Ο ΟΗΕ συνεχίζει να προειδοποιεί για τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων παγκοσμίως που πεινούν ή αγωνίζονται για να έχουν τα βασικά αγαθά την ίδια στιγμή που η ανθρωπιστική βοήθεια από τις πλουσιότερες χώρες μειώνεται.
Ως αποτέλεσμα, τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορέσουν να βοηθήσουν περίπου το 60% των 307 εκατομμυρίων ανθρώπων που προβλέπουν ότι θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια την επόμενη χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 117 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα λάβουν τρόφιμα ή άλλη βοήθεια το 2025.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν συγκεντρώσει περίπου το 46% των 49,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησαν για ανθρωπιστική βοήθεια σε όλο τον κόσμο το 2024, σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο διεθνής οργανισμός συγκεντρώνει λιγότερα από τα μισά από όσα ζητά. Το έλλειμμα έχει αναγκάσει τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες να παίρνουν επώδυνες αποφάσεις, όπως τη μείωση των μερίδων για τους πεινασμένους και τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που τους προσφέρεται βοήθεια.
Οι συνέπειες είναι αισθητές σε μέρη όπως η Συρία, όπου το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (WFP), ο κύριος διανομέας τροφίμων του ΟΗΕ, συνήθιζε να ταΐζει 6 εκατομμύρια ανθρώπους. Βλέποντας τις προβλέψεις του για δωρεές βοήθειας νωρίτερα φέτος, το WFP μείωσε τον αριθμό που σκόπευε να βοηθήσει σε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους, δήλωσε η Ράνια Ντάγκα Κάμαρα, βοηθός εκτελεστικής διευθύντριας του οργανισμού για συνεργασίες και κινητοποίηση πόρων.
Η Ντάγκα Κάμαρα επισκέφθηκε το προσωπικό του WFP στη Συρία τον Μάρτιο. «Η γραμμή τους ήταν: ‘Σε αυτό το σημείο παίρνουμε από τους πεινασμένους για να ταΐσουμε αυτούς που λιμοκτονούν’», είπε σε συνέντευξή της.
Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορούν να αισιοδοξούν σε μια εποχή εκτεταμένων συγκρούσεων, πολιτικής αναταραχής και ακραίων καιρικών φαινομένων, παράγοντες που εντείνουν την πείνα. «Έχουμε αναγκαστεί να περιορίσουμε τις εκκλήσεις μας σε αυτούς που βρίσκονται στη μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε ο Τομ Φλέτσερ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις και συντονιστής έκτακτης βοήθειας.
Οικονομικές και πολιτικές πιέσεις κλονίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομικές πιέσεις και οι πολιτικής αλλαγές επαναπροσδιορίζουν τις αποφάσεις ορισμένων πλούσιων χωρών σχετικά με το πού και πόσα θα δώσουν. Ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές του ΟΗΕ – η Γερμανία – ήδη μείωσε κατά 500 εκατομμύρια δολάρια τη χρηματοδότηση από το 2023 έως το 2024 στο πλαίσιο γενικότερων περικοπών. Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας έχει προτείνει μια ακόμη μείωση κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια για το 2025.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις παρακολουθούν επίσης πώς ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα προσεγγίσει την ανθρωπιστική βοήθεια όταν ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του τον Ιανουάριο. Στην πρώτη του θητεία, είχε προσπαθήσει να μειώσει δραστικά τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για ξένη βοήθεια.
Επιπλέον, έχει προσλάβει συμβούλους που υποστηρίζουν ότι υπάρχει περιθώριο για περικοπές στη ξένη βοήθεια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στην πρόληψη και καταπολέμηση της πείνας παγκοσμίως. Τα τελευταία πέντε χρόνια, προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 64,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 38% των συνολικών συνεισφορών που κατέγραψε ο ΟΗΕ.
Η πλειονότητα της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης προέρχεται από μόλις τρεις μεγάλους δωρητές: τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτοί παρείχαν το 58% των 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέγραψε ο ΟΗΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων από το 2020 έως το 2024.
Τρεις άλλες μεγάλες δυνάμεις – η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία – συνέβαλαν συλλογικά λιγότερο από το 1% της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης που παρακολουθεί ο ΟΗΕ κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων των συνεισφορών του ΟΗΕ από το Reuters.
Η αδυναμία κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού είναι ένας από τους κύριους λόγους που το παγκόσμιο σύστημα αντιμετώπισης της πείνας και της πρόληψης του λιμού βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης – σε συνδυασμό με τα εμπόδια στην εκτίμηση των αναγκών και της παροχής επισιτιστικής βοήθειας σε εμπόλεμες ζώνες, όπου εντοπίζονται οι χειρότερες κρίσεις πείνας – δυσχεραίνει τις προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στους λιμοκτονούντες.
Σχεδόν 282 εκατομμύρια άνθρωποι σε 59 χώρες και περιοχές αντιμετώπιζαν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας το 2023.