Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την σκληρή κριτική του Αντώνη Σαμαρά για την ιδεολογική κατεύθυνση που έχει πάρει η Νέα Δημοκρατία από την πολιτική του πρωθυπουργού φτάνοντας όπως είπε σε ιδεολογική μετάλλαξη και ο πρωθυπουργός έδωσε τη δική του απάντηση ξεκαθαρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει ένα κόμμα έτσι όπως το οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Καραμναλής δηλαδή ένα κεντροδεξιό κόμμα με ευρεία απήχηση που συνδυάζει δεξιούς πολίτες και μετριοπαθείς κεντρώους.
Η απάντηση δόθηκε χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Economist και στο διάλογο που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό κέντρο είναι η μόνη πλειοψηφία που δουλεύει, ξεκαθάρισε ότι εκλογές θα γίνουν κανονικά στην ώρα τους στην εξάντληση της τετραετίας και επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι πήρε το μήνυμα της κάλπης.
«Είμαι ένας πεπεισμένος μεταρρυθμιστής και πήραμε αυτή την εντολή. Πρέπει να εστιάσουμε στις μεταρρυθμίσεις με μετρήσιμο αποτέλεσμα. Το μήνυμα ήταν πιάστε δουλειά και να πετύχετε τα αποτελέσματα που δεσμευτήκατε», είπε.
Το Μέγαρο Μαξίμου δουλεύει εντατικά προκειμένου τα αποτελέσματα αυτού του μηνύματος να είναι ορατά στις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όπως λένε οι συνεργάτες του εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις αλλαγές και τις διορθώσεις στην κυβερνητική πολιτική και θα δείξει ότι η κυβέρνηση γνωρίζει και να ακούει τις αγωνίες των πολιτών και να συνομιλεί με την πλειοψηφία της κοινωνίας.
Μέχρι τότε τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών θα μπουν στο στόχαστρο του πρωθυπουργού. Δεν είναι τυχαίο ότι την ώρα που Καραμανλής και Σαμαράς εξαπέλυαν φαρμακερά βέλη κατά του πρωθυπουργού εκείνος βρέθηκε απροειδοποίητα σε μια εφημερία του Λαϊκού νοσοκομείου προκειμένου να δει από πρώτο χέρι τα προβλήματα αλλά και την σκληρή πραγματικότητα χωρίς φτιασιδώματα και προετοιμασίας. Στην ίδια λογική σήμερα στις έξι το πρωί μαζί με τον Χρήστο Σταϊκούρα πήγε στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ για να ενημερωθεί από εργαζομένους και συνδικαλιστές για τα προβλήματα στις μεταφορές.
Και η δήλωση που έκανε είναι ενδεικτική του πως θα πολιτευτεί από δω και πέρα κυβέρνηση αναγνωρίζοντας δηλαδή τα προβλήματα και όχι κρύβοντας τα κάτω από το χαλί. «Πολλές φορές είχα πει ότι η εικόνα των λεωφορείων δεν άρμοζε σε αυτή μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Μέχρι το τέλος του 2025 στην Αθήνα θα κυκλοφορούν 900 νέα λεωφορεία, αυτό που βλέπετε είναι υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Είναι πρώτη υποχρέωση της κυβέρνησης η στροφή στα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας».
Πάντως τα όσα είπε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός στον Economist θα είναι και η γραμμή στην οποία θα κινηθεί όσον αφορά την σκληρή κριτική του Αντώνη Σαμαρά πρωτεύοντος και του Κώστα Καραμανλή δευτερευόντως. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει πως δεν πρόκειται να απαντήσουν ευθέως στους δύο πρώην πρωθυπουργούς ούτε πολύ περισσότερο να συγκρουστούν μαζί τους καθιστώντας τους πόλους εσωκομματικής σύγκρουσης.
Η γραμμή ότι οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να διατυπώνουν τις απόψεις τους θα είναι η σταθερή γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου όλο το επόμενο διάστημα. Και φυσικά δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη για πειθαρχικά μέτρα κατά του κύριου Σαμαρά έστω κι αν αυτά που είπε όπως έλεγαν βουλευτές προσκείμενη στον πρωθυπουργό ξεπέρασαν κάθε όριο κριτικής και έφτασαν στην προσωπική προσβολή και την προσωπική επίθεση στο πρόσωπο του κύριο Μητσοτάκη.
Ήταν τέτοια η ενόχληση βουλευτών προσκείμενων στον πρωθυπουργό τη Δευτέρα το βράδυ που κάποιοι έφτασε να μιλάνε ακόμα και για διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού. Η αντίδραση ήταν άμεση και ακαριαία και η κουβέντα κόπηκε από την πρώτη στιγμή.
Πάντως το ερώτημα πού το πάνε οι δύο πρώην πρωθυπουργοί παραμένει στο μέγαρο Μαξίμου και μία από τις εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι οι δυο τους βλέπουν μπροστά και ψάχνουν να βρουν ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντικαταστάτης του κ. Μητσοτάκη όταν έρθει η ώρα για αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία. Αντικαταστάτης που θα εμφορείται από τις δικές τους ιδέες και που κατά κάποιο τρόπο θα έχει τη δική τους νομιμοποίηση και στήριξη στο να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.
Η εκτίμηση που υπάρχει από κυβερνητικά στελέχη είναι ότι μέχρι στιγμής αυτό το πρόσωπο δεν έχει βρεθεί και οι δύο πρωθυπουργοί γνωρίζουν ότι παρά τους 25- 30 βουλευτές που βρέθηκαν στην προχθεσινή εκδήλωση ο κ. Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας και έχει πάντα την δύναμη του ανασχηματισμού και της ένταξης στο κυβερνητικό σχήμα δυσαρεστημένων ή απογοητευμένων βουλευτών.
Από την πλευρά των δύο πρώην πρωθυπουργών το επόμενο ραντεβού σύγκρουσης δίδεται από το φθινόπωρο στη Βουλή και σίγουρα όταν έρθει η ώρα εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η δήλωση που έκανε πριν από λίγες μέρες στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ο Γιώργος Βλάχος από τους πιο δυναμικούς καραμανλικούς βουλευτές, προειδοποιώντας ότι από δω και πέρα ο ίδιος δεν θα είναι δεδομένος και θα ψηφίζει μόνο ότι θεωρεί σωστό δείχνει ένα δρόμο που μπορεί να ακολουθήσουν πολλοί βουλευτές που προσυπογράφουν την κριτική και την αγωνία των δύο πρωθυπουργών για το που βαδίζει η παράταξη.
Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σκληρή σύγκρουση των δύο πλευρών θα γίνει με την υποψηφιότητα για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκεί εφόσον οι δυο τους διαφωνούν με το πρόσωπο που θα προταθεί είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν συνθήκες αποχής πολλών βουλευτών από την ψηφοφορία και δεν αποκλείεται να επαναληφθεί ένα σκηνικό παρόμοιο με αυτό που υπήρξε στην κοινοβουλευτική ομάδα και κατά την συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.
Διαβάστε επίσης
Νάντια Γιαννακοπούλου: «Όλοι μαζί θα ανεβάσουμε το ΠΑΣΟΚ!» – Κατεβαίνει υποψήφια για πρόεδρος
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας με φόντο τις τεράστιες δυσκολίες του ΕΣΥ