Την ψυχοφθόρα αναμονή που βιώνουν τα παιδιά και οι γονείς τους, προκειμένου οι μικροί ασθενείς να υποβληθούν σε εξετάσεις στους ελάχιστους μαγνητικούς τομογράφους που διαθέτουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, επισημαίνουν σε ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.
Αναλυτικά, οι Γεώργιος Μανούσος, Ιωάννης Δημητροκάλλης, Κωνσταντίνος Φλώρος και Διονύσιος Βαλτογιάννης, αναφέρουν στη ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή στις 14 Ιανουάριου, ότι μόνο δυο μοναδικοί μαγνητικοί τομογράφοι διατίθενται σε παιδιατρικά νοσοκομεία σε όλη την ελληνική επικράτεια με συνέπεια τα παιδιά να έχουν βάλει «σε λίστα αναμονής της ίδια τους τη ζωή» μέχρι να κάνουν αυτή την εξέταση.
Οι τέσσερις βουλευτές επικαλούνται αναφορές από την Μονάδα προστασίας Παιδιού Πεντέλης (Πρώην ΠΙΚΠΑ) για ένα παιδάκι: «που ενώ χρειάζεται εξέταση μαγνητικής τομογραφίας, ο μικρός ασθενής βρίσκεται στην αναμονή για μήνες και ταλαιπωρείται».
Οι βουλευτές μάλιστα καυτηριάζουν την στασιμότητα σε ότι αφορά τον εξοπλισμό στα παιδιατρικά νοσοκομεία, παρά την αναγνώριση των πλεονεκτημάτων της εξέτασης από την επιστημονική κοινότητα από την δεκαετία του 1970: «Ενώ εδώ και 50έτη έχει κάνει την εμφάνιση του ο μαγνητικός τομογράφος, το Παίδων Πεντέλης και το Αγλαΐα Κυριακού έως και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να θέσουν σε λειτουργία μαγνητικό τομογράφο. Ο μοναδικός μαγνητικός τομογράφος για παιδιά σε όλη την Αττική βρίσκεται στο Παίδων «Αγία Σοφία» και ακόμα άλλος ένας στην Θεσσαλονίκη, εντός της Παιδιατρικής κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης», όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους.
Μάλιστα, οι ίδιοι κάνουν λόγο για απελπιστική κατάσταση καθώς ο μοναδικός μαγνητικός της Αττικής διατίθεται και για τα παιδιά που νοσηλεύονται στην ογκολογική μονάδα Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη Ελπίδα».
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές επισημαίνουν τις ανάγκες του παιδιατρικού πληθυσμού, ο οποίος αντιμετωπίζει ιδιαίτερες παθήσεις. Επί του θέματος τονίζεται ότι η μαγνητική τομογραφία ενδείκνυται ως καταλληλότερη εξέταση για την μελέτη του εγκεφάλου, των οφθαλμικών κόγχων, του λιθοειδούς, της υποφύσεως, της σπονδυλικής στήλης, τόσο του νωτιαίου μυελού όσο και των σπονδύλων, σε περιπτώσεις συγγενών δυσπλασιών, φλεγμονωδών παθήσεων, μεταβολικών νοσημάτων, κακώσεων και όγκων κ.ά.
Επίσης στα πλεονεκτήματα της εξέτασης είναι η προστασία από βλαβερή έκθεση ακτινοβολίας, που ενέχουν άλλες εξετάσεις.
«Τα παιδιά υφίστανται ψυχολογική ανισορροπία όταν βρίσκονται στην αναμονή τόσους μήνες για ιατρικές εξετάσεις με μαγνητικό τομογράφο, μη γνωρίζοντας τι έχουν και χωρίς να μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Πολλά νοσούντα παιδιά βιώνουν ίλιγγο, κεφαλαλγία τάσης με βαθύ, βουβό και έντονο πόνο στο κεφάλι, που συνοδεύεται συχνά απο συμπτώματα ανορεξίας, διαταραχής στην συγκέντρωση, αϋπνίας, εφίδρωσης, κόπωσης, ήπιας ευαισθησίας στο φως ή στον θόρυβο. Η ζωή τους μπαίνει στην αναμονή όπου ταυτόχρονα παρουσιάζουν και μαθησιακές δυσκολίες, εξαιτίας των παραπάνω συμπτωμάτων τα οποία παραμένουν άλυτα για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού δεν δύναται να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις», τονίζουν με νόημα οι τέσσερις βουλευτές.
Καταλήγοντας, στην ερώτησή τους ζητούν να μπει τέλος στην ψυχολογική ανισορροπία και τις λοιπές συνέπειες που υφίστανται οι μικροί ασθενείς αναμένοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις με μαγνητικό τομογράφο.
Ειδικότερα, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
Τι ποσοστά καταγράφονται σε ό,τι αφορά τις λίστες αναμονής για τους αξονικού τομογράφους σε δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία;
Τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε να υποβληθούν άμεσα σε εξετάσεις με μαγνητικό τομογράφο τα παιδιά που βρίσκονται στην αναμονή στα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία;
Πως και πότε σκοπεύετε να καλύψετε τις ελλείψεις μαγνητικών τομογράφων στα παιδιατρικά νοσοκομεία;
Είναι αληθές το γεγονός ότι όλη η χώρα διαθέτει μόνο δύο μαγνητικούς τομογράφους στα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία;
Αξίζει να τονισθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πολλές φορές τα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, έχει διαφημίσει την ιατροτεχνολογική αναβάθμιση και τον εξοπλισμό των νοσοκομείων με νέα σύγχρονα μηχανήματα μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης, ύψους 78 εκατομμυρίων ευρώ. Και η ερώτηση είναι πότε τα λόγια θα γίνουν πράξη;