Να ανεβάσουν ταχύτητα στα έργα που έχουν «βαλτώσει» στην υγεία, όπως η λίστα αναμονής στα χειρουργεία και η αναδιοργάνωση των εφημερίων για την αντιμετώπιση των ράντζων, ήταν μεταξύ των πρώτων θεμάτων, που ζήτησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να «τρέξουν», κατά την διάρκεια της πρωινής συνάντησης που κράτησε περίπου 1,5 ώρα.
Ο Πρωθυπουργός έκανε τρεις σημαντικές επισημάνσεις στον υπουργό Υγείας Άδωνης Γεωργιάδη, στην αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη και στους υφυπουργούς Μάριο Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλο:
- Το συγκεκριμένο υπουργείο το παρακολουθεί στενά,
- πρέπει να ακούνε με προσοχή τους ασθενείς,
- χρειάζεται να υπάρχει συνέπεια στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει απέναντι στους πολίτες που επισκέπτονται τις δομές υγείας:
«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το χαρτοφυλάκιο αυτό το παρακολουθώ προσωπικά -θα έλεγα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση από ό,τι το κάνω σε άλλα Υπουργεία – γιατί αναγνωρίζω απόλυτα την μεγάλη σημασία και την μεγάλη προτεραιότητα που έχει η υγεία για όλους τους πολίτες.
Οπότε, αν με ξαναδείτε αιφνιδιαστικά να επισκέπτομαι δομές υγείας, (σ.σ Λαϊκό) μην αιφνιδιαστείτε, για καλό είναι. Για να μπορούμε και εμείς να διαπιστώνουμε αν όλα αυτά τα οποία λέμε τα υλοποιούμε με την απαραίτητη συνέπεια.
Και βέβαια να τονίσω και κάτι τελευταίο, νομίζω ότι αυτή είναι μια κατεύθυνση που έδωσα στο Υπουργείο: να ακούμε τους ασθενείς. Είναι οι ίδιοι αυτοί οι οποίοι τελικά θα μας βοηθήσουν στην αξιολόγηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Να μας λένε τι δεν κάνουμε καλά, να μας λένε και τι κάνουμε καλά, διότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, στέκεται όρθιο σήμερα»
Ανάμεσα στα πολλά θέματα που συζητηθήκαν ήταν:
-Οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας, όπως ο θεσμός του προσωπικού γιατρού που δυστυχώς πάει με ρυθμούς χελώνας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας htt: //prosopikos.gov.gr/ μέχρι σήμερα το 43,5% του πληθυσμού δεν έχει προσωπικό γιατρό με συνέπεια να βάζει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι γιατροί έχουν γυρίσει την πλάτη στο θεσμό αυτό και οι μόλις 3.502 λειτουργοί του Ιπποκράτη δεν αρκούν για να καλύψουν τον πληθυσμό. Συνολικά έχουν εγγραφή πάνω από 5 εκα. πολίτες.
– Η αναδιοργάνωση των εφημεριών: Δυστυχώς και εδώ υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση με συνέπεια τα μεγάλα νοσοκομεία να δέχονται όλο τον όγκο των ασθενών ( εξαιτίας της έλλειψης Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) . Αποτέλεσμα είναι τα ράντζα και η ταλαιπωρία των ασθενών κυρίως στα τριτοβάθμια νοσοκομεία της Αττικής όπως Αττικό, Λαϊκό, Γεννήματα, Σισμανόγλειο, Νίκαια κλπ.
-Η ανακαίνιση των κέντρων υγείας: Ένα από τα θέματα που έχουν σημειωθεί πρόοδο, λόγω και της χρηματοδότης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
-Οι λίστες αναμονής για τα τακτικά χειρουργεία: Έχουν μειωθεί από ένα χρόνο σε τέσσερις μήνες, ωστόσο όμως δεν έχουν φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα. – Η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και οι προσλήψεις: Πρόκειται για το «μεγάλο αγκάθι» του ΕΣΥ διότι εξαιτίας των χαμηλών μισθών και της εξουθένωσης των γιατρών και νοσηλευτών λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι διαγωνισμοί βγαίνουν άγονοι. Επίσης υπάρχει και η γραφειοκρατία που φρενάρει όσες προσλήψεις γίνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος είναι να μειωθεί ο χρόνος πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ από 2 έτη που είναι σήμερα σε 6 μήνες.
Ακόμη συζητήθηκαν ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης( η «μαύρη τρύπα» της υγείας λόγω και της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης), η στήριξη των δομών υγείας σε απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές, η βελτίωση του ΕΚΑΒ κλπ.
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της υγείας τονίζοντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση, ωστόσο επεσήμανε για άλλη μα φορά ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που κληροδότησε στο ΕΣΥ η πανδημία.
«Μεταρρυθμίσεις που, θέλω να πιστεύω, ότι σύντομα οι πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν και να τις διαπιστώνουν οι ίδιοι ως χρήστες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες προφανώς δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις υποδομές, πολλές εκ των οποίων χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και ειδικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν να κάνουν με την προσθήκη του απαραίτητου προσωπικού, με την αναδιάταξη διαδικασιών, με τη χρήση της τεχνολογίας, με την αντιμετώπιση διαχρονικών προβλημάτων και ελλείψεων που έχουμε στις άγονες περιοχές, στα νησιά μας, στις ορεινές περιοχές.
Έχουμε, όμως, το σχέδιο, έχουμε τη βούληση να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτές τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Έχουμε μία πολύ καλή ομάδα στο Υπουργείο Υγείας και τώρα η ευθύνη περνάει σε εσάς για να υλοποιήσουμε πια αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει.».
Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στα ζητήματα που αφορούν στη δημόσια υγεία και στις προληπτικές εξετάσεις, ένας τομέας που έχει αναλάβει προσωπικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, που έχει άριστες σχέσεις με το Μέγαρο Μάξιμου.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης είπε μεταξύ άλλων ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου και αναφέρθηκε ενδεικτικά απόδοση των νοσοκομείων το πρώτο εξάμηνο του 2024, όπου πέτυχαν το μεγαλύτερο ρεκόρ διενεργηθέντων χειρουργείων εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
«Συζητήσαμε διεξοδικά και τα ζητήματα του προσωπικού, των εφημεριών, των άγονων περιοχών και νομίζω ότι βρήκαμε αρκετές λύσεις που δεν τις είχαμε σκεφτεί για να τις προχωρήσουμε ακόμα γρηγορότερα».
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι Υφυπουργοί Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.