Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε το φρένο που έβαλε στη Διάσκεψη των Προέδρων, σύσσωμη η αντιπολίτευση, στην εκλογή του Δημήτρη Σωτηρόπουλου στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη προτού ο νυν επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής Ανδρέας Ποττάκης ολοκληρώσει την έρευνά του για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.
Η κυβέρνηση δια στόματος Παύλου Μαρινάκη μίλησε για σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εστιάζοντας ωστόσο, στη στάση της Χαριλάου Τρικούπη που εμμένει στην αντιπολίτευση, όπως ανέφερε, του «όχι σε όλα», ενώ την ίδια ώρα στη Βουλή, ο Μάκης Βορίδης ήρθε σε άγρια κόντρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη που επέκρινε την κυβέρνηση για κοροϊδία στους θεσμούς. «Τι κάνατε 2,5 χρόνια με τον Συνήγορο του Πολίτη; Ελέγχεται η υπόθεση για Πύλο. Γιατί βιάζεστε απότομα;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση ότι καθυστέρησε εδώ και 2,5 χρόνια να αναλάβει πρωτοβουλία για αντικατάσταση του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής και πως τώρα βιάζεται για να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες. Ζήτησε ακόμη, να κληθεί στη Βουλή ο νυν επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη να ενημερώσει για την έρευνα που διεξάγει και εν συνεχεία να έρθει στη Διάσκεψη των Προέδρων η εκλογή του διαδόχου του. Υπενθύμισε δε, ότι η κυβέρνηση τα είχε βρει με την Ελληνική Λύση στην εκλογή του επικεφαλής της ΑΔΑΕ.
Καχυποψία καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος εν αντιθέσει με τον πρωθυπουργό ήταν παρών στην ομιλία του Νίκου Παππά που προηγήθηκε, επιλέγοντας πάντως, να απαντήσει μόνον στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για αντιθεσμική και προσβλητική συμπεριφορά απέναντι σε μια ανεξάρτητη αρχή. «Λέτε ότι χειραγωγείται ο κ. Σωτηρόπουλος με σκοπό να συγκαλύψει την έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου. Εγώ δεν επιλεγώ τις υποθέσεις που μου αρέσουν ούτε την έκβαση τους, οι ανεξάρτητες αρχές θα κάνουν τη δουλεία τους και πρέπει να τις σεβόμαστε», είπε ο υπουργός Επικρατείας και επέκρινε το ΠΑΣΟΚ ότι αντί για υπεύθυνη αντιπολίτευση βαδίζει ολοταχώς στο να γίνει ο «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ».
Υποκλοπές
Να πάρει θέση η κυβέρνηση για το δημοσίευμα που αναφέρει ότι η Δικαιοσύνη γνώριζε εδώ και 1,5 χρόνο το πρόσωπο από την κάρτα του οποίου πληρώθηκαν τα «μολυσμένα» sms, αλλά δεν τον κάλεσε για απολογία, ζήτησε στην παρέμβασή του ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Έρχονται πολλά πράγματα με φόρα, όπως είπε και στη Βουλή ο πρωθυπουργός, έρχεται με φόρα η απαξίωση των θεσμών, οι ανισότητες η ακρίβεια η παρακμή και το ΠΑΣΟΚ θα έρθει με φόρα για να λυτρώσει το λαό από αυτή την κυβέρνηση», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Απαντώντας ο Μάκης Βορίδης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη και πως αν είχε οποιοδήποτε προσωπική απορία θα περίμενε το αποτέλεσμα της έρευνας. «Η απάντηση στο ερώτημα σας πρέπει να δοθεί από την Δικαιοσύνη η κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με τις έρευνες που κάνουν οι δικαστές», ανέφερε με τον κ. Ανδρουλάκη να υπογραμμίζει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία στη Συνταγματική Αναθεώρηση να αλλάξει ο τρόπος επιλογής στην ανώτερη ιεραρχία της Δικαιοσύνης για να μην ζει η χώρα το παρακράτος της συγκάλυψης.
Στο βήμα νωρίτερα είχε ανέβει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις. «Μήπως θα πειράξετε την αυτοτέλεια των Ανεξάρτητων Αρχών γιατί δεν σας βγήκε σήμερα η μεθόδευση για τον Συνήγορο του Πολίτη», είπε, ενώ ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης «κάρφωσε» την κυβέρνηση λέγοντας πως εάν ήθελε να υπάρξει συναίνεση θα μπορούσε, όπως ζήτησε η αντιπολίτευση, να προχωρήσει σε ρύθμιση για να υπάρξει ανανέωση της θητείας του Ανδρέα Ποττάκη.
«Αλλά δεν ζητάει συναίνεση. Την επιβολή ζητάει. Να επιβάλει επιλογές της. Και εμείς σε μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι αντιμετωπίζει θεσμούς και κράτος δικαίου ως κουρελόχαρτο δεν δίνουμε την συναίνεσή μας», είπε, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε παρέμβασή της εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί «απετράπη μια συνταγματική εκτροπή, την οποία επιδιώκει ο κύριος Μητσοτάκης και κυβέρνηση». Όπως είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, «δεν ευδοκίμησε η απόπειρα αποκεφαλισμού. Και αυτό είναι μία σημαντική νίκη για την δημοκρατία και για την αντιπολίτευση».