Ούτε μία μέρα δεν πέρασε και η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που θωρούν ότι τα όσα εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ψίχουλα.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η οποία με ανακοίνωση χλεύασε τα μέτρα αναφέροντας:
«ποιος νοσηρός νους» έπεισε τον πρωθυπουργό να εξαγγείλει την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των ένστολων.
Όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές πρόκειται για εμπαιγμό και προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε επαφή με τα συνδικάτα των υπολοίπων ένστολων.
Την ίδια στιγμή η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών ( ΟΕΝΓΕ), με ανακοίνωση της επιτίθεται εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προαναγγελία κινήτρων σε γιατρούς ούτως ώστε να στελεχώσουν τις παραμεθόριες περιοχές.
Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας για ψευδή στοιχεία και υποκρισία, υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά κίνητρα που ανακοινώθηκαν όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, αλλά στην ουσία αποτελούν μείωση των επιδομάτων και χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας στις άγονες περιοχές.
Αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσαν ακόμα τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τους ξενοδόχους της χώρας, καθώς θεωρούν ότι από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός απουσίαζαν αναφορές, σχέδιο και μέτρα για τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών, τις υποδομές .
Σε ό,τι αφορά το στεγαστικό και τις εξαγγελίες που αφορούν στη βραχυχρόνια μίσθωση η άποψη που υπάρχει είναι ότι δεν θα οδηγήσουν σε δραστικές αλλαγές, γιατί στην πραγματικότητα δεν μπαίνουν πραγματικοί περιορισμοί.
Σε ότι αφορά τους αγρότες τα 4 μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τη στήριξη των παραγωγών και κτηνοτρόφων μάλλον απογοήτευσαν. Είναι χαρακτηριστικό οτι οι εκπρόσωποι των παραγωγών ζητούν διευκρινίσεις για το πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη και ποιους αφορά η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
Αρνητικές είναι και οι αντιδράσεις από σωματεία τριτέκνων όπου σε ανακοίνωση τους τονίζουν ότι “Χθες στις ανακοινώσεις του ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ μίλησε για σύγκλιση. Νέα λέξη στο τραπέζι που δεν σχετίζεται καν με την εξίσωση αλλά σημαίνει απλώς προσέγγιση των δικαιωμάτων.
Ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ”Σύγκλιση των δικαιωμάτων των τρίτεκνων με των πολύτεκνων, ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού”.
Για παράδειγμα: αύξηση ποσοστού προσλήψεων στο Δημόσιο στο 16% ,όπως οι πολύτεκνοι, αύξηση επιδόματος τέκνων κλπ .
Δυστυχώς, για άλλη μια φορά τα τελευταία 25 χρόνια το τεράστιο δημογραφικό ζήτημα αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, χωρίς σαφή προσανατολισμό, με επιδοματική πολιτική και χωρίς ουσιαστικό σχέδιο παρά μόνο με ημίμετρα .
Αυτό που ζητούμε εδώ και χρόνια είναι ή με νόμο θεσμική και οικονομική εξομοίωση τριτέκνων και πολυτέκνων, όπως συνέβη με το νόμο 1910/1944 και με τον νόμο 860/1979. Οι αποσπασματικές παροχές δεν επιλύουν το πρόβλημα. Θα αναμένουμε την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων από την αρμόδια υπουργό και θα τοποθετηθούμε έπειτα αναλυτικά.
Ευχόμαστε και ευελπιστούμε να εισακουστούν οι διαμαρτυρίες μας και να καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι η μόνη λύση για το δημογραφικό είναι η εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες”.