Οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποστούν τελωνειακούς δασμούς, «το μόνο μέσο» που έχουν οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν πως θα έχουν «σωστή μεταχείριση», διεμήνυσε χθες Τρίτη ο Αμερικανός νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στηλιτεύοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το εμπορικό έλλειμμα της χώρας του έναντι της ΕΕ. Παράλληλα προειδοποίησε την Ρωσία πως θα της επιβληθούν νέες κυρώσεις αν η Μόσχα δεν διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ πρότεινε στην εξαγορά του TikTok από τον Έλον Μασκ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι πολύ κακή για εμάς. Μας μεταχειρίζεται πολύ άσχημα. Δεν εισάγει αυτοκίνητά μας ή αγροτικά προϊόντα μας. Στην πραγματικότητα δεν παίρνουν τίποτα σπουδαίο», είπε ο Ρεπουμπλικάνος, προσθέτοντας πως κατά συνέπεια τα κράτη μέλη της μπορούν να αναμένουν την επιβολή «τελωνειακών δασμών».
Ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο κ. Τραμπ είχε καταγγείλει επανειλημμένα το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της ΕΕ, παρομοιάζοντας τη με «μικρή Κίνα», που «επωφελείται» από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
«Έχουμε εμπορικό έλλειμμα έναντι της ΕΕ (ύψους) 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων», επέμεινε χθες. «η Κίνα είναι επιθετική, αλλά όχι μόνο η Κίνα. Κι άλλες χώρες είναι πολύ επιθετικές».
Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ ανερχόταν το 2023 σε 131 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα του αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), κι ήταν συγκεντρωμένο σε κυρίως τέσσερις χώρες — στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιρλανδία και στην Ιταλία.
Οι αιτίες είναι ποικίλες. Το εμπορικό έλλειμμα στις συναλλαγές με τη Γερμανία είναι κατά κύριο λόγο βιομηχανικής φύσης, αυτό με την Ιρλανδία συνδέεται κυρίως με το ότι έχουν μεταφέρει εκεί τις έδρες τους στην Ευρώπη μεγάλοι αμερικανικοί όμιλοι, για να εκμεταλλευτούν την πολύ ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπισή τους και να μειώσουν τις φορολογικές εισφορές τους.
Προτού επανεκλεγεί, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη απειλήσει την ΕΕ πως θα επέβαλε ξανά τελωνειακούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα αν δεν αυξηθούν οι αγορές υδρογονανθράκων —πετρελαίου και αερίου— από τις ΗΠΑ.
Κατά την πρώτη θητεία του (2017-2021), ο Ρεπουμπλικάνος είχε επίσης προχωρήσει στην επιβολή τελωνειακών δασμών σε σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων, εν είδει αντιποίνων για το εμπορικό έλλειμμα της Ουάσιγκτον έναντι των Βρυξελλών, ενώ είχαν επίσης ανταλλαχτεί δασμοί εξαιτίας της διαφοράς τους για τις ενισχύσεις από τη μια και την άλλη πλευρά των αεροπορικών βιομηχανιών τους (Boeing και Airbus αντιστοίχως).
Οι νεες κυρώσεις στην Ρωσία και η συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες πως είναι «πιθανή» η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αν η Μόσχα δεν διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
«Αυτό μοιάζει πιθανό» είπε ο Ρεπουμπλικάνος, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, επαναλαμβάνοντας εξάλλου πως «ο πόλεμος δεν θα είχε γίνει ποτέ» αν ήταν εκείνος πρόεδρος το 2022.
Ανέφερε ακόμη πως η Ουάσιγκτον θα «εξετάσει» το ζήτημα της συνέχισης της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας και άλλης στο Κίεβο, που ανήλθε σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022.
«Μιλάμε με τον (Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι», σημείωσε. «Θα μιλήσουμε πολύ σύντομα με τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν, και θα δούμε τι θα γίνει».
Εξάλλου ο πρόεδρος Τραμπ, που υποσχόταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πως θα βάλει τέλος στον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες, καταφέρθηκε ξανά εναντίον της ΕΕ, που θα έπρεπε κατ’ αυτόν «να πληρώνει πολλά περισσότερα από όσα το τρέχον διάστημα» για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού, κατ’ αυτόν.
Προχθές Δευτέρα, ο Ρεπουμπλικάνος φάνηκε αποφασισμένος να αυξήσει την πίεση, κρίνοντας πως η Ρωσία θα οδηγηθεί σε «καταστροφή» αν δεν διαπραγματευτεί και κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ή ειρήνης με την Ουκρανία.
Αναφερόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι έκρινε πως «θέλει συμφωνία», ενώ επανέλαβε την εκτίμηση πως πως ο αριθμός των θυμάτων του πολέμου είναι πολύ υποτιμημένος.
Υπέρ της εξαγοράς του TikTok από τον Μασκ
Ο Aμερικανός νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Τρίτη πως θα πρόκρινε την ιδέα να εξαγοραστεί το TikTok από τον Ίλον Μασκ, αν ο επικεφαλής του X, της SpaceX και της Tesla το «θέλει», καθώς η πλατφόρμα της κινεζικής ByteDance απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ από την Κυριακή, αν και παραμένει σε λειτουργία κατόπιν αναστολής της ισχύος του νόμου που προώθησε με εκτελεστικό διάταγμα ο Ρεπουμπλικάνος για 75 ημέρες.
«Θα ήμουν, αν θέλει να την αγοράσει», είπε ο Τραμπ ερωτηθείς αν είναι ανοικτός στην ιδέα της εξαγοράς της πλατφόρμας από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, μέγα υποστηρικτή και σύμβουλό του. Όποιο πρόσωπο ή οντότητα αγοράσει το TikTok πρέπει να «δώσει το μισό» (μετοχικό κεφάλαιο) στις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση «άδειας» ώστε να λειτουργεί στη χώρα, πρόσθεσε ο νέος πρόεδρος.
Η αντίδραση της Κίνας
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το όραμα του Τραμπ για το μέλλον της TikTok, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η «λειτουργία και η απόκτηση εταιρειών» θα πρέπει να «αποφασίζεται από τις εταιρείες» και σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να «ακούσουν σοβαρά τη φωνή της λογικής» και να «παρέχουν ένα ανοικτό, δίκαιο, δίκαιο και χωρίς διακρίσεις επιχειρηματικό περιβάλλον» για εταιρείες από όλες τις χώρες, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου Guo Jiakun.
Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, ο Τραμπ εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο καθυστέρησε για 75 ημέρες την εφαρμογή ενός αμφιλεγόμενου νόμου, ο οποίος απαιτεί την απαγόρευση της TikTok στις ΗΠΑ, εκτός αν πουλάει σε αγοραστή από την Αμερική ή έναν από τους συμμάχους της.