Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
1.9 C
Ioannina

Ο Φάμελλος συνεχίζει πρωτοβουλίες και προσκλητήρια – Η Νέα Αριστερά αποφασίζει για πρόεδρο, απορρίπτοντας τη «συνεργασιολογία»

Μπορεί τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να συγκλίνουν στην κριτική τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη «στενά παραταξιακή» ή «κομματική» επιλογή του Κώστα Τασούλα ως επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο η υπόθεση της Προεδρίας έχει αναστατώσει και το εσωτερικό τους, ιδίως σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, καθώς έχει συνδεθεί και τη συζήτηση της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, την οποία αυτή τη στιγμή αναμοχλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και δη από προνομιακή θέση.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Λούκα Κατσέλη αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, υπό την προϋπόθεση ότι θα την ψηφίσουν και οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, η οποία όμως έχει έντονους προβληματισμούς στο εσωτερικό της και αναμένεται να αποφασίσει στο επίπεδο της Κεντρικής Επιτροπής της.

Η αριθμητική του ΠτΔ

Αν το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συγκεντρώσει γύρω στις 36 ψήφους, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κινείται κοντά στον αριθμό 40. Εκτός από τους 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την Λούκα Κατσέλη αναμένεται να ψηφίσουν 3 ανεξάρτητοι βουλευτές, η Αθηνά Λινού, η Αρετή Παπαϊωάννου κι ο Μανώλης Χουρδάκης. Εκτιμήσεις ότι θα κατευθυνθούν προς την επιλογή Κατσέλη υπάρχουν και για τους -κασσελακικού κλίματος – ανεξάρτητους βουλευτές Γιάννη Σαρακιώτη και Ευάγγελο Αποστολάκη, ενώ υπό ταλάντευση φέρεται η Ράνια Θρασκιά (μεταξύ Γιαννίτση ή Κατσέλη). Αν τελικώς ψηφίσουν και οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς τότε η κ. Κατσέλη μπορεί να συγκεντρώσει και πάνω από 40 ψήφους.

Πρωτοβουλία Φάμελλου με φόντο τη συζήτηση για τα προοδευτικά μέτωπα

Με την αριθμητική αυτή να συζητείται εντόνως στο παρασκήνιο, ο Σωκράτης Φάμελλος στο προσκήνιο συνεχίζει τις πρωτοβουλίες με γνώμονα τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Χθες, κατέθεσε στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Κέντρο Αποκατάστασης στο Ίλιον προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας για την επαναφορά του 13ου και 14ου Μισθού στο Δημόσιο, καλώντας τα προοδευτικά κόμματα να στην στηρίξουν.

Την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά εξέφρασαν χθες οι Παύλος Γερουλάνος και Μιχάλης Κατρίνης, με την Νέα Δημοκρατία να εξαπολύει επίθεση κατά της Χαριλάου Τρικούπη λέγοντας ότι «έχει συνοδοιπόρους τα κόμματα της δραχμής».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των δύο στελεχών και την αντίδραση της κυβέρνησης, πηγές της Κουμουνδούρου σημείωναν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή με αφορμή την εκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, παίρνει πρωτοβουλίες στον προοδευτικό χώρο», καθώς «η Βουλή είναι ο προνομιακός χώρος προγραμματικών συγκλίσεων» Εκεί, τόνιζαν, «δίνεται η δυνατότητα της προγραμματικής συνεργασίας όπως έγινε πρόσφατα με την πρόταση για κατάργηση του φόρου ταφής των απορριμμάτων και αντικατάστασής του από εισφορά κυκλικής οικονομίας που θα χρηματοδοτεί την ανακύκλωση αλλά και παλαιότερα με υπερψήφιση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρωτοβουλιών που πήραν είτε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είτε η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ». Υπογραμμίζουν επιπλέον «είμαστε ανοιχτοί στη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου, είναι συνεδριακή μας απόφαση, το δείξαμε στην πράξη στην αυτοδιοίκηση στο Δήμο Αθηναίων. Αυτό φοβάται η κυβέρνηση Μητσοτάκη που βρίσκεται σε σταθερά καθοδική πορεία, γι’ αυτό και προσπαθεί να παρουσιάσει το ενδεχόμενο μία προοδευτικής συμπόρευσης ως κίνδυνο αστάθειας. Αστάθεια προκαλεί η ίδια με την πολιτική της στην ελληνική κοινωνία, αστάθεια είναι να υπάρχει μια ανέλεγκτη και ανεξέλεγκτη κυβέρνηση χωρίς ισχυρό αντίπαλο πολιτικά και προγραμματικά. Οι φωνές για μία ισχυρή προοδευτική αντιπρόταση είναι πλειοψηφία στη βάση του προοδευτικού κόσμου και θα πληθαίνουν διαρκώς σε όλα τα επίπεδα. Ανοίξαμε τον διάλογο, κάναμε το κάλεσμα. Το πρώτο πεδίο είναι η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχει χρόνος και δυνατότητα αν υπάρχει πολιτική βούληση».

Αποφασίζει η Νέα Αριστερά, ξορκίζοντας τα «ευφάνταστα σενάρια»

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Αριστερά, το πιθανότερο αύριο Κυριακή να συνέλθει εκτάκτως και διαδικτυακά η Κεντρική της Επιτροπή με μοναδικό θέμα στην ατζέντα την εκλογή Προέδρου.

Στο εσωτερικό της φαίνεται να είναι επικρατέστερη η άποψη της υπερψήφισης, με δεδομένο ότι ήδη έναν θετικό τόνο έχουν δώσει οι δηλώσεις Χαρίτση, και δεν υπάρχει κάποιο ισχυρό πολιτικό επιχείρημα για την μη ψήφισή της.

Υπάρχουν όμως ισχυρές αντιρρήσεις από στελέχη που προτείνουν το λευκό, προκειμένου να μην τροφοδοτηθεί η σεναριολογία για τη συνεργασία ή ακόμη και την επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ένας βασικός προβληματισμός όλων των στελεχών ωστόσο υπάρχει και η άποψη ότι ακόμη και να μην ψηφίσει την κ. Κατσέλη η Νέα Αριστερά, τα σενάρια αυτά θα τρέχουν ούτως ή άλλως. Με ανακοίνωσή της μάλιστα χθες η Πατησίων έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ένοχο» για την καλλιέργεια των σεναρίων «επανένωσης», είτε με δηλώσεις στελεχών είτε με στοχευμένες διαρροές.

Στο μεταξύ κάποιοι διατυπώνουν και τη σκέψη να αναζητηθεί μια νέα υποψηφιότητα εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, αν και μάλλον είναι αργά.

Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Αριστερά αναδεικνύει σε πρώτο πλάνο αυτό που ενοποιεί όλες τις δυνάμεις στο εσωτερικό της, την σκληρή κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, εφ’ όλης της ύλης αλλά και ειδικά για την στάση τους απέναντι στην υποψηφιότητα Ράμμου, στους οποίους καταλογίζει την ευθύνη για το ότι δεν προχώρησε, ενώ όπως λένε, θα μπορούσε να ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις συμβολίζοντας το κράτος δικαίου. Και διαμηνύει ότι απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια είτε συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ είτε επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ τα οποία χαρακτηρίζει «ευφάνταστα».

Πηγή: Topontiki.gr

Hot this week

Topics

Τηλεθέαση Παρασκευής: Πρωτιά για δύο στο δυναμικό κοινό

Άνετη επικράτηση για τους «Αταίριαστους» στο γενικό σύνολο

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 20 έως 24 Ιανουαρίου 2025

Θα καταβληθούν συνολικά 90.338.489,95 ευρώ σε 125.549 δικαιούχους
spot_img

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img