Την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας νομοθετεί οικονομικά αλλά και θεσμικά κίνητρα για να προσελκύσει ιατρικό προσωπικό στα νησιά μας, προκειμένου να καλύψουν τα δραματικά κενά που υπάρχουν στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, ένα πρωτοφανές περιστατικό έρχεται να ανατρέψει το αφήγημα της Κυβέρνησης περί στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Σύμφωνα με την καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) γιατρός στο νησί της Γαύδου μετακινήθηκε τιμωρητικά. Το «λάθος» του ήταν να επισημάνει το αυτονόητο μετά από μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας τον περασμένο Αυγούστου, μήνας αιχμής για τον τουρισμό του νησιού. Τι είπε ο γιατρός; Το αυτονόητο. Να ελέγξουν το νερό και τα τρόφιμα. Πράγματι η Περιφέρεια Κρήτης προχώρησε σε ελέγχους και όντως αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε υψηλό μικροβιακό φορτίο σε μια τουλάχιστον γεώτρηση.
Πρόβλημα όμως απέκτησε και ο ίδιος ο γιατρός όπως αποδείχθηκε στην πορεία. Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της ΟΕΝΓΕ: «Ο Υπουργός Υγείας για να συγκαλύψει το θέμα, σύμφωνα με επιθυμία της δημάρχου του νησιού, εκδίωξε εκδικητικά τον γιατρό από το νησί» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωση της.
Το ιστορικό της υπόθεσης
«Όπως έχουμε ήδη καταγγείλει από 23/10/24, ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης είχε διαπράξει ένα απαράδεκτο, αυταρχικό και αντιδεοντολογικό ατόπημα. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2024 στη διάρκεια μαζικής επιδημίας γαστρεντερίτιδας στο νησί της Γαύδου, ο συνάδελφος Α.Β Επιμελητής στο Π.Ι της Γαύδου είχε επισημάνει το ιατρικά αυτονόητο, δηλαδή πως σε περιπτώσεις εμφάνισης μαζικής επιδημίας γαστρεντερίτιδας πρέπει να ελέγχονται το πόσιμο νερό και τα τρόφιμα.
Πραγματικά, σε έλεγχο που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Κρήτης βρέθηκε υψηλό μικροβιακό φορτίο σε μια τουλάχιστον γεώτρηση. Ο Υπουργός Υγείας για να συγκαλύψει το θέμα, σύμφωνα με επιθυμία της δημάρχου του νησιού, εκδίωξε εκδικητικά τον γιατρό από το νησί χωρίς καν τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης ή άλλου είδους διερεύνησης», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.
Οι κάτοικοι ζητούν τον γιατρό τους
Παρά τις καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ, των κατοίκων της Γαύδου και πλήθους άλλων φορέων, αυτή η απόφαση τιμωρητικής μετακίνησης του γιατρού δεν έχει ακόμα ανακληθεί.
Η ΟΕΝΓΕ ζητάει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την διοίκηση της 7ης ΥΠΕ «να άρουν αμέσως αυτήν την απαράδεκτη απόφαση» όπωςεπισημαίνει η ομοσπονδία.
Επίσης η ΟΕΝΓΕ ζητάει την ενίσχυση του Π.Ι της Γαύδου με μόνιμο προσωπικό και υποδομές. Ακόμη ζητούν από τον ΕΟΔΥΥ και από την Περιφέρεια Κρήτης να πάρουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας, τόσο για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού όσο και για τους επισκέπτες.