Μία θετική έκπληξη επιφυλάσσει στον επιχειρηματικό κόσμο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναμένεται το προσεχές Σάββατο, από του βήματος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, να εξαγγείλει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, αντί της μισής που ήταν προγραμματισμένη.
Ωφελημένες από αυτή την κίνηση θα είναι περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις, με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται περίπου στα 430 εκατ. ευρώ ετησίως, με επιπλέον επιβάρυνση 215 εκατ. ευρώ. Η εξαγγελία αυτή έχει λάβει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αύξηση του ανώτατου ορίου των καθαρών πρωτογενών δαπανών από τα 3 στα 3,5 δισ. ευρώ το 2025.
Η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει ήδη μείωση εισφορών κατά 0,5 μονάδες το 2025 και επιπλέον 0,5 μονάδες το 2027, αλλά επιδιώκει τη μείωση κατά μία μονάδα από την αρχή του 2025, προσφέροντας στήριξη στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, ενώ διευκολύνει την επίτευξη του στόχου αύξησης του μέσου μισθού από τα 1.252 ευρώ σήμερα στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 μονάδες την προηγούμενη τετραετία συνέβαλε σημαντικά στη μείωση της ανεργίας κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 μέχρι σήμερα. Η μεγαλύτερη μείωση των εισφορών επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού, με τους εργοδότες να ζητούν περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού όχι μόνο αυξάνει το εισόδημα για 600.000 μισθωτούς, αλλά φέρνει και πρόσθετα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία από τις εισφορές που αντιστοιχούν στους νέους αυξημένους μισθούς. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού αυξάνει τις ασφαλιστέες αποδοχές κατά 140 εκατ. ευρώ ετησίως, με τα συνολικά επιπλέον έσοδα να ανέρχονται σε 324,5 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, όπως σημειώνεται και από τους εργοδοτικούς φορείς, η οικονομία έχει ανάγκη από τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της σε μία περίοδο με αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά και αύξησης του εμπορικού ελλείμματος, εξαιτίας κυρίως της μείωσης των εξαγωγών και της, έστω και μικρής, αύξησης των εισαγωγών.
Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν για τους δημοσιονομικούς στόχους της περιόδου 2025-2028 επηρεάζεται θετικά από την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και τις αισιόδοξες προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αναμένεται να υπερβεί τον στόχο του 2,1% του ΑΕΠ για το 2024. Ορισμένες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος τοποθετούν το πλεόνασμα στο 2,3%, ενώ αισιόδοξοι αναλυτές προβλέπουν ενδεχόμενο φτάσιμο στο 2,5%.
Οι συζητήσεις Αθήνας – Κομισιόν βρίσκονται στην τελική ευθεία, με στόχο την αύξηση του ορίου των καθαρών πρωτογενών δαπανών από 3% σε μεγαλύτερο ποσοστό. Η προτεινόμενη αύξηση των 3 δισ. ευρώ στις δαπάνες για το 2025 κατανέμεται σε 1 δισ. ευρώ για τις τακτικές δαπάνες, 1 δισ. ευρώ για τις συντάξεις και 1 δισ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα. Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο αυτό μπορεί να ανέλθει έως τα 3,5 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Η «τέλεια ληστεία»: Ανεβαίνουν τα επιτόκια δανείων, μένουν σταθερά των καταθέσεων
Φοιτητικά σπίτια: Διπλασιάστηκαν σε 10 χρόνια τα ενοίκια – Όνειρο «θερινής νυκτός» η φθηνή κατοικία