Στα αμερικανικά αγγλικά, η ανάκριση ονομάζεται και grilling, δηλαδή ψήσιμο. Η λέξη αυτή μοιάζει απολύτως κατάλληλη γι’ αυτό που περιμένει τρεις κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι, στο πλαίσιο του… μασάζ στην Κ.Ο. της ΝΔ ενημερώνουν διαδοχικά τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής για θέματα της αρμοδιότητάς τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, θα συναντηθεί με τους βουλευτές της ΝΔ που ασχολούνται με τα θέματα υγείας, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση στο ΕΣΥ και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τη βελτίωσή της – ήδη διαβεβαίωσε μέσω Action 24 ότι η δέσμευση για 10.000 προσλήψεις στο χώρο της υγείας ισχύει στο ακέραιο: «Το πρόγραμμα προσλήψεων για το Υπουργείο Υγείας που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, έρχεται σε συνέχεια της προεκλογικής μας δέσμευσης για 10.000 προσλήψεις μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ. Φέτος προκηρύξαμε 6.000, του χρόνου θα προκηρύξουμε 4.000, άρα οι 10.000 προσλήψεις μονίμου προσωπικού είναι αυτές που είχαμε υποσχεθεί. Παράλληλα διεκδικούμε και επικουρικό προσωπικό».
Ωστόσο, ο χώρος της υγείας και ειδικά οι τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα για την κυβέρνηση, ιδίως, δε, σε περιοχές της περιφέρειας όπου από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών και η κυβέρνηση ανησυχεί ότι το ζήτημα αυτό μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το αντικείμενο νέας ερώτησης βουλευτών της ΝΔ προς το αρμόδιο υπουργείο. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Ά. Γεωργιάδης ήδη… τραπέζωσε τους βουλευτές της ΝΔ που είναι μέλη της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και ότι η συζήτηση μαζί τους αναμένεται να έρθει σε συνέχεια της πιο… άτυπης κουβέντας που έγινε στο τραπέζι.
Πιο δύσκολα αναμένεται να είναι τα πράγματα για τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος την Πέμπτη αναμένεται να ενημερώσει την επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για τις επαφές που είχε ο ίδιος και ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στα ελληνοτουρκικά. Η κυβέρνηση σπεύδει σε όλους τους τόνους να ξεκαθαρίσει ότι, παρά τις προσπάθειες διατήρησης του καλού κλίματος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, αλλά και τη διερεύνηση – στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου – των δυνατοτήτων προσφυγής στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες, δεν συζητά ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, ούτε, φυσικά, το ενδεχόμενο επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των απαιτήσεων της Τουρκίας για δύο ανεξάρτητά κράτη.
Ωστόσο, τα θέματα αυτά αποτελούν πηγή προβληματισμού και εντός της ΝΔ, με σημαντικό αριθμό βουλευτών να επισημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι πιο συντηρητικοί ψηφοφόροι δεν βλέπουν με καλό μάτι τα πάρε-δώσε με την Άγκυρα και ότι δίνουν «πυρομαχικά» στα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Γεραπετρίτης καλείται την Πέμπτη το μεσημέρι να διαβεβαιώσει τόσο την αντιπολίτευση, όσο και μερίδα της συμπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σαφείς και απαραβίαστες «κόκκινες γραμμές» στην Άγκυρα, τις οποίες και δεν πρόκειται να αλλάξει στην πορεία.
Τέλος, την Παρασκευή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, αναμένεται να ενημερώσει τους βουλευτές της ΝΔ στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια. Δεδομένου ότι ο αγροτικός κόσμος αποτελεί μια κρίσιμη εκλογική «μάζα» για το κυβερνών κόμμα, οι βουλευτές αναμένεται να… ψήσουν τον Κ. Τσιάρα, όχι μόνο για το ζήτημα των δανείων, αλλά και για πολλές άλλες εκκρεμότητες, όπως το πρόβλημα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών και πυρόπληκτων αγροτών, κ.λπ.
Ο ίδιος ο υπουργός, αναφερόμενος στο θέμα των δανείων, είπε στην ΕΡΤ ότι «θα υπάρχει η δυνατότητα ενός πολύ μεγάλου κουρέματος, δηλαδή απομείωσης και του βασικού κεφαλαίου ακόμη. Αλλά υπάρχει διάθεση αυτή τη στιγμή από τράπεζα, να αναχρηματοδοτήσει τα εναπομείναντα ποσά τα οποία θα υπάρχουν μετά το κούρεμα, ούτως ώστε να αναζωογονηθούν και τα δάνεια», ωστόσο, μένει να φανεί τι θα περιλαμβάνει η ρύθμιση που αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο.