Η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να αποκαλυφθούν τα πραγματικά ονόματα δυο μαρτύρων της υπόθεσης Novartis, της «Αικατερίνης Κελέση» και του «Μαξίμου Σαράφη» – παρά το γεγεονός ότι η υπόθεση έχει μπεί στο αρχείο – δημιουργεί σοβαρές πολιτικές συνέπειες, οι οποίες αγγίζουν όλα τα κόμματα.
Το timing που έρχεται στη δημοσιότητα αυτή η υπόθεση προφανώς γεννά πολλά ερωτηματικά, καθώς μέσα από αυτή την ιστορία θα επιχειρηθούν να κλείσουν πληγές, να αποκατασταθούν σχέσεις και να αναδειχθούν κάποιοι ως υπεύθυνοι της ιστορίας.
Κατ’αρχήν μέσα από αυτή την ιστορία θα επιχειρηθεί να σπάσει ο πάγος που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμάρα μετά τα τελευταία «τζαρτζαρίσματα» που υπήρξαν με αφορμή τα εθνικά θέματα. Να θυμίσουμε δε, ότι η τελευταία κρίση ξεκίνησε μετά την θερμή χειραψία του πρώην πρωθυπουργού με τον Νίκο Παππά στην εκδήλωση του ΕΒΕΑ και τις κυβερνητικές διαρροές ότι ο Αντώνης Σαμαρας ξέχασε την δήλωση του ότι «θα σας πάω μέχρι τέλους» που είχε πει, καθώς το όνομα του αναφερόταν ανάμεσα στα εμπλεκόμενα πολιτικά στελέχη.
Μόλις προχθές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέχεια στο θέμα καθώς απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «δεν θα χαιρετηθεί μαζί του, ούτε θα συνδιαλλαγεί, ούτε θα χαριεντιστεί».
Αυτή η αναφορά ήταν άλλωστε και το κερασάκι στην τούρτα για να υπάρξει η έκρηξη του Αντώνη Σαμαρά, όπου μέσω συνεργατών του κάλεσε την κυβέρνηση «να επικεντρωθεί στα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τα σύνορα της χώρας».
Μέσα από την ιστορία της Novartis και από αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση δείχνει απλόχερα την στήριξη της στα πολιτικά στελέχη που στοχοποιήθηκαν σε αυτή την υπόθεση και άρα και στον Αντώνη Σαμαρά.
«Η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα μια απόφαση – σταθμό, βγάζοντας τις “κουκούλες” από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρίχνοντας γέφυρες προς την πλευρά Σαμαρά.
Αν τώρα ο πρώην πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί σε αυτή την κίνηση, ο χρόνος θα δείξει. Αν και πολλοί βάζουν ήδη στοίχημα ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να αλλάξει τις απόψεις του.
Το θέμα αυτό αγγίζει και πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ όπως τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο, οι οποίοι και αυτοί ζητούσαν να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων.
Τη στιγμή μάλιστα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να κάνει αποκλειστικό συνομιλητή του το ΠΑΣΟΚ οι εξελίξεις στο θέμα αυτό στηρίζουν το βασικό αφήγημα του και μοιραία φέρνουν τα δύο κόμματα πιο κοντά.
Παράλληλα, ωστόσο η όλη ιστορία θα επαναφέρει στο προσκήνιο μέσα από ένα τοξικό αφήγημα τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος όλο το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να μείνει μακρυά από την πολιτική επικαιρότητα προσπαθώντας να επανασυστηθεί στους πολίτες. Ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος έχει προσλάβει και ειδικούς για την ανασυγκρότηση της πολιτικής του παρουσίας, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε τη συγκεκριμμένη στιγμή, είναι η εμπλοκή του στην υπόθεση της Novartis.
Πολλοί ωστόσο θεωρούν ότι η κυβέρνηση θέλει να επιφέρει ένα καίριο χτύπημα στον πρώην πρωθυπουργό καθώς θεωρεί ότι σε βάθος χρόνου ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επανεμφανιστεί μέσα από ένα νέο πολιτικό φορέα και να καρπωθεί την δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση.
Όλες οι πληροφορίες λένε άλλωστε, ότι το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες του πρώην πρωθυπουργού δεδομένου ότι θεωρούν ότι ο μοναδικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την ημέρα της ημερίδας για την ακρίβεια, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του πρώην πρωθυπουργού.
«Το να μαζεύεται ο κ. Τσίπρας με τους υπουργούς που είχε όταν ήταν πρωθυπουργός και να μιλάνε για ανάπτυξη και για οικονομία, είναι σαν να μάθουμε έπειτα από λίγες εβδομάδες ότι θα έρθει ο Πινόκιο με τους φίλους του να μιλήσει για την αλήθεια και για την καταπολέμηση των fake news».
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες για την κίνηση της Οικονομικής Εισαγγελίας καθώς όπως λένε, με αυτό τον τρόπο «καίγεται» ο θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα. Ένας θεσμός που υπάρχει σε όλο τον κόσμο.