Το αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν «Βρικόλακες» ανεβαίνει στο Θέατρο Radar και χαίρομαι γιατί θα δω τον αγαπημένο φίλο Νίκο Αναστασόπουλο στη σκηνή. Να θυμίσουμε ότι το έργο – γραμμένο το 1881 – ήταν μια κραυγή ενάντια στην υποκρισία και τη διαφθορά της κοινωνίας. Συνάντησε πολλές αντιδράσεις, κατάφερε όμως να επιβληθεί και να θεωρείται σήμερα από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.
Το έργο. Η Ελένα Άλβινγκ διοργανώνει μια μεγάλη γιορτή για να τιμήσει τον άσωτο άντρα της, που έχει πεθάνει, ώστε να συντηρήσει την καλή εικόνα του λοχαγού Άλβινγκ απέναντι στον γιο της Όσβαλντ και απέναντι στην κοινωνία. Πιστεύει ότι έτσι θα σκεπάσει τα μυστικά της οικογένειας και θα κλείσει τους λογαριασμούς με το σκοτεινό παρελθόν.
Όμως οι εξελίξεις και τα γεγονότα την υπερβαίνουν. Πολύ γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της και τις επιλογές της. Όσο κι αν προσπάθησε να προστατεύσει τον γιο της Όσβαλντ και να τον κρατήσει μακριά από την καταστροφική επιρροή του πατέρα, στάθηκε αδύνατο. Τα πρόσωπα του έργου διεκδικούν απεγνωσμένα το φως και τη χαρά της ζωής, έχοντας να παλέψουν με τις σκουριασμένες ιδέες, με τις παλιές αντιλήψεις, με τα βιώματά τους, με την κληρονομιά των γονιών τους. Με όλα αυτά που ο Ίψεν ονομάζει βρικόλακες, που είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μας, ζωντανεύουν και μας εξουσιάζουν.
Η σκηνοθέτρια. Λέει η Αναστασία Παπαστάθη:«Ο Ίψεν στο έργο του ‘‘Βρικόλακες’’, μέσα από την μικρογραφία της οικογένειας Άλβινγκ και του κοινωνικού πλαισίου που την περιβάλλει, πραγματεύεται θέματα που αγγίζουν διαχρονικά ηθικά, κοινωνικά και ψυχολογικά ζητήματα.
Καταδικάζει την υποκρισία της κοινωνίας, που κρύβει την αλήθεια πίσω από μια βιτρίνα ηθικής για να διατηρήσει το ‘‘καλό όνομα’’, την άψογη δημόσια εικόνα. Αναδεικνύει το θέμα της κληρονομικότητας και πώς τα λάθη και οι αμαρτίες των γονέων επηρεάζουν τις επόμενες γενιές. Ασκεί έντονη κριτική στον συντηρητισμό της εκκλησίας».
*Να σημειωθεί ότι αυτή την Κυριακή έχει προγραμματιστεί ανοιχτός διάλογος και τη συζήτηση συντονίζει η Θεραπεία Στάμου-Μαζαράκη, ψυχολόγος.
INFO
Απόδοση – Σκηνοθεσία: Αναστασία Παπαστάθη. Σκηνικά – Κοστούμια: Κυριακή Πανούτσου. Μουσική: Πάνος Φορτούνας. Φωτισμοί: Αναστασία Παπαστάθη. Παίζουν: Νίκος Αναστασόπουλος: Ένγκστραντ, Μαριλένα Λιακοπούλου: Ρεγγίνα, Αναστασία Παπαστάθη: Κυρία Άλβινγκ, Θοδωρής Σκούρτας: Πάστορας Μάντερς, Νεκτάριος Φαρμάκης: Όσβαλντ Άλβινγκ. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00