Υποδύεται τον Σικελιανό στη σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη, μετά από 50 χρόνια μπροστά στο μικρόφωνο των ραδιοφώνων της Ε.Ρ.Τ. με αμέτρητες εκπομπές και με ξεχωριστούς τίτλους.
«Το να ζεις καθημερινά την ευθύνη», μας λέει ο Γιάννης Γαβρίλης, «την σοβαρή έννοια για την ποιότητα που πρέπει να έχει μια ραδιοφωνική εκπομπή αν, μάλιστα, σέβεσαι τους ακροατές, μα και τον εαυτό σου, καθώς εκτίθεσαι ακροαματικά, είναι ίσως από τα πλέον σημαντικά, αυτά που με καθόρισαν, αυτά που μου δίδαξαν την έκθεση, την ενσυναίσθηση, την αμεσότητα του λόγου».
-Ποια είναι, αλήθεια, η μαγεία του ραδιοφώνου;
-Αυτή η αμεσότητα που επιβάλλεται να προσφέρεται, μιας και εδώ δεν υπάρχει εικόνα, όπως με την τηλεόραση και ο ακροατής ακούει μια φωνή και αυτή η φωνή καλείται να τον κερδίζει, αλλά κυρίως να του δημιουργήσει εικόνες, να τον παρασύρει σε μια άλλη ατμόσφαιρα, σε μια άλλη διάσταση. Γι’ αυτό και ποτέ δεν ξεπέρασα, όλα αυτά τα χρόνια, το «τρακ» που ένοιωθα κάθε φορά πριν μπω στην εκπομπή που, όμως, ως δια μαγείας εξαφανιζόταν καθώς άνοιγα το μικρόφωνο και άρχιζα να απευθύνομαι. Σε κάθε εκπομπή, σε κάθε διάρκεια της. Γι’ αυτό και αγάπησα τόσο την ραδιοφωνική Μαγεία που με παρέσυρε και εμένα.
-Μια ξεχωριστή εκπομπή σου έβγαινε στον ραδιοφωνικό αέρα του Δευτέρου Προγράμματος της Ε.Ρ.Τ. κάθε Κυριακή με τον τίτλο «Στα Φώτα της Ράμπας» και αφορούσε στο Θέατρο, τους ανθρώπους του και τις θεατρικές παραστάσεις, με καλεσμένους τους συντελεστές τους.
-Αυτή η εκπομπή, ναι, ήταν η αγαπημένη μου. Αυτή που μέσα από τα τόσα ραδιοφωνικά χρόνια, ξεχωρίζω.
Το γιατί; Όντας εξ απαλών ονύχων μέσα στο Θέατρο, μιας και οι γονείς μου ήταν ηθοποιοί, το αγάπησα, το βίωσα εκ των έσω, χωρίς να θέλω να υπερβάλλω ήταν ο πνευματικός και ηθικός παράγοντας που με αυτόν γαλουχήθηκα. Με το… «τι ποιεί ένας ηθοποιός; Ποιεί ΉΘΟΣ».
Αν μου απευθύνεται την ερώτηση γιατί δεν ακολούθησα την υποκριτική από νέος, θα σας παραπέμψω στα ανωτέρω αναφερόμενα. Με κέρδισε το ραδιόφωνο. Που, αν θέλετε και αυτό μια «σκηνή» είναι, διαφορετικής ασφαλώς διάστασης.
-Πάμε τώρα στη νέα σου ιδιότητα, αυτή του ηθοποιού.
-Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και εδώ και μια δεκαετία βρίσκομαι πάνω στο θεατρικό σανίδι. Ευτύχησα να συνεργαστώ, ως ηθοποιός πλέον, με αξιόλογους ανθρώπους του χώρου, δάσκαλους θα τους έλεγα, συγχρωτίστηκα με πολλούς και αξιοπρόσεκτους ηθοποιούς, διδάχτηκα από σκηνοθέτες, απεμπόλησα το «ΕΓΩ» και έγινα μέρος ενός μικρού ή άλλοτε πολυπρόσωπου θιάσου, που με έβγαλε από την προσωποπαγή επαγγελματικότητα που έχει το ραδιόφωνο και με προκάλεσε να μοιραστώ, να απευθυνθώ προς τον συμπρωταγωνιστή μου, να αντιμετωπίσω το ίδιο το θεατρικό κοινό και όχι τους μέχρι πρότινος ακροατές μου.
-Και τώρα ο Σικελιανός…
-Στη φετινή θεατρική περίοδο μου προσφέρθηκε ένας ιδιαίτερος και απαιτητικός ρόλος. Να ερμηνεύσω τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό στην ώριμη ηλικία του και μέχρι τον θάνατό του. Καλούμε να εκφέρω ένα εξαιρετικό θεατρικό κείμενο εκφερόμενο μέσα από την πλούσια και ορθή Ελληνική μας γλώσσα και… το πιο σημαντικό. Να απαγγέλω και ποιήματα του. Μορφή δυσκολίας; Μεγίστη. Ευθύνη; Σημαντικότατη. Κάθε άλλο παρά εύκολος ρόλος. Να υποδύεσαι τον Σικελιανό θέλει προσοχή, πειστικότητα, σεβασμό και αρκετή προ ηγηθείσα έρευνα- μελέτη της ύπαρξης Σικελιανού. Αυτά με βοήθησαν και πιστεύω ότι κάτι καλό, ερμηνευτικά, θα καταφέρω.
Ο τίτλος της παράστασης μας «Σικελιανός; Μέτρον πάντων ο Άνθρωπος». Μία ρήση του Πρωταγόρα που συνήθιζε να χρησιμοποιεί ο Σικελιανός. Και θα μας βρείτε στο Θέατρο «Αλκμήνη» Αλκμήνης 8-12, Αθήνα, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2025.
-Τι περιλαμβάνει η παράσταση;
-Η παράσταση μας έχει δημιουργηθεί και από πλευρά κειμένου και σκηνοθετικά από τον κ. Γιάννη Φαλκώνη, και βασίζεται σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό του σκηνοθέτη-συγγραφέα περιλαμβάνοντας επιστολές, αλληλογραφία και συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας και σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους της εποχής. Όπως και μη γνωστών περιόδων της ζωής και του χαρακτήρα του Σικελιανού. Γι’ αυτό και την παράσταση μας, θα την χαρακτήριζα παράσταση-ντοκουμέντο. Μέσα σε ενενήντα πέντε λεπτά, εξελίσσεται όλη η πορεία της ζωής του, από τα νεανικά του χρόνια, η σχέση του με τους γονείς του, τα αδέλφια του αλλά κυρίως με την Εύα Πάλμερ που μαζί δημιούργησαν τις Δελφικές Γιορτές του 1927 και 1930, που έμελλαν να γίνουν γνωστές σε όλο τον κόσμο, καταθέτει μέσω της θεατρικής του γραφής ο Γιάννης Φαλκώνης, την πορεία και το όραμα του ζευγαριού, εστιάζοντας στην πανανθρώπινη προσφορά τους και στην επιδίωξή τους για παγκόσμια ειρήνη και αδελφοσύνη μέσω των τεχνών. και εν συνεχεία ακολουθούμε την ηλικιακή ωριμότητα του Σικελιανού και την γνωριμία του με την δεύτερη γυναίκα της ζωής του, την Άννα.
-Ποια άλλη περίοδο της ζωής του ποιητή βλέπουμε επί σκηνής;
-Εξερευνά ολόκληρη τη νεαρή περίοδο του, την ζωή του ποιητή εστιάζοντας στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τονίζοντας τη συμβολή του Σικελιανού στην εμψύχωση του λαού και στη μάχη ενάντια στον ναζισμό, προάγοντας την ελευθερία και την ειρηνική ανθρώπινη συνύπαρξη.
Όλα αυτά διαδραματίζονται με έναν κατανοητό και εύπεπτό θεατρικό τρόπο ώστε και ο πιο απλός θεατής να γίνει κοινωνός του άγνωστου Άγγελου Σικελιανού, του έργου του και της ποίησης του, καθώς απαγγέλουμε αρκετά και καθοριστικά ποιήματα του.
–Και τα αισθήματά σου;
-Νοιώθω χαρά και ιδιαίτερη ευθύνη που με επιλέξαν να ερμηνεύσω τον Σικελιανό και να βρίσκομαι δίπλα στην κορυφαία ηθοποιό Γεωργία Ζώη που ερμηνεύει την Άννα (και όχι μόνο), δίπλα στην Αλεξάνδρα Καρακατσάνη ως Εύα Πάλμερ και τον Αλέξανδρο Νταβρή ως ο Σικελιανός στην νεαρή του ηλικία.
INFO
«Σικελιανός: Μέτρoν πάντων ο Άνθρωπος» –
Παραστάσεις: Δευτέρα – Τρίτη στις 21:00
Προπώληση εισιτηρίων: Ticket Services και στο ταμείο του θεάτρου
Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Αθήνα 118 54 , Τηλ. 21 0342 8650