Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας το βράδυ της Κυριακής θα μάθουν ποιος από τους δύο θα είναι ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ για τα επόμενα – τουλάχιστον τέσσερα – χρόνια, καθώς αυτό αποφάσισε η βάση του Κινήματος την Κυριακή. Στους ηττημένους παρατηρείται μία στενοχώρια, η οποία όμως δεν εκπέμπεται από τους ίδιους, καθώς το κλίμα της ενότητας πρέπει να διατηρηθεί και να είναι έντονο.
Ωστόσο, συνεργάτες των Παύλου Γερουλάνου και Άννας Διαμαντοπούλου θεωρούν ότι με το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να έχει την επιθυμητή εξέλιξη. Μάλιστα, διακινείται – ίσως βιαστικά και άδικα – ότι η συμμετοχή του κόσμου την Κυριακή θα είναι μικρή, καθώς πολλοί υποστηρικτές των ηττημένων της πρώτης κάλπης δεν θα θελήσουν να προσέλθουν στην εκλογική διαδικασία.
Ανδρουλάκης και Δούκας φαίνεται να έχουν άγχος γι’ αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο προσπαθούν να το παραμερίσουν θέλοντας και οι δυο τους την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στις κάλπες.
Οι στρατηγικές που θα ακολουθήσουν
Από τις πρώτες τοποθετήσεις των δύο μονομάχων παρατηρείται ότι αυτό που δεν θα πρέπει να κινδυνεύσει ούτε στο ελάχιστο είναι το θέμα της ενότητας. Αμφότεροι εμφανίζονται ενωτικοί, σταθεροί και δεν έχουν προχωρήσει σε καμία «ακραία» δήλωση ή κανένα χτύπημα κάτω από τη ζώνη.
Η στρατηγική Ανδρουλάκη κινείται στους εξής άξονες:
● Ενότητα, αναγνώριση λαθών και πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα: «Δεν υπάρχει 80%-20% ή 70%-30%. Υπάρχει 100% ενότητα. Όλοι θα έχουν ενεργό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ. Και οι υποψήφιοι αλλά και όχι μόνο αυτοί. Και άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσφέρει πάρα πολλά και ήταν πολύ κρίσιμοι παράγοντες στην αναδιάταξη της παράταξης, την οποία πρέπει να κάνουμε – και θα κάνουμε – τόσο σε οργανωτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο».
● Κυβερνητική προοπτική: «Προχωράμε μπροστά και πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να κυβερνήσει με αξιοπιστία, σταθερότητα και προοδευτικό πρόγραμμα. Κοινωνική αξιοπιστία για να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η Νέα Δημοκρατία που βυθίζεται στην αναξιοπιστία».
● Αυτόνομος πόλος και διεύρυνση: «Το αποτέλεσμα της Κυριακής δείχνει ότι ένας κόσμος πιστώνει στον Ανδρουλάκη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει ως αυτόνομος πόλος στο πολιτικό σύστημα και ότι κανείς – ούτε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ούτε η εγχώρια ελίτ – δεν μπορεί να του συμπεριφερθεί ως συμπλήρωμα. Ο κόσμος κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα κάνει μία επιλογή συνέχειας με διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές. Πολιτικό και οργανωτικό συνέδριο που θα έχουν στόχο την πολιτική επάρκεια και την αμφίπλευρη διεύρυνση. Πολιτική επάρκεια που εκφράζεται στη Βουλή και στην κοινωνία και αμφίπλευρη διεύρυνση η οποία εκφράζεται καθημερινά σε κάθε αγώνα και που οδηγεί στις επόμενες εθνικές εκλογές να υπάρχει πραγματικά η δυνατότητα αντιμετώπισης της Νέας Δημοκρατίας».
Η στρατηγική Δούκα κινείται στους εξής άξονες:
● Αλλαγή ηγεσίας: «Είναι μια ιστορική κάλπη, καθώς έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Το ΠΑΣΟΚ θέλουμε να σηκώσει ανάστημα και το δίλημμα είναι πολύ δυνατό: Είναι στασιμότητα ή αλλαγή. Θυμίζω ότι μπήκαμε σε μια διαδικασία μετά τις ευρωεκλογές, γιατί πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί ακριβώς να είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα είναι η ξεκάθαρη επιλογή για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου».
● Πολιτική αυτονομία: «Δεσμεύτηκα για πολιτική αυτονομία του χώρου και όχι να είναι δεκανίκι της Δεξιάς. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι η μεγάλη προοδευτική παράταξη που μπορεί να κυβερνήσει και πρέπει να εκφράσουμε τις ανησυχίες των 300.000 ανθρώπων που μας ψήφισαν».
● Προοπτική εξουσίας: «Είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τη χώρα το ΠΑΣΟΚ να σηκώσει άμεσα ανάστημα, και όχι να γυρίζουν την πλάτη 1,5 εκατ. πολίτες στον κύριο Μητσοτάκη, 1 εκατ. στον ΣΥΡΙΖΑ που κατασπαράσσεται και από τα 2,5 εκατ. σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές να μην παίρνουμε κάτι, αλλά να χάνουμε και άλλες 100.000. Και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει με ενότητα, στην πράξη, να είμαστε πάρα πολύ συγκεκριμένοι στα προβλήματα για να μπορέσουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε και τις δράσεις στα αστικά κέντρα, που ο κόσμος έχει πολύ μεγάλη δυσκολία».
Ο ρόλος των «ρυθμιστών»
Ο Γερουλάνος, μετά τις συναντήσεις του με Ανδρουλάκη και Δούκα, έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο με τις προτάσεις του. Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων καταστατικό και προγραμματικό συνέδριο για διαμόρφωση κυβερνητικού σχεδίου σε βάθος διετίας.
Βέβαια, στελέχη του Κινήματος θυμίζουν προεκλογικά ότι ο ίδιος υποστήριζε πως ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι βουλευτής, ενώ κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα υποστήριζε ότι μόνο αυτός μπορούσε να κερδίσει τον Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο.
Από την πλευρά της η Διαμαντοπούλου καλεί τους ψηφοφόρους του πρώτου γύρου να πάνε στις κάλπες του δεύτερου. Δηλώνει παρούσα και μάχιμη για την επόμενη μέρα. Διάθεση αποχής από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής υπάρχει από τα επιτελεία και των δύο υποψηφίων.
Σε κάθε περίπτωση, έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βλέπουν ότι όποιος και αν είναι ο επόμενος πρόεδρος του Κινήματος οι πρώην υπουργοί θα αξιοποιηθούν.
Σε ό,τι αφορά τη στάση του Μιχάλη Κατρίνη, ξεκαθάρισε μέσω Facebook (το ίδιο είπε και στις κατ’ ιδίαν τηλεφωνικές του επαφές με τους δύο διεκδικητές της 13ης Οκτωβρίου) ότι δεν θα εκφράσει δημόσια οποιαδήποτε προτίμηση και «τη Δευτέρα το πρωί, όποιος και αν εκλεγεί, εγώ θα συνεχίσω να δίνω τη μάχη για το ΠΑΣΟΚ».
Διαβάστε επίσης
Χάρης Δούκας: «Ο κ. Ανδρουλάκης δεν ήθελε να γίνει το ντιμπέιτ» (Video)