Στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων που διοργανώνει το Παρίσι, στις προσδοκίες της Γαλλίας για ενίσχυση της οικονομίας της από τη διοργάνωση, αλλά και σε παραδείγματα… προς αποφυγή αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα του The National.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «καμία διοργανώτρια πόλη δεν θα ήθελε να πληρώσει έναν πολύ μεγάλο λογαριασμό και να προκαλέσει μια οικονομική καταστροφή όπως αυτή που υπέστη η Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το εκτιμώμενο τίμημα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ύψους 16 δισ. δολαρίων, το οποίο πολλοί λένε ότι, αν δεν προκάλεσε, συνέβαλε στην ελληνική κρίση χρέους που επιβάρυνε τη χώρα για χρόνια».
«Για την Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων, η διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα είναι υψίστης σημασίας. Η υπέρβαση του προϋπολογισμού δεν αποτελεί επιλογή για τη χρεωμένη Γαλλία. “Στην πραγματικότητα είμαστε εντάξει προς το παρόν, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά”, δήλωσε ο Σαμουέλ Ντικροκέ, πρεσβευτής αθλητισμού της Γαλλίας», αναφέρεται.
«“Είμαστε σε καλό δρόμο και έχουμε σεβαστεί τους προϋπολογισμούς περίπου, οι οποίοι είχαν καθοριστεί αρχικά … οπότε προς το παρόν είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτό που έχουμε κάνει από οικονομικής άποψης”, είπε», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «ο λογαριασμός των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που πληρώνουν οι Γάλλοι για τη φιλοξενία των Αγώνων είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που πλήρωσε η Ελλάδα και δεν πρόκειται να προσθέσει στο χρέος της χώρας».
Επισημαίνεται, δε, ότι το Παρίσι έχει σχεδιάσει και επανασχεδιάσει τα σχέδιά του για τη φιλοξενία των Αγώνων αρκετές φορές από τότε που κέρδισε την υποψηφιότητα τον Σεπτέμβριο του 2017 και ότι σύμφωνα με τον Ντικροκέ, η ιδέα ήταν να μην κατασκευαστούν νέες υποδομές και να βρεθούν τρόποι «μεγιστοποίησης των υφιστάμενων αγωνιστικών χώρων» και αυτό συνέβαλε στη μείωση των δαπανών.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Γάλλοι, όταν κέρδισαν την υποψηφιότητα, υπολόγισαν το κόστος φιλοξενίας των Αγώνων σε 8 δισ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό αναθεωρήθηκε προς τα πάνω λόγω του πληθωρισμού. Ωστόσο, ο τελικός αριθμός του κόστους αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερος, δήλωσε ο Andrea Zanon, διευθύνων σύμβουλος της WeEmpower Capital με έδρα τις ΗΠΑ. «Τα 9 δισ. ευρώ είναι πιθανότατα υποεκτίμηση του τελικού συνολικού κόστους», δήλωσε.
Για μια ιδέα των μεγεθών, το κόστος για τους αγώνες του Πεκίνου έφτασε τα 52,7 δισ. δολάρια, του Τόκιο τα 35 δισ. δολάρια, της Αθήνας τα 18,7 δισ. δολάρια, του Λονδίνου τα 13,3 δισ. δολάρια και του Ρίο ντε Τζανέιρο τα 13 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global. Ενώ υπήρξαν «κάποιες υπερβάσεις κόστους» για τους Αγώνες του Παρισιού, η κλίμακα της υπέρβασης του προϋπολογισμού δεν πλησιάζει σε καμία περίπτωση κάποιους από τους προηγούμενους Αγώνες. Οι Αγώνες του Παρισιού έχουν υπερβεί κατά 25% τον αρχικό προϋπολογισμό μέχρι στιγμής. Οι Αγώνες του Λονδίνου το 2012 ξεπέρασαν τον προϋπολογισμό κατά 76%, του Τόκιο κατά 238% και του Ρίο κατά 352%, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P.
Διαβάστε επίσης
Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις από και προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου
Κάμαλα Χάρις: «Ακλόνητη» η υποστήριξή της στην ασφάλεια του Ισραήλ μετά την επίθεση στο Γκολάν
ΗΠΑ: Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου στην Ουάσινγκτον λόγω «βιολογικού κινδύνου»