Το 2024 αποτελεί μια σημαντική συγκυρία για το Τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΑ. Γιορτάζει 70 χρόνια λειτουργίας και συνάμα ξεδιπλώνει στον ραδιοφωνικό αέρα το νέο πολυδιάστατο και πολυπρόσωπο πρόγραμμα του.
Στέκεται απέναντι στην ομογενοποίηση του playlist προτείνοντας εκπομπές που έχουν «φωνή», άποψη, πληροφόρηση, προσωπικότητα ετοιμάζεται να πάει… σχολείο και με χαρακτηριστικά εξωστρέφειας θα γιορτάσει δεόντως την Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου με ένα πολυποίκιλο ειδικό πρόγραμμα απευθύνοντας κάλεσμα στο «σπίτι» του. Περισσότερα από τον επικεφαλής του Τρίτου, Τάσο Ρωσόπουλο.
Πώς ορίζεται ο νέος ήχος του Τρίτου;
Ο νέος μας ήχος ξεκινά από τον λόγο. Ο λόγος είναι η υπεροχή και η διαφορά του σύγχρονου ραδιοφώνου απέναντι στις πλατφόρμες και τους αλγόριθμους.
Δεν αναφέρομαι μόνο στις εκπομπές λόγου που παραδοσιακά παράγονται από το Τρίτο. Η ομιλία, η εκφορά της, ο ρυθμός της, το ύφος της, οι ιστορίες που αφηγείται είναι το πρώτο που δουλέψαμε με όλους τους παραγωγούς. Θέλουμε έναν λόγο, με σωστή και βαθειά χρήση της γλώσσας, ταυτόχρονα όμως απλό, κατανοητό, να μην έχει στόμφο, να μην είναι διδακτικός. Έναν λόγο που θα εμπνεύσει και θα δώσει ερεθίσματα χωρίς να ευτελίζει ή να είναι αγοραίος. Έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια αποδόμησης της εικόνας ενός ραδιοφώνου «κλειστού» όπου ο λόγος του δεν επικοινωνεί, χωρίς φυσικά να υποβαθμίσουμε περιεχόμενό μας.
Από ηχητικής πλευράς, ο νέος μας ήχος γίνεται αντιληπτός με τις νέες φωνές που προστέθηκαν σε πρωινές και βραδινές εκπομπές ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν νέες παραγωγές που εξερευνούν τις συγγένειες της κλασικής μουσικής με άλλα μουσικά είδη, δημοφιλή ή μη.
Το Τρίτο είναι ένα ιδιαίτερο είδος ραδιοφώνου. Πώς προσεγγίζει νέους ηλικιακά ακροατές για να τους φέρει «κοντά» του;
Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχουν νέοι ηλικιακά ακροατές στο ραδιόφωνο γενικά, εξειδικευμένο ή όχι. Έχουν έρθει έτσι τα πράγματα που, καλώς ή κακώς, οι νέοι δεν γνωρίζουν καν την συσκευή του ραδιοφώνου, ενώ δυσκολεύονται να το διακρίνουν ανάμεσα στις τόσες εφαρμογές του ψηφιακού πολιτισμού μας.
Το ραδιόφωνο είναι μια συνήθεια που όλοι την προσπερνάμε εύκολα πλέον, λόγω το γρήγορου καθημερινού ρυθμού μας και της εκθαμβωτικής εικόνας που μας μαγνητίζει με κάθε ευκαιρία. Ειδικά δε, αν το ραδιόφωνο δεν παρέχει τρέχουσα ενημέρωση. Δυστυχώς, είναι ένα μέσο που δεν αναπτύχθηκε όσο μπορούσε παγκοσμίως, γιατί μπήκε στα απόνερα της μαγικής τηλεόρασης και μετέπειτα του αχανούς διαδικτύου.
Παρόλα αυτά, πιστεύουμε πολύ στην δύναμη της μουσικής, του λόγου και της ελεύθερης φαντασίας που προκαλούν οι ήχοι όταν συνδυάζονται με κατάλληλο τρόπο.
Είμαστε τυχεροί που την συγκεκριμένη στιγμή στην ΕΡΤ, έχουμε έτοιμη μια πολύ σταθερή και πλούσια ηχητική πλατφόρμα, το Ertecho. Το ραδιόφωνο μέσω του ψηφιακού κόσμου, είναι ο βασικός τρόπος προσέγγισης τόσο των νέων ηλικιακά όσο και των εν γένη νέων ακροατών.
Για τις μικρότερες ηλικίες, ετοιμάζουμε ειδικά podcasts δουλεύοντας πάνω σε ιδέες για τη δημιουργία πρωτότυπου παιδικού και εφηβικού προγράμματος. Επιπλέον, ελπίζω σύντομα να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα πρόγραμμα που προετοιμάζουμε με προσοχή σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, συνδέοντας το Τρίτο με το Σχολείο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε την επιθυμία για κοινή ακρόαση και δημιουργική διάδραση παράλληλα με την καθημερινή σχολική ζωή των παιδιών.
Τι σχέδια κάνετε για να έχει ευρύτερη απήχηση;
Το Τρίτο Πρόγραμμα έχει σταθερό κοινό που το ακολουθεί και συντονίζεται καθημερινά στις εκπομπές του. Είναι κοινό απαιτητικό και αφιερώνει αρκετή ώρα στην ακρόαση δίνοντάς μας την μεγαλύτερη μέση διάρκεια ακρόασης από όλα τα ραδιόφωνα της χώρας μας. Αυτό δεν μας επαναπαύει φυσικά.
Πρώτο μέλημα μας είναι να γνωστοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, το πλούσιο πρόγραμμα και οι ποικίλες εκπομπές που παράγονται. Έχουμε σημαντικό περιεχόμενο, πιστεύουμε πολύ στην αξία του, είναι απαραίτητο να το μάθουν ακόμα περισσότεροι ακροατές.
Ευρύτερη απήχηση για μας, είναι η πρόκληση του ενδιαφέροντος σε ένα κοινό που επιθυμεί να απολαύσει την ακρόαση της μουσικής, ακόμη και αν αυτό δεν είναι συνειδητή του ανάγκη.
Δημιουργήσαμε «καθαρές» και σταθερές περιόδους μέσα στην ημέρα, το πρωί, το απόγευμα και το βράδυ όπου η ακρόαση και η όμορφη μουσική βρίσκονται σε προτεραιότητα. Τις συγκεκριμένες ώρες οι ανθρώπινες ιστορίες περιπλέκονται με την μαγεία και τον πλούτο της μουσικής, δημιουργώντας ένα παράλληλο σύμπαν με τα τρέχοντα του καθενός μας.
Παράλληλα προσπαθούμε το Τρίτο Πρόγραμμα να βρίσκεται στην καρδιά της πολιτιστικής δράσης και ζωής, ένα Τρίτο που πηγαίνει σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και σε ότι ενδιαφέρον συμβαίνει στον τόπο μας.
Για τον λόγο αυτό, ξεκινήσαμε μια σειρά δράσεων σε χώρους έξω από τους ραδιοθαλάμους της ΕΡΤ συναντώντας εκεί του ακροατές, αρχής γενομένης από το Μουσείο Μπενάκη, δράσεις που θα συνεχίσουμε και θα επεκτείνουμε.
Τι πρέπει να διαθέτει ένα πρόγραμμα σταθμού, όπως του Τρίτου, για να είναι σύγχρονο;
Θα σας πως τις λέξεις που είχαμε στο μυαλό μας σχεδιάζοντας το νέο πρόγραμμα. Απόλαυση της ακρόασης, Ανακάλυψη, Εξερεύνηση, Σκέψεις ,Λέξεις ,Τέχνες, Ελληνική Δημιουργία, αγαπημένοι παραγωγοί, θεματικές εκπομπές.
Αναμείξαμε και συνενώσαμε όλα τα παραπάνω σε μια ροή που ενθαρρύνει την συνεχή ακρόαση. Σημαντική διαφοροποίηση είναι η δημιουργία ενότητας των εκπομπών λόγου κάθε Σάββατο και Κυριακή από το απόγευμα έως αργά το βράδυ καθώς και η συντεταγμένη παρουσίαση των ελληνικών νέων έργων και δημιουργών τους. Απόλαυση της ακρόασης κάθε πρωί και απόγευμα, θεματικές και αγαπημένες εκπομπές το μεσημέρι, ανακάλυψη και εξερεύνηση το βράδυ.
Η νέα μας ραδιοφωνική ροή μαζί με την προσεκτική διεύρυνση του ρεπερτορίου κάνουν το Τρίτο ένα σύγχρονο ραδιόφωνο, ένα ραδιόφωνο που μπορεί να σταθεί χωρίς ελλείψεις δίπλα σε αντίστοιχα σπουδαία και αναγνωρισμένα ευρωπαϊκά.
Το Τρίτο μόλις 70άρησε. Πώς θα γιορτάσει;
Για την επέτειο του Τρίτου φέτος οργανώσαμε δύο διαφορετικής οπτικής δράσεις. Το καλοκαίρι και για ένα ολόκληρο μήνα παρουσιάσαμε καθημερινά πάνω από 20 «διαμάντια» από το πλούσιο αρχείο του Τρίτου και της Ραδιοφωνίας. Μερικά από αυτά μεταδόθηκαν για πρώτη φορά στις μέρες μας και είμαστε υπερήφανοι που τα ξεσκονίσαμε. Μεταξύ αυτών, τα μαθήματα ιστορίας της Τέχνης που είχε δώσει το ’81 ο Γιάννης Τσαρούχης, μια «μουσική» συνέντευξη του Κορνήλιου Καστοριάδη και σπάνιες ηχογραφήσεις του Μουσικού Αύγουστου που έκανε ο Μάνος Χατζιδάκις. Κατά τη διάρκεια του έτους, επίσης, ετοιμάσαμε πολλές παραγωγές που παρουσίασαν δράσεις και ηχογραφήσεις του Τρίτου κυρίως από την δεκαετία του 70 και μετά.
Την 1η Δεκεμβρίου, ολοκληρώνοντας την εορταστική χρονιά, συνομιλούμε με το σήμερα, κάνουμε ένα κάλεσμα σε καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες παρουσιάζοντας μια μεγάλης διάρκειας σπονδυλωτή ραδιοφωνική γιορτή με απ’ ευθείας συνδέσεις και εκτός Αθήνας. Είναι σημαντικό επίσης για μας που σε αυτή τη γιορτή ανοίγουμε το «σπίτι» μας, το Ραδιομέγαρο και υποδεχόμαστε τους ακροατές μας στην βραδινή καταληκτική συναυλία. Θέλουμε έτσι να συνδέσουμε το «μουσικό σήμερα», την μουσική μας κοινότητα, με τους ακροατές μέσω των ραδιοσυχνοτήτων του Τρίτου.
Τα 70 χρόνια πώς το… «βαραίνουν»;
Η ιστορία δεν είναι από μόνη της βαρίδι. Βαρίδι μπορεί να γίνει ο τρόπος που την ερμηνεύεις. Βαραίνει δυασανάλογα, επίσης η ιστορία, όταν δεν είμαστε σε θέση να παράξουμε ιστορία, κάτι δηλαδή σημαντικό, κάτι που να αφορά και να εμπνέει.
Στο Τρίτο υπάρχει ένα νήμα που ξετυλίγεται με τα χρόνια, έχει μεγάλη σχέση με την κάθε εποχή και με τα πρόσωπα που καθοδηγούν. Είναι εμφανής η συνεχής πορεία και η αποτύπωση των κοινωνικών και πνευματικών αναγκών κάθε περιόδου.
Σε μια μάλλον μεταβατική εποχή, κοιτάμε με σεβασμό τα καλύτερα κάθε στιγμής της ιστορίας του Τρίτου και προχωράμε.
Στο μυαλό μου περιστρέφεται συχνά η άποψη του Μάνου Χατζιδάκι για ένα Ραδιόφωνο που είναι από μόνο του ένα είδος Τέχνης.
Το επετειακό πρόγραμμα δράσεων του Τρίτου με ένα κλικ εδώ.
Διαβάστε επίσης
Tom Hardy, Helen Mirren και Pierce Brosnan θα πρωταγωνιστούν στη νέα σειρά του Guy Ritchie
Σε συγχώνευση προσωπικού προχωρούν Mirror και OK! – Τι ισχύει με τις θέσεις εργασίας