που διασφάλισε ειρήνη και δικαιώματα για μια μακρά περίοδο στην Ιστορία».
«...Μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες παντού στον κόσμο, να μπορέσουμε να αναδείξουμε, με τρόπο οραματικό, αλλά αξιόπιστο και ρεαλιστικό, ότι μέσα από το διάλογο, την αμφισβήτηση και τη διεκδίκηση, η πολιτική συμμετοχή είναι η μοναδική στάση που εγγυάται μια καλύτερη ζωή για κάθε άνθρωπο», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.