Η μεγάλη μέρα έφθασε: Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς θα βρεθούν μαζί το βράδυ στην εναρκτήρια εκδήλωση του διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «1974-2024: 50 χρόνια από τη μετάβαση στη Δημοκρατία – Η Δημοκρατία στην εποχή μας», με βασικό ομιλητή τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό, «σούπερ» Μάριο Μόντι.
Η συνάντηση των τριών είναι η πρώτη τους μετά το συνέδριο της ΝΔ τον περασμένο Απρίλιο, αλλά και μετά τη «θυελλώδη» κοινή ομλία Καραμανλή-Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο την 1η Ιουλίου, ομιλία που για πρώτη φορά έφερε με έντονο τρόπο στο προσκήνιο το «ρήγμα» μεταξύ των «πρώην» και της νυν ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος. Εικόνα «ρήγματος» που επέτεινε η απουσία Καραμανλή και Σαμαρά από το «πάρτι» στη Ρηγίλλης για τα 50α γενέθλια της ΝΔ.
Κι αν ο Κ. Καραμανλής σε γενικές γραμμές επέστρεψε στη «θεσμική» στάση που παραδοσιακά τηρεί (παρεμβαίνοντας μόνο σπάνια και με αντικείμενο μόνο τα εθνικά θέματα), ο Α. Σαμαράς συνέχισε να ασκεί οξεία κριτική στην κυβέρνηση – ειδικά για τα ελληνοτουρκικά – υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό να του απαντήσει άμεσα, αλλά και να αφήσει «αιχμές» σε βάρος του για τη χειραψία που είχε με τον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση των Επιμελητηρίων.
Αν οι σχέσεις των τριών ανδρών μπορούσαν να περιγραφούν ως status στο Facebook, θα τις περιέγραφε το «It’s complicated»: η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφάσισει να απαντά – ενίοτε και σε υψηλούς τόνους, όπως φάνηκε από τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη – στον Α. Σαμαρά, τον οποίο διαχωρίζει από τον Κ. Καραμανλή. Ωστόσο, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο κ. Σαμαράς δεν προτίθεται να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα και ότι, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, οι παρεμβάσεις του αφορούν και θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα εθνικά ζητήματα.
Μάλιστα, πηγές προσκείμενες στον πρώην πρωθυπουργό δεν έκρυψαν την απορία τους για πληροφορίες περί πρόθεσης του Α. Σαμαρά να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ ούτε και πρόκειται να συμβεί. Οπότε, το ερώτημα αφορά περισσότερο στη σημειολογία και στην ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει μεταξύ των τριών στην εκδήλωση: χειραψίες, ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, «ψιλοκουβέντα», γλώσσα του σώματος, εν πάση περιπτώσει, όλα τα στοιχεία που θα επιτρέψουν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το επίπεδο των σχέσεών τους.
Διαβάστε επίσης
Υπουργικό Συμβούλιο: Επιχείρηση «άλμα προς τα μπρος» με… αυτόματο κατώτατο μισθό