Για τους ευρωπαίους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αυτή την εβδομάδα, η απειλή μιας δεύτερης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και η πολιτική «Πρώτα η Αμερική» φαίνεται μεγάλη πρόκληση. Την Πέμπτη, οι χειρότεροι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν.
Σε μια μακρά συνέντευξη Τύπου ενώπιον μιας «θάλασσας» από αμερικανικές σημαίες στον Πύργο Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία είπε ότι σχεδίαζε να συναντήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι το πρωί της Παρασκευής — και επέκρινε την Ευρώπη ότι είναι μίζερη όταν πρόκειται για την Ουκρανία.
«Η Ευρώπη πληρώνει μόνο ένα μικρό ποσοστό των χρημάτων που πληρώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και υπάρχει ένας ωκεανός μεταξύ της Ρωσίας και της χώρας μας· δεν το κάνουν», είπε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας κάτι που είχε πει στο παρελθόν, ακόμη και κατά το ντιμπέιτ με τη Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν για τα περισσότερα από αυτά, και η Ευρώπη δεν συνεισφέρει… Είναι πολύ άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Προχωρώντας σε ένα άλλο αγαπημένο του θέμα, ο Τραμπ περιέγραψε επανειλημμένα πώς είχε απαιτήσει από τους ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ να συνεισφέρουν περισσότερο στη συμμαχία όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα έκανε το ίδιο για τον αγώνα της Ουκρανίας κατά της εισβολής της Ρωσίας.
«Τα ευρωπαϊκά έθνη – θα πρέπει να εξισωθούν, θα πρέπει να πληρώσουν. Αυτό το έκανα με το ΝΑΤΟ. Τους έβαλα όλους να πληρώσουν… Είπα αν δεν πληρώσετε, δεν θα είμαι εκεί. Και τα χρήματα άρχισαν να ρέουν».
Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, ολοκλήρωσε μια μέρα συναντήσεων στην Ουάσιγκτον, με τον Τζο Μπάιντεν, την αντιπροέδρο Χάρις και μιας δικομματικής ομάδας μελών του Κογκρέσου, καθώς επιδιώκει να διασφαλίσει στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου.
Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο πριν από τη συνάντηση της Πέμπτης και η Χάρις είπε καθώς στεκόταν στο πλευρό του Ζελένσκι ότι «ο αγώνας της Ουκρανίας έχει σημασία για τον λαό της Αμερικής».
Αλλά το Κίεβο ανησυχεί ότι οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ στην Ουκρανία φθίνουν καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, ιδιαίτερα μεταξύ των Ρεπουμπλικανών. Ακόμα κι αν η Χάρις κερδίσει τις εκλογές, το Κογκρέσο εξακολουθεί να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο πράσινο φως για τα χρήματα για την Ουκρανία.
Ο Τραμπ χρησιμοποίησε τη συνέντευξη Τύπου του την Πέμπτη για να επαναλάβει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα είχε ξεκινήσει την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία αν ήταν ακόμα στον Λευκό Οίκο και να ισχυριστεί ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ειρήνη.
Λέγοντας ότι γνωρίζει τον Ρώσο πρόεδρο «πολύ καλά», ο Τραμπ επέμεινε: «Πιστεύω ότι θα μπορέσω να κάνω μια συμφωνία μεταξύ του Προέδρου Πούτιν και του Προέδρου Ζελένσκι πολύ γρήγορα».
Ερωτηθείς εάν αυτό θα περιελάμβανε την εκχώρηση γης από την Ουκρανία στη Ρωσία, απάντησε: «Θα δούμε τι θα συμβεί… ας έχουμε ειρήνη, χρειαζόμαστε ειρήνη».
Τα τελευταία σχόλια του Τραμπ έρχονται μια ημέρα αφότου είπε σε προεκλογική εκδήλωση στη Βόρεια Καρολίνα ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να είχε «υποχωρήσει λίγο» για να κατευνάσει τη Μόσχα και να αποφύγει μια αιματηρή σύγκρουση, κάτι που είπε «δεν χρειαζόταν να συμβεί».
Ο Ζελένσκι βρίσκεται στο στόχαστρο, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι τον επέκριναν επειδή επισκέφτηκε εργοστάσιο πυρομαχικών στην Πενσυλβάνια κατά την έναρξη του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, συνοδευόμενος από Δημοκρατικούς πολιτικούς. Σε επιστολή του προς τον Ουκρανό πρόεδρο, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον αποδοκίμασε την επίσκεψη σε μια κρίσιμη Πολιτεία για τις εκλογές ως πολιτικό κόλπο, καλώντας τον Ζελένσκι να απολύσει τον πρεσβευτή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η προειδοποίηση του Τραμπ προς την Ευρώπη να δώσει περισσότερα στην Ουκρανία στα σχόλιά του την Πέμπτη, δεν κατευνάζει τις ανησυχίες ότι μια δεύτερη προεδρία Τραμπ θα σηματοδοτούσε την επιστροφή των πολιτικών που έβλεπαν την Αμερική να στρέφεται εναντίον πολυμερών θεσμών όπως το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη.
Αν και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξήσει σημαντικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες για την Ουκρανία, και χώρες όπως η Γερμανία έχουν αυξήσει δραματικά τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός και στρατιωτικός υποστηρικτής της Ουκρανίας. Ο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα είπε ότι θα φιλοξενήσει μια συνάντηση της Ομάδας Άμυνας Επαφής της Ουκρανίας με τους συμμάχους του στη Γερμανία τον επόμενο μήνα.