Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος και της στήριξης των ελληνικών οικογενειών θα είναι δωρεάν θα είναι ο προληπτικός έλεγχος γονιμότητας για τις γυναίκες.
Συγκεκριμένα ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ( ΕΟΠΥΥ) θα αποζημιώνει πλήρως την εξέταση ΑΜΗ( Αντιμυλλέριος ορμόνη) που δείχνει την ωοθηκική εφεδρεία της γυναίκας που επιθυμεί να τεκνοποιήσει.
«Η αντιμυλλέριος ορμόνη είναι μια πολύ καινούρια και αξιόπιστη εξέταση η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας και να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά στη διαδικασία που αφορά την υποβοηθουμένη παραγωγή» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά τη διάρκειας της σημερινής διυπουργικής συνέντευξης Τύπου, με θέμα την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της οικογένειας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ.
Σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδάκη, το υπουργείο Υγείας έχει καταθέσει αίτηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), ώστε να συντάξει τα επιστημονικά κριτήρια, τις προϋποθέσεις αλλά και τον αριθμό των γυναικών που θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να καλύψει το κόστος. Μάλιστα το επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα
καθορίζει τα κριτήρια για τη διαδικασία αποζημίωσης της εξέτασης αυτής.
«Σε συνεργασία με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής κυρία Ζαχαράκη το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση από πλευράς ΕΟΠΥΥ, να ανακοινώσουμε τα κριτήρια και τη διαδικασία που θα οδηγήσει στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, για να γνωρίζουν οι γυναίκες τη διενέργεια αυτής της εξέτασης».
Σημειώνεται ότι η δαπάνη θα φτάσει το πρώτο χρόνο τα 4.000.000 εκατ. ευρώ ενώ θα μειωθεί στα 800.000 ευρώ για κάθε επόμενο έτος.
Ήδη στην Πορτογαλία το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην κάλυψη αυτής της εξέτασης, ώστε οι γυναίκες να γνωρίζουν τα επίπεδα γονιμότητάς τους και να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους για τη δημιουργία οικογένειας.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απλοποιήσει τις διαδικασίες στον ΕΟΠΥΥ για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Ειδικότερα οι διαδικασίες θα ψηφιοποιηθούν άμεσα ώστε να μην ταλαιπωρούνται τα ζευγάρια που σήμερα ταλαιπωρούνται από τη γραφειοκρατία, προκειμένου να λάβουν έγκριση για να πάρουν με την ασφαλιστική κάλυψη για τη φαρμακευτική αγωγή που απαιτεί η εξωσωματική γονιμοποίηση.