Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, ο ηγέτης των Σύριων ανταρτών Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι είχε μακριά απεριποίητη γενειάδα, φορούσε το τουρμπάνι των τζιχαντιστών και έμοιαζε σαν να προσπαθούσε να ακολουθήσει τα βήματα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Ωστόσο, ο άνθρωπος που ανέτρεψε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ την Κυριακή, έχει ένα πολύ διαφορετικό στιλ σήμερα. Σαν πολιτικός χαμαιλέοντας, όπως επισημαίνει το Politico, φοράει πράσινες στρατιωτικές φόρμες όπως ο Ζελένσκι ή μπλέιζερς, ενώ τα γένια του είναι περιποιημένα.
Το ίδιο και ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Συρίας. Ο αλ Μπασίρ ήταν επικεφαλής της λεγόμενης Κυβέρνησης Σωτηρίας που είχαν εγκαταστήσει αντάρτες στις περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας τις οποίες ελέγχουν, μέχρι την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
H μεταμόρφωση ήταν απαραίτητη προκειμένου να πείσουν τη Δύση ότι πρόκειται για μετριοπαθείς σωτήρες της χώρας και για να μπορούν να είναι ισότιμοι συνομιλητές της στη νέα εποχή της Συρίας μετά την πτώση του Άσαντ. Μάλιστα, η νέα κυβέρνηση της Συρίας είπε στους ηγέτες των επιχειρήσεων ότι θα υιοθετήσει ένα μοντέλο ελεύθερης αγοράς και θα ενσωματώσει τη χώρα στην παγκόσμια οικονομία, μια δήλωση που χαιρετίστηκε ως «σημαντική αλλαγή από δεκαετίες διεφθαρμένου κρατικού ελέγχου», σύμφωνα με τον επικεφαλής του μεγαλύτερου συριακού επιχειρηματικού λόμπι.
Η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν αμέσως να συνεργαστούν με τις ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης που ανέλαβαν την εξουσία στη Δαμασκό, ενώ άλλες χώρες κρατούν επιφυλάξεις σχετικά με την μεταμόρφωση του αλ-Τζολάνι.
Πάντως ο ίδιος κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει πως είναι ένας ακίνδυνος για την Δύση πολεμιστής που απλώς μάχεται από αγάπη για την χώρα του.
Ο 42χρονος αλ-Τζολάνι σε μια συνέντευξη στο CNN, καθώς τα στρατεύματά του κατέβαιναν στη συριακή πρωτεύουσα την Παρασκευή, προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από το εξτρεμιστικό παρελθόν του, τους δεσμούς του με τον Abu Musab al-Zarqawi της Αλ Κάιντα και τον διαβόητο εμίρη του Ισλαμικού Κράτους (IS) Abu Bakr al.
«Ένα άτομο στα είκοσί του θα έχει διαφορετική προσωπικότητα από κάποιον τριάντα ή σαράντα, και σίγουρα κάποιος στα πενήντα του. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση», είπε.
Επανέλαβε δε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν ακόμη πειστεί, καθώς μπορεί η εμφάνιση να έγινε φιλικότερη προς τη Δύση αλλά οι πεποιθήσεις ενδεχομένως να παραμένουν βαθιά αναχρονιστικές.
Το Politico αναφέρει χαρακτηριστικά, επικαλούμενο πρώην διπλωμάτη των ΗΠΑ, τον Αλμπέρτο Φερνάντες, το να εμπιστεύεται κάποιος τον αλ-Τζολάνι και το HTS, μοιάζει «πολύ με το περίφημο αστείο του Όσκαρ Ουάιλντ για τους δεύτερους γάμους [ως] “ο θρίαμβος της ελπίδας έναντι της εμπειρίας”».