Καλημέρα σας
Δεν φαίνεται να γεφυρώνεται το χάσμα που έχει ανοίξει ανάμεσα σε Μητσοτάκη από τη μία και Σαμαρά- Καραμανλή από την άλλη.
Στοιχειώδης ευγένεια στις κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες συναντώνται θα υπάρχει φυσικά. Όλοι άλλωστε διαθέτουν αστική ευγένεια – τουλάχιστον δημοσίως.
Αλλά η απόσταση δεν καλύπτεται.
Γι’ αυτό και έχει πέσει η ιδέα να καλέσει, λέει, ο Μητσοτάκης τους δύο πρώην σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις για να ανταλλάξουν απόψεις για μείζονα θέματα της χώρας. Έτσι, ως κίνηση καλής θέλησης και αναγνώρισης της διαδρομής και του ρόλου τους στη διαμόρφωση της παράταξης.
Επειδή όμως η ιδέα αυτή λέει να συζητήσουν ακόμα και το θέμα της προεδρικής εκλογής, πρέπει να θεωρείται «καμένη» ήδη.
Ο Μητσοτάκης δεν θα έδινε ποτέ την εντύπωση ότι θα έμπαινε σε «διαβουλεύσεις» για ένα προνόμιο που έχει ως πρωθυπουργός. Ακόμα κι αν δεν επρόκειτο τελικά για διαβούλευση, παρά μόνο συζήτηση περί διαγραμμάτων. Και μόνο η αίσθηση ότι «ρωτάει τους πρώην» είναι αποτρεπτική για μία τέτοια κίνηση.
Στο μεταξύ, όλοι έχουν πάρει το… απουσιολόγιο και μετράνε πού πήγε ο ένας και από πού έλειψε ο άλλος… Αν παρέστη σε μία εκδήλωση ο ένας ή απουσίαζε από κάποια άλλη, ο άλλος…
Οι μαγικοί αριθμοί 151 και 180
Η άσκηση της προεδρικής εκλογής δεν είναι πάντως εύκολη για τον Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός, με το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο θέλει ιδανικά με πετύχει δύο αριθμούς στην ψηφοφορία. Το 151 και το 180.
Πρακτικά ο Μητσοτάκης θέλει ο υποψήφιος πρόεδρος να έχει τουλάχιστον 151 ψήφους από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Φυσικά το άριστο είναι οι 156, που είναι η δύναμη του κόμματος, αλλά εφόσον το πρόσωπο προέρχεται από άλλο χώρο, είναι πιθανό να υπάρχουν απώλειες. Οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 5, ώστε να μην πέσουν οι γαλάζιες ψήφοι κάτω από το ψυχολογικό (και ισχυρών πολιτικών συμβολισμών) όριο των 151.
Και φυσικά θα επιθυμούσε ο πρόεδρος να εκλεγεί με τουλάχιστον 180 ψήφους, που δείχνει και μία συναίνεση και αποδοχή, που παλαιότερα σήμαινε και το ευρύτερη απήχηση του προσώπου – άρα και της επιλογής του πρωθυπουργού.
Προφανώς η έσχατη λύση θα είναι να προτείνει έναν από τα σπλάχνα της ΝΔ και να εξασφαλίσει τις 156 ψήφους της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Αυτή θα ήταν μία εύκολη και αναίμακτη για τα εσωτερικά της ΝΔ λύση. Αλλά πολιτικά δεν μπορεί να είναι η έσχατη και μόνο, λύση.
Δεν έκανε όλα αυτά τα χρόνια τόσα ανοίγματα στο μεσαίο χώρο και στο ευρύτερη πολιτικό κέντρο για να επιστρέψει σε λογικές… δεξιού μαντριού!
Διολίσθηση νομοσχεδίων
Στο μεταξύ, το Μαξίμου προσπαθεί να… απωθήσει προς το μέλλον νομοσχέδια, που μπορεί να προκαλέσουν έναν χαμό στο εσωτερικό της ΝΔ. Ένα άκρως ενδεικτικό παράδειγμα είναι το νομοσχέδιο για το νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας.
Ο οποίος χάρτης φέρνει συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις νοσοκομειακών μονάδων, μεταξύ άλλων.
Δύσκολα αυτά τα πράγματα στους καιρούς τούτους, για την κυβέρνηση.
Το συνέδριο και οι αποκλεισμοί
Δεν θέλουν να είναι μαζί, πιθανότατα δεν μπορούν κιόλας και έτσι το δείχνουν με κάθε τρόπο, σε κάθε ευκαιρία και χωρίς διακοπή.
Μιλάμε για τις αντιμαχόμενες πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ. Τους «Αντικασσελακικούς» και τους «Κασσελακικούς».
Ειρωνείες, αιχμές, διαρκείς επιθέσεις και αντεπιθέσεις, οργισμένα ψηφίσματα και μεθοδεύσεις αποκλεισμών – όχι μόνο του Κασσελάκη, αλλά και μελών – συνθέτουν ένα σκηνικό βαθύτατης κρίσης και αγεφύρωτου χάσματος. Το ψυχικό ρήγμα, πέρα απ’ όλα τα άλλα, είναι οριστικό.
Όλοι αυτοί να καθίσουν σε ένα τραπέζι την επαύριον είναι όχι απλά απίθανο, αλλά αδύνατο.
Ουσιαστικά το καίριο ερώτημα των ημερών που τίθεται είναι εάν θα τελειώσει το συνέδριο.
Βέβαια υπάρχει και το ερώτημα αν θα αρχίσει. Διότι στην περίπτωση που οι 87 έχουν χάσει τις εκλογές συνέδρων, που γίνονται αυτό το σαββατοκύριακο, θα πρέπει να βρουν κάποιο τρόπο να ανατρέψουν ή να σταματήσουν στις εξελίξεις.
Αυτή η ιδέα να μετατρέψουν μία τεχνικής φύσεως «επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων» σε… Ιερά Εξέταση και «γιαταγάνι» για «κασσελακικούς συνέδρους, αποκλείοντας σωρηδόν και για οποιοδήποτε λόγο και αφορμή, δεν φαίνεται και πολύ σόι ιδέα.