Δύο σημαντικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ υπέγραψε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που γίνονται στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Η πρώτη αφορά τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να επιτελούν πέραν του ωραρίου τους και ιδιωτικό έργο, συμπληρώνοντας σημαντικά το εισόδημα τους.
Και η δεύτερη αφορά τα νέα οικονομικά κίνητρα αλλά και δωρεάν στέγη, που θα δοθούν στους γιατρούς για να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού σε άγονες περιοχές, ιδιαίτερα στα νησιά μας.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας κατά την ομιλία του στο 28ο ετήσιο «Economist Government Roundtable» στη συζήτηση με θέμα «The strategy for an inclusive and resilient public health care system».
Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η ΚΥΑ για τις άγονες περιοχές προβλέπει πώς οι γιατροί θα αμείβονται με 2.100 ευρώ, πλέον του μισθού τους, ενώ επιπλέον ο κάθε δήμαρχος θα μπορεί να τους πληρώνει και τα έξοδα κατοικίας τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν στέγη.
Θυμίζουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι, οι γιατροί έλαβαν 1.800 ευρώ καθαρά, για τις άγονες περιοχές, επιπλέον των μηνιαίων τους αποδοχών, ενώ οι νοσηλευτές έλαβαν 1.200 ευρώ.
Φέτος, λοιπόν, το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 300 ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί το ενδιαφέρον για μετακινήσεις κυρίως στα νησιά που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα εξαιτίας και της αύξησης του πληθυσμού λόγω τουρισμού, κατά τους καλοκαιρού μήνες.
Αναφορικά με τη δεύτερη ΚΥΑ ο κ. Γεωργιάδης ανακοινώσε πως δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να κάνουν και ιδιωτικό έργο, μετά το πέρας του ωραρίου τους στο νοσοκομείο της περιοχής τους. Μάλιστα αυτή την ΚΥΑ τη χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από καταβολής του ΕΣΥ και για να αναδείξει τη σημασία της, έφερε ως παράδειγμα το νησί της Κω και τη δραματική έλλειψη σε παθολόγους που έχει:
«Είναι αδιανόητο να έχουμε προκήρυξη 14 φορές, 4 θέσεις για παθολόγους στο νοσοκομείο και να μην υπάρχει ενδιαφέρον, την ίδια ώρα που έχουμε πολλούς ιδιώτες παθολόγους στο νησί, οι οποίοι προφανώς αδιαφορούν για το αν υπάρχουν παθολόγοι να στηρίξουν την δημόσια υγεία».
Σχετικά με την πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόνισε ότι «έχουμε στο πεντάμηνο μείωσης των δαπανών σε σχέση με πέρυσι, ένα περίπου 1,5%. Αυτό δεν είναι μικρό, γιατί οι δαπάνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατ’ αρχάς, ανεβαίνουν χρόνο με το χρόνο, άρα πολύ μεγαλύτερο από το 1,5%.
Συνήθως τα Υπουργεία στο τέλος του χρόνου ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών. Εμάς φέτος αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς θα μας περισσέψουν και χρήματα.»
Για τις ελλείψεις φαρμάκων
Όσον αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων, ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες ασθενείς καθημερινά, ο υπουργός είπε ότι έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για να μειωθούν : «Ήδη στην αγορά είναι εμφανής η προσπάθεια αυτή και οι ελλείψεις σήμερα στα φάρμακα είναι εξαιρετικά λιγότερες απ’ ότι πριν από πέντε μήνες.
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω της χρεοκοπίας και εγώ ως Υπουργός κατά το παρελθόν, είχαμε ψηφίσει νόμους που προέβλεπαν μόνο μειώσεις τιμών.
Δεν μπορούσε να αυξηθεί η τιμή. Τα φάρμακα πήγαιναν πάντα προς τα κάτω. Αυτό είναι σωστό γιατί μείωσε τη δαπάνη.
Όμως τελικά έχει οδηγήσει σήμερα στο εξής φαινόμενο. Σε φάρμακα φθηνά, δηλαδή φάρμακα της τάξεως του 0 ως 10, ως 15 ευρώ έχουμε τόσο μεγάλη μείωση τιμών που πολλά από τα φάρμακα αυτά είναι πολύ κάτω από το κόστος της παραγωγής».
Όπως εξήγησε στα φάρμακα όπως σε κάθε αγαθό, η αξία τους άλλοτε πέφτει, άλλοτε ανεβαίνει, ανάλογα με τις πρώτες ύλες, την ενέργεια, το κόστος προσωπικού και τα λοιπά. Το ότι εμείς πιέζουμε συνέχεια τα φάρμακα προς τα κάτω, οδήγησε σε μία σειρά φαρμάκων κάτω από το όριο του να είναι όχι κερδοφόρα, να είναι έστω βιώσιμα.
Αυτό έχει οδηγήσει στην απόσυρση πολλών από αυτών των φαρμάκων από την αγορά και εκεί οφείλεται και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ελλείψεων. Γι΄αυτό και η αύξηση στις τιμές πολύ φθηνών φαρμάκων εως 15 ευρω, είναι επιβεβλημένη προκειμένου να μην υπάρχουν ελλείψεις.
Διαβάστε επίσης
Πώς να κάνεις το παιδί σου έναν μελλοντικό ενήλικα που δεν θα έχει άγχος και κατάθλιψη