Σύριοι ένοπλοι αντάρτες ισχυρίζονται ότι έχουν εισέλθει στο Χαλέπι, η πρώτη φορά που οι αντάρτες εισέρχονται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας από τότε που οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη το 2016.
Οι δυνάμεις των ανταρτών εξαπέλυσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση αυτή την εβδομάδα, καταλαμβάνοντας έναν αριθμό χωριών και αναζωπυρώνοντας τη σύγκρουση που ήταν σε μεγάλο βαθμό στατική για χρόνια.
«Οι δυνάμεις μας έχουν αρχίσει να εισέρχονται στην πόλη του Χαλεπίου», ανέφερε μια δήλωση από τον νεοσύστατο συνασπισμό ανταρτών, τη Στρατιωτική Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Ο συριακός στρατός είπε ότι αντιμετωπίζει μια «μεγάλη επίθεση» που εξαπέλυσαν «τρομοκρατικές οργανώσεις» οπλισμένες με βαρύ οπλισμό και drones.
Η αντάρτικη «Διοίκηση Στρατιωτικών Επιχειρήσεων», δήλωσε νωρίτερα ότι κατέλαβε τον έλεγχο του Κέντρου Στρατιωτικής Επιστημονικής Έρευνας της Συρίας στα περίχωρα της πόλης του Χαλεπίου μετά από «έντονες συγκρούσεις με τις δυνάμεις του καθεστώτος και τις ιρανικές πολιτοφυλακές».
Νωρίτερα, μια οβίδα πυροβολικού έπληξε τη φοιτητική κατοικία του Πανεπιστημίου του Χαλεπίου, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, SANA, το οποίο κατηγόρησε τις φατρίες της αντιπολίτευσης για την επίθεση. Ο εκπρόσωπος των ομάδων ανταρτών ομάδων Αμπντουλγκάνι αντέκρουσε τις κατηγορίες των συριακών κυβερνητικών μέσων ως «αβάσιμα ψέματα».
Η επίθεση, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη, είναι η πρώτη μεγάλη σύγκρουση εδώ και χρόνια μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος κυβερνά τη χώρα που έχει ισοπεδωθεί από τον πόλεμο από το 2000.
Ένας υπάλληλος του Πανεπιστημίου του Χαλεπίου, μιλώντας ανώνυμα για λόγους ασφαλείας, επιβεβαίωσε ότι βλήμα πυροβολικού έπληξε τον δεύτερο όροφο ενός κοιτώνα με φοιτητές μέσα εκείνη την ώρα. Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει νεαρούς άνδρες να τρέχουν έξω από έναν κοιτώνα στην πανεπιστημιούπολη του Χαλεπίου και να μεταφέρουν έναν τραυματία.
Την Πέμπτη, τουλάχιστον 15 άμαχοι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά και δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν και άλλοι 36 τραυματίστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στο Χαλέπι και την επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με τους White Helmets, μια εθελοντική ομάδα διάσωσης. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας ταξίαρχος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) Κιουμάρς Πουρχασεμί σκοτώθηκε επίσης στην πόλη.
Σε μια κλήση με τον Σύρο ομόλογό του για να συζητήσουν την κλιμάκωση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγκτσί κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για «επανενεργοποίηση» των ανταρτών και «τόνισε τη συνεχή υποστήριξη» του Ιράν στη συριακή κυβέρνηση και τον στρατό.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κάλεσε τις συριακές αρχές «να αποκαταστήσουν γρήγορα την τάξη σε αυτήν την περιοχή και να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη». Τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία είναι βασικοί σύμμαχοι στη Συρία.
Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης του 2011 καθώς το καθεστώς κατέστειλε μια εξέγερση υπέρ της δημοκρατίας και κατά του Άσαντ. Η χώρα βυθίστηκε σε έναν εμφύλιο πόλεμο πλήρους κλίμακας καθώς σχηματίστηκε μια δύναμη ανταρτών, γνωστή ως Ελεύθερος Συριακός Στρατός, για να πολεμήσει τα κυβερνητικά στρατεύματα.
Η σύγκρουση διογκώθηκε καθώς άλλοι περιφερειακοί παράγοντες και παγκόσμιες δυνάμεις –από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Ρωσία– συσσωρεύτηκαν, κλιμακώνοντας τον εμφύλιο πόλεμο σε αυτό που ορισμένοι παρατηρητές περιέγραψαν ως «πόλεμο αντιπροσώπων». Το ISIS μπόρεσε επίσης να αποκτήσει έδαφος στη χώρα πριν υποστεί σημαντικά πλήγματα.
Από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2020, η σύγκρουση παραμένει σε μεγάλο βαθμό αδρανής, με συγκρούσεις χαμηλού επιπέδου μεταξύ των ανταρτών και του καθεστώτος του Άσαντ. Περισσότεροι από 300.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε περισσότερο από μια δεκαετία πολέμου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε όλη την περιοχή.