Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι αν δυτικές χώρες επιτρέψουν στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία, τότε οι χώρες του ΝΑΤΟ θα «διεξάγουν απευθείας πόλεμο με τη Ρωσία».
«Τα γεγονότα είναι ότι το ΝΑΤΟ θα είναι άμεσο μέρος στις εχθροπραξίες εναντίον μιας πυρηνικής δύναμης, νομίζω ότι δεν πρέπει να το ξεχνάτε αυτό και να σκεφτείτε τις συνέπειες», τόνισε ο Νεμπένζια στο 15μελές ΣΑ, εν αναμονή της συνάντησης στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Βρετανού Πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.
Χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι, αν επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας τα όπλα που της παρέχει η Δύση, αυτό θα σημαίνει ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας». Τόνισε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο «θα αλλάξει την ίδια τη φύση της σύγκρουσης».
«Αν ληφθεί αυτή η απόφαση, αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα άλλαζε την ίδια τη φύση του πολέμου. Θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο κατά της Ρωσίας”, δήλωσε.
Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι το ζήτημα με την άδεια στο Κίεβο να χρησιμοποιεί όπλα μεγάλης εμβέλειας για χτυπήματα βαθιά σε ρωσικό έδαφος βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία. Επιπλέον, η βρετανική εφημερίδα Financial Times έγραψε ότι υπάρχει διχασμός στις ΗΠΑ για το θέμα. Σύμφωνα με το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να μεταφέρουν πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς JASSM στο καθεστώς του Κιέβου, οι οποίοι θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ουκρανία σε λίγους μήνες.
Νωρίτερα, η Μόσχα προχώρησε στην απέλαση έξι Βρετανών διπλωματών, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία.
Η βρετανική κυβέρνηση, παρά τις πολλαπλές ενέργειές της κατά της Μόσχας, ισχυρίζεται πως είναι «εντελώς αβάσιμες» οι κατηγορίες για κατασκοπεία που οδήγησαν τη Ρωσία να ανακαλέσει τη διαπίστευση έξι διπλωματών, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε ότι η απόφαση της Μόσχας δεν συνδέεται με καμία προσπάθεια διάρρηξης των διπλωματικών σχέσεων με το Λονδίνο.
Η FSB ανακοίνωσε ότι αυτή η απόφαση ελήφθη «ως μέτρο αντιποίνων για τις πολλαπλές εχθρικές ενέργειες του Λονδίνου» κατηγορώντας τους έξι διπλωμάτες που στοχοθετήθηκαν ότι διεξήγαγαν «ανατρεπτικές και μυστικές δραστηριότητες».