Το εγχείρημα έχει ενδιαφέρον. Από κάθε άποψη. Για πρώτη φορά ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός σηκώνει το «βλέμμα» του και το στρέφει μακριά από την Αθήνα, όπου μπορεί να φτάσει.
Και «δίνει» το τηλεοπτικό μικρόφωνο για να ακουστεί η «φωνή» ανθρώπων για τις ζωές τους, την καθημερινότητα τους, σε τόπους οι οποίοι για αρκετούς από εμάς απλώς «δεν υπάρχουν».
Για παράδειγμα το Ορμένιο μπορεί να είναι άγνωστο, όπως ένα χωριό οπουδήποτε στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ.
Το Ορμένιο επέλεξε να κάνει ευρύτερα γνωστό, αξιοποιώντας τη δύναμη της εικόνας, η εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα» του ΣΚΑΪ η οποία βγήκε στον αέρα για πρώτη φορά, ανήμερα των Φώτων, το μεσημέρι.
Στίγμα καθαρό έχει η εκπομπή.
Δεν είναι ταξιδιωτική, δεν είναι ψυχαγωγική, είναι ενημερωτική-ειδησεογραφική και επιχειρεί να αναπτύξει και να καλλιεργήσει αυτό που έκαναν παλαιότερα οι εφημερίδες, με το λεγόμενο επαρχιακό ρεπορτάζ, η ΕΡΤ 1 παλαιότερα με την εκπομπή «Η ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα» και σήμερα το επιχειρεί με την εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ 3: Τη σχέση με τους ανθρώπους που δεν ζουν στο λεκανοπέδιο Αττικής.
Επίσης στις προθέσεις των συντελεστών της εκπομπής, τουλάχιστον όπως φάνηκε και δηλώθηκε στην πρεμιέρα, είναι η ανάδειξη της καθημερινότητας των ανθρώπων της επαρχίας, όσο μπορεί να «φωτιστεί» από προσωπικές αφηγήσεις και μαρτυρίες σε ολιγόλεπτα ρεπορτάζ τα οποία σαν ψηφίδες σχηματίζουν τη μεγάλη εικόνα του παζλ της περιοχής που επικεντρώνεται κάθε φορά η εκπομπή.
Το «άνοιγμα» για το Ορμένιο – το σημείο στο χάρτη από το οποίο αρχίζει η Ευρώπη, όπως είπε εύστοχα και με νόημα έναν κάτοικος του – έγινε με χρηστικές πληροφορίες μεταξύ των οποίων το info πως «το 2024 σημειώθηκαν 18 θάνατοι και μόλις δύο γεννήσεις».
Όλο το δημογραφικό, τα σημάδια εγκατάλειψης του οικιστικού δικτύου της περιφέρειας μέσα σε επτά λέξεις.
Λίγο μετά ζευγάρι με πέντε παιδιά εξήγησε πως επειδή το ετήσιο εισόδημα τους αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ, σταμάτησε η χορήγηση επιδόματος (2.800 ευρώ) πολύτεκνων.
Με αξιοπρέπεια, εξήγησαν στην Ευλαμπία Ρέβη ότι αυτό συνέβη και σε άλλες τρείς οικογένειες του χωριού- και δεν είναι μόνον εκείνες, προφανώς- και ότι το ζήτημα για τους ίδιους δεν είναι τόσο το χρηματικό ποσό, όσο ενέργειες αντισταθμιστικές που θα έπρεπε να είχε φροντίσει η Πολιτεία για υπάρχουν κίνητρα στους ακρίτες και να μην ερημώνουν τα χωριά.
Ο πρόεδρος της κοινότητας εξάλλου, έδωσε μια ακόμη διάσταση στο πρόβλημα, αναφέροντας πως στο Ορμένιο υπάρχουν 50 άνδρες ανύπαντροι, χωρίς σχέση, και τρείς γυναίκες.
Τα είπαν περίπου όλα, χωρίς να επιδιώξουν να γίνουν δεικτικοί.
Στη διάρκεια της εκπομπής μεταδόθηκαν συνολικά καμία 15αρια ρεπορτάζ – δεν τα λες και λίγα – μεταξύ των οποίων τέσσερις συνδέσεις για τα έθιμα των Θεοφανίων σε Καστοριά, Καλή Βρύση Δράμας, Άρνισσα Έδεσσας και Ρίζια Άρδα.
Από την εκπομπή μάθαμε για την Άρτεμις Παπακωστίδου-Διακάκη την τελευταία γυναίκα ψαρά στο Δέλτα του Έβρου που ζει με τον άνδρα της, Νίκο Διακάκη, σε πελάδα στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά και για την οινοποιό- οινοπαραγωγό Κική Χατζησάββα που προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή στον αμπελώνα της, έκτασης 70 στρεμμάτων, τον οποίον είδε να γίνεται στάχτη από την πύρινη λαίλαπα που μαύρισε τη Δαδιά στις 8 Αυγούστου 2023 και τον Βασίλη Πορτοκαλίδη οποίος εξέλιξε την σάλτσα ντομάτας της συζύγου του και είναι πλέον διακεκριμένο αγροτικό προϊόν.
Η Ρέβη «πετάχτηκε» μέχρι τη Νέα Βύσσα και με την κάμερα της εκπομπής κατέγραψε πως με δωρεά μια παρέα από ηλικιωμένες μετακινούνται στην καθημερινότητα τους με τετράτροχα ηλεκτροκίνητα σκούτερ.
Όμως δόθηκε η αίσθηση ότι το θέμα έγινε γρήγορα και κάπως πρόχειρα.
Το ρεπορτάζ στη σύνδεση με το χιονοδρομικό Λαϊλιά Σερρών επίσης, ήταν στεγνό, τυπικό, και δεν αξιοποιήθηκε η ομορφιά του τοπίο, έστω.
Κάποια από τα ενδιαφέροντα θέματα της εκπομπής ήθελαν περισσότερη φροντίδα, παραπάνω «παίδεμα».
Το αξιοσημείωτο είναι ότι αναδεικνύει ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της περιφέρειας με θετικό πρόσημο, χωρίς να παρουσιάζονται γραφικοί.
Κι αυτή είναι μια σημαντικό στοιχείο.
Επίσης διαφοροποιείται από τον γενικό ενημερωτικό τηλεοπτικό κανόνα που προβάλει συστηματικά μόνον περιστατικά παραβατικότητας, έκνομες πράξεις και εγκληματικές ενέργειες που καταγράφουν οι περιφερειακές αστυνομικές αρχές.
Το εγχείρημα του ΣΚΑΪ με την συγκεκριμένη εκπομπή είναι δύσκολο.
Ο σταθμός αναμετράται με τον εαυτό του.
Μένει να φανεί στην πορεία αν θα ενεργοποιήσει τους ανταποκριτές του, όπου έχει ώστε κάθε εκπομπή να έχει μεγαλύτερη, πιο «σφαιρική» γεωγραφική κάλυψη.
Θα είναι άδικο να περιμένει κάποιος θεαματικές τηλεθεαματικότητες με το «καλημέρα» της εκπομπής που παρουσιάζουν οι Ευλαμπία Ρέβη και Γιώργος Κουρδής.
Το στοιχειώδες: Η τηλεόραση δεν είναι ρουλέτα, ούτε ιπποδρομία.
Η συνήθεια τηλεθέασης απαιτεί πίστωση χρόνου και επένδυση στην προσπάθεια για να χτιστεί.
Η εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα» τώρα αρχίζει και θα είναι πρόωρο κάθε συμπέρασμα με γνώμονα την τηλεθέαση της ακόμα και μέχρι το τέλος της σεζόν.
Η εκπομπή στην πρεμιέρα της έδειξε να πληροί τη σύμβαση με τον τίτλο της και να είναι συνεπής σε αυτό που θέλουν να προσφέρουν οι συντελεστές της στους τηλεθεατές.
Να αναδεικνύει δηλαδή την ιδιαίτερη ταυτότητα κάθε τόπου, να «βλέπει» και να «ακούει» «τη σύγχρονη Ελλάδα μέσα από ιστορίες, αφηγήσεις, εμπειρίες και τον μοναδικό τρόπο ζωής των κατοίκων της».
Διαβάστε επίσης
«Τετράγωνα των Αστέρων»: Τι τηλεθέαση έκανε η Σμαράγδα Καρύδη στην πρεμιέρα
Charlie Hebdo: «Ακλόνητοι» – Ειδικό τεύχος για τα 10 χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση
Θεσσαλονίκη: Δημοσιογράφος δέχτηκε επίθεση… αγάπης από drone σε ζωντανή σύνδεση (video)