«Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε δυσανάλογο ποσοστό των εκτοπισμένων» δήλωσε μεταξύ άλλων η Υπουργός Δικαιοσύνης της Νορβηγίας με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι η χώρα σταματά με να χορηγεί αυτόματα άσυλο με άμεση ισχύ σε όλους τους Ουκρανούς. Ποιες περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση και πως δικαιογήθηκε η περαιτέρω αυστηριοποίηση των μέτρων.
Όπως διευκρίνισε οι υποθέσεις των ατόμων που φτάνουν από τις δυτικές περιοχές της χώρας τους, που θεωρούνται ασφαλείς καθώς είναι μακριά από το μέτωπο, θα εξετάζονται κατά περίπτωση.
Ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι νορβηγικές αρχές είχαν αποφασίσει να προσφέρουν «συλλογική προστασία» στους Ουκρανούς πρόσφυγες χορηγώντας τους αυτομάτως άσυλο. Εδώ και δυόμιση χρόνια, η Νορβηγία, μια χώρα με 5,6 εκατ. κατοίκους, έχει δεχθεί περίπου 85.000 Ουκρανούς, που είναι, σύμφωνα με το Όσλο, περισσότεροι από τις γειτονικές της χώρες στη βόρεια Ευρώπη.
«Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε δυσανάλογο ποσοστό των εκτοπισμένων σε σχέση με συγκρίσιμες χώρες, όπως είναι οι σκανδιναβικές», δήλωσε η Νορβηγίδα υπουργός Δικαιοσύνης Εμίλιε Ένγκερ Μέχλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οι αρχές μετανάστευσης θα επεξεργάζονται πλέον μεμονωμένα τα αιτήματα ασύλου από κατοίκους έξι περιφερειών στη δυτική Ουκρανία που θεωρούνται ασφαλείς.
Η νορβηγική κυβέρνηση δικαιολόγησε την αυστηροποίηση αυτή με τον αντίκτυπο από την εισροή προσφύγων σε καταλύματα, σε υπηρεσίες υγείας και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ορισμένο αριθμό κοινοτήτων. Η ‘Ενγκερ Μέχλ σημείωσε επίσης ότι «ένα αυξανόμενο ποσοστό» Ουκρανών προσφύγων ήταν «άνδρες, εκ των οποίων πολλοί είναι σε μάχιμη ηλικία», την ώρα που η Ουκρανία πασχίζει να αναπληρώσει τα στρατεύματά της για να απωθήσει τη ρωσική επίθεση.
Οι αρχές της Νορβηγίας είχαν ήδη αυστηροποιήσει τις συνθήκες υποδοχής με την ελπίδα να περιοριστεί ο αριθμός των αφίξεων και να δώσει περισσότερα κίνητρα στους Ουκρανούς να βρουν δουλειά.