Καλημέρα σας
Δεν είπε τυχαία για την ανάγκη να υπάρξει «ολιστικός ανασχηματισμός» στην κυβέρνηση ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο έμπειρος βουλευτής είναι σαν τον… θερμοστάτη.
Τον ακούς και καταλαβαίνει πόσο… καυτές είναι οι (πολιτικές πάντα) θερμοκρασίες στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Οι βουλευτές της ΝΔ περιμένουν να μειωθούν δραστικά οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και να μπει στο σχήμα… κανονικό, λαϊκό γαλάζιο «αίμα».
Θα περιμένουν μέχρι τον ανασχηματισμό που τοποθετείται αμέσως μετά την προεδρική εκλογή.
Και αναλόγως θα πράξουν…
Μία διακήρυξη με σημασία
Αν και κάποιοι επιμένουν ακόμα σε μία θεωρία ότι Κασσελάκης δεν θα κάνει τίποτα πολιτικό, μετά την βίαιη εκπαραθύρωσή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι πληροφορίες λένε ότι η απόφαση για την ίδρυση κόμματος είναι κάτι από περισσότερο δεδομένη.
Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια χαρακτηριστικά, φυσιογνωμία και θεμελιώδη στοιχεία θα δώσει σε αυτό το κόμμα. Κάτι που θα φανεί από την ιδρυτική του διακήρυξη – προφανώς μόνο εάν είναι επιτυχημένα συμπεριληπτική θα έχει και την ευρεία απήχηση (ή… απεύθυνση, που λέγανε από παλιά στον ΣΥΡΙΖΑ) που επιθυμεί.
Και πάντως να μην παραπέμπει σε… ΣΥΡΙΖΑ 2, αλλά να είναι ένα άλλο, διαφορετικό από πολλές απόψεις, κόμμα.
Ο στόχος είναι να οργανώσει και το ιδρυτικό συνέδριο – από κείνα τα… παλαιά, τα κανονικά με τις ανοιχτές τις πόρτες συνέδριο – μέσα στον Δεκέμβριο.
Μονομαχία στον ΣΥΡΙΖΑ
Στο δίπολο Φάμελλου – Πολάκη θα κριθεί η μάχη ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο βέβαια.
Εξ αρχής αυτοί οι δύο βουλευτές συγκέντρωναν τις περισσότερες πιθανότητες να περάσουν στο δεύτερο γύρο, εφόσον ασφαλώς έφευγε από την κούρσα ο Κασσελάκης.
Όμως τώρα η αναμέτρηση μπήκε στην τελική ευθεία και συγκεντρώνονται οι δυνάμεις, διαμορφώνονται οι συμμαχίες και καθορίζονται οι δυναμικές, που θα κρίνουν τους συσχετισμούς.
Από τα ενδιαφέροντα των τελευταίων ωρών είναι ότι στελέχη που έχουν «προέλευση» από το πάλαι ποτέ ισχυρό «Παππικό» στρατόπεδο μετακινούνται από τον Φαραντούρη στον Πολάκη.
Δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για «δίχτυα» του Νίκου Παππά προς τον Χανιώτη βουλευτή, καθώς ο ευρωβουλευτής δεν έχει αρκετό χρόνο για να ανατρέψει τα δεδομένα.
Αλλά πιθανόν να δίνει μία γεύση κάποιων διαθέσεων. Σε κάθε περίπτωση, κρατήστε το…
Η σύγκριση της συμμετοχής στις πράσινες και τις ροζ κάλπες
Ένα μεγάλο, πραγματικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν στην Κουμουνδούρου είναι η συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές.
Από τη μία είναι η αποχώρηση χιλιάδων μελών και στελεχών, που στερούν η απήχηση του κόμματος, αλλά και τις δυνατότητες του μηχανισμού.
Από την άλλη η απαρέσκεια που έχει πλέον ένας κόσμος, ο οποίος είναι γενικότερα στο χώρο και θα μπορούσε να προσέλθει, αλλά πλέον ούτε απ’ έξω.
Και, καλά, αυτό δεν λέει κάτι για εκείνος που θα εκλεγεί. Όποιος κερδίσει θα είναι αρχηγός, οπότε όλα καλά.
Αλλά εάν η συμμετοχή κινηθεί σε ένα νούμερο υποπολλαπλάσιο εκείνο του ΠΑΣΟΚ, θα καταδειχθούν και οι αντίθετες δυναμικές.
Θυμίζω ότι στις πράσινες κάλπες είχε πάει κάτι περισσότερο από 300.000 άνθρωποι.
Τα «στάνταρ» του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα είναι γύρω στις 150.000. Ήτοι το 50%. Οτιδήποτε κάτω από το ένα τρίτο θα είναι παταγώδης αποτυχία.
Διακόπτες και πόρτες
Το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου ο Χρήστος Γιαννούλη έλεγε (ή του ξέφυγε) ότι εάν το συνέδριο πάει να ανατρέψει την απόφαση της κεντρικής επιτροπής για τον Κασσελάκη «θα πέσει ο διακόπτης».
Μπορεί να το έλεγε με τη μεταφορική έννοια τότε. Ίσως εννοούσε ότι σε μία τέτοια περίπτωση – αν ελέγχει δηλαδή το συνέδριο ο Κασσελάκης – έρχεται το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, «σβήνει το καντήλι μας» και τέτοια.
Για τον διακόπτη δεν ξέρω. Αλλά τις πόρτες πάντως τις έκλεισαν. Και ο Γιαννούλης αποδείχθηκε προφητικός, υπό μία κάποια έννοια..
«Υπέρ-εφορία» προβλημάτων
Τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργηθεί στην Αττική μία «Υπέρ-εφορία», το ΚΕΦΟΔΕ, όπου συγχωνεύθηκαν οι 26 εφορίες της Αττικής και μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες από τις ΔΟΥ που έχουν κλείσει στην περιοχή.
Όμως, ενώ η αρχική πρόθεση ήταν η απλοποίηση των διαδικασιών, τα προβλήματα έχουν αυξηθεί.
Ενώ πριν, πολλά μικρά καθημερινά ζητήματα μπορούσαν να λυθούν σε λίγες ώρες ή ημέρες, με το νέο σύστημα μπορεί να απαιτούνται εβδομάδες ή και μήνες για να επιλυθούν.
Οι καταγγελίες των πολιτών είναι συνεχείς, και το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί ανήσυχο.
Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση φορολογούμενου που άλλαξε ταυτότητα και χρειάστηκαν δύο μήνες για να ενημερωθεί το σύστημα, ενώ άλλος φορολογούμενος έχει υποβάλει αίτημα για πληρωμή χαρτοσήμου και ακόμη περιμένει την έγκρισή του.
Είναι βέβαια είδηση και το ότι υπάρχει ακόμα… χαρτόσημο!
Κάποιος να κλείσει την κάψουλα της χρονομηχανής, γιατί μπαίνουν συνέχεια πράγματα από τη δεκαετία του ’80 και του ’90…