Η Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, είναι η ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της ΕΟΚ, με τρεις υποψηφίους για την προεδρία.
Η πρώτη είναι από τον νυν πρόεδρο, Ευάγγελο Λιόλιο, η δεύτερη από τον Μπάνε Πρέλεβιτς και η τρίτη από την παράταξη «Πρώτα το μπάσκετ» της οποίας επικεφαλής είναι ο Παναγιώτης Φασούλας.
Ο πρώην σέντερ της εθνικής ομάδας, συμπεριλαμβάνει στην παράταξη ανθρώπους που «ίδρωσαν» τη φανέλα με το εθνόσημο, όπως ο Γ. Μπουρούσης, ενώ θα έχει και τον Παναγιώτη Γιαννάκη και την κόρη του, Κέλλυ, στο πλευρό του, μεταξύ άλλων.
Ο Παναγιώτης Φασούλας, ήδη σε συνέντευξη Τύπου χθες, παρουσίασε τις θέσεις της παράταξής του, κάνοντας αναφορά και στα κακώς κείμενα της διοίκησης Λιόλιου, η οποία επί της θητείας της, δεν έχει καταφέρει να φέρει θετικές αλλαγές στο μπάσκετ.
Ο Παναγιώτης Φασούλας, μίλησε στο topontiki.gr για τους στόχους του συνδυασμού «Πρώτα το μπάσκετ», την επιλογή των υποψηφίων, αλλά και τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν άμεσα στην ΕΟΚ.
– Πώς έγινε η επιλογή των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιό σας;
«Κάναμε πολλή δουλειά όλο αυτό το διάστημα ώστε να βρούμε τους κατάλληλους ανθρώπους για να οδηγήσουν την ΕΟΚ στην επόμενη μέρα. Εντοπίσαμε, συνομιλήσαμε και επιλέξαμε ανθρώπους που έχουν όραμα, δυναμική, ιδέες. Δεν μιλάμε για επιλογές που έγιναν με βάση τη θεωρία, αλλά με γνώμονα τις πράξεις. Όλοι τους έχουν λειτουργήσει μέσα στο μπάσκετ (από διαφορετικά μετερίζια) και γνωρίζουν καλά τι και πώς, αντιλαμβάνονται πού είναι το πρόβλημα και πού η λύση. Οπότε πάμε όλοι μαζί ενωμένοι, μια γροθιά, για να βγάλουμε το ελληνικό μπάσκετ από το τέλμα και να το οδηγήσουν εκεί που πρέπει να βρίσκεται: στην κορυφή»
– Ποιες είναι οι βασικές ιδέες του προγράμματός σας;
«Έχουμε ξεκάθαρες και απολύτως υλοποιήσιμες ιδέες. Δεν είναι λόγια του αέρα ή θεωρίες, με βάση δυνητικά έσοδα ή προοπτικές. Όλα είναι υπολογισμένα και υλοποιήσιμα, ώστε η ΕΟΚ να γυρίσει οριστικά σελίδα και να αφήσει πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος. Καλώ όλους τους φίλους του μπάσκετ να συμπορευθούν γιατί για μας απόλυτη προτεραιότητα έχει το άθλημα. Το “Πρώτα το Μπάσκετ” μάς εκφράζει απόλυτα».
– Στο πρόγραμμά σας διαβάζουμε πως επιδιώκετε τη “Διαφάνεια στη Διοίκηση”. Πώς μπορεί να διασφαλιστεί αυτό;
«Γίνεται να μην είναι ενημερωμένα τα σωματεία για τις κινήσεις της ΕΟΚ, σε οικονομικό επίπεδο; Είμαστε υπόλογοι σε όλα τα σωματεία της χώρας για το πώς χρησιμοποιούμε τα έσοδα που υπάρχουν, για το πού πηγαίνουν τόσα εκατομμύρια που περνούν από τα ταμεία της ΕΟΚ. Η διαφάνεια είναι το “Α” και το “Ω” ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία για το οτιδήποτε. Γι αυτό προγραμματίζουμε μηνιαίες συναντήσεις (με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων) του προεδρείου και τη συμμετοχή των διοικήσεων των σωματείων όλης της Ελλάδας με σκοπό την ενημέρωση των εκπροσώπων τους, για όλες τις ενέργειες της Ομοσπονδίας».
– Πώς σκοπεύετε να επιδιώξετε την περαιτέρω εισροή εσόδων στην Ομοσπονδία;
«Η οικονομική αυτοτέλεια της ΕΟΚ είναι αυτοσκοπός και μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ισχυρές εμπορικές συνεργασίες. Θέλουμε να υπάρχει ενιαία εμπορική πολιτική, από την Εθνική Ανδρών ως τους αγώνες σε τοπικό επίπεδο, με στόχο την ενίσχυση του brand και κατά συνέπεια την αύξηση των εσόδων προς όφελος των Ενώσεων και των Σωματείων».
– Όλο αυτό βέβαια συνεπάγεται περισσότερη προβολή, ώστε να προκύψουν έξτρα χορηγοί.
«Είναι πολλά τα προβλήματα που υπάρχουν στο κομμάτι της προβολής, ιδίως στο μπάσκετ γυναικών. Πώς γίνεται να έχει εξασφαλίσει τηλεοπτικό συμβόλαιο η Α1 Γυναικών στο Βόλεϊ κι εκείνη στο Μπάσκετ να μην έχει κάτι αντίστοιχο; Πώς προκύπτει αυτή η διάκριση; Θα σας πω εγώ: προφανώς από την παντελή έλλειψη σχεδιασμού από την πλευρά της Ομοσπονδίας ώστε να παρουσιάσει στους τηλεοπτικούς παρόχους κάτι ελκυστικό για τον τηλεθεατή. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική ως προς αυτό, μιλάμε για κάτι τόσο εξόφθαλμο και προφανές με το οποίο -όπως με τόσα άλλα- δεν ασχοληθεί η διοίκηση του κ. Λιόλιου. Πώς γίνεται να μην μπορεί να μην έχουν “εκμεταλλευτεί” σε εμπορικό επίπεδο το γεγονός πως τεράστια αθλητικά brands, όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και ο Ηρακλής βρίσκονται στην Α1 Γυναικών;».
– Για το τέλος αφήσαμε το πιο καυτό, όπως πάντα, ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί η εκάστοτε Ομοσπονδία: τη διαιτησία. Πώς θέλετε να κινηθείτε σε αυτό το κομμάτι;
«Το θέμα της διαιτησίας είναι κομβικό για την Ομοσπονδία, δεδομένου πως πρόκειται για μια καυτή πατάτα. Είναι ένα ζήτημα που αναζητά λύση εδώ και χρόνια, ένα θέμα στο οποίο η διοίκηση του κ. Λιόλιου απέτυχε παταγωδώς. Τα μεγάλα λόγια του παρελθόντος αναφορικά με την επόμενη μέρα της διαιτησίας έδωσαν τη θέση τους σε ατάκες όπως “αυτά τα τρία χρόνια ήταν περισσότερο χρόνια παρατήρησης και λιγότερο ενεργειών”. Μας ενημερώνει δηλαδή ότι δεν έκανε το παραμικρό, δεν έδρασε ως όφειλε, δεν λειτούργησε ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Το θέμα της διαιτησίας χρειάζεται τομές ώστε να μειωθεί (αν δεν μπορεί να διαγραφεί οριστικά) το αίσθημα της αδικίας σε ομάδες, παίκτες και προπονητές. Τέλος η παρατήρηση, ώρα για δράση».