Αναλυτική συζήτηση για τη στάση που θα κρατήσουν στο ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας έγινε χθες στο Πολιτικό Γραφείο της Νέας Αριστεράς.
Η Πατησίων προσανατολίζεται σε στήριξη της υποψηφιότητας της Λούκας Κατσέλη, φαίνεται όμως πως η απόφαση της Νέας Αριστεράς, αν είναι αυτή τελικώς, (υπάρχουν και γνώμες για λευκό) θα συνοδευτεί από αστερίσκους και υποσημειώσεις. Κυρίως θα επιμείνουν ότι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για την υποψηφιότητα Ράμμου, με κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Από τη Νέα Αριστερά ξεκαθαρίζουν ότι τυχόν «ναι» δεν σημαίνει συμπράξεις με ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζουν ότι είναι χωριστό ζήτημα.
Ο Αλέξης Χαρίτσης είχε εξ αρχής εκφραστεί θετικά για την Κατσέλη ως πρόσωπο, ενώ χθες επισήμανε ότι η Νέα Αριστερά δεν αποκλείει a priori καμία πρόταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από την άλλη, με την κριτική που ασκεί σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να στέλνει ένα μήνυμα ότι τυχόν θετική στάση σε πρόσωπο – εν προκειμένω τη Λούκα Κατσέλη – δεν σημαίνει αυτομάτως σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Νέα Αριστερά έθεσε υπό αξιολόγηση τα εξής δεδομένα:
- Την προσωπικότητα της Λούκας Κατσέλη, για την οποία στην πρώτη του αντίδραση ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι είναι «αξιοπρεπέστατη» επιλογή και την τιμά ο ίδιος και το κόμμα του.
- Τη στάση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην πρόταση της Νέας Αριστεράς για τον Χρήστο Ράμμο, στις αρχές Δεκεμβρίου. Ήταν σταθερή η επισήμανση του προέδρου και των στελεχών της Νέας Αριστεράς τα τελευταία εικοσιτετράωρα ότι με τη μη στήριξη της υποψηφιότητας Ράμμου χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων σε μία προσωπικότητα με βαρύ συμβολισμό για το κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία.
- Την όλη διαδικασία, καθώς θεωρούν ότι τόσο οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και ο τρόπος που εξελίχθηκε η συζήτηση, με διαρροές, ονοματολογία κ.λπ., δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κυνήγι μικροκομματικών επιδιώξεων και ευτελισμός του θεσμού. Σε αυτές τις μικροκομματικές λογικές εντάσσουν και ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Στη Νέα Αριστερά θεωρούν ότι η υποψηφιότητα Ράμμου με τον συμβολισμό της υπεράσπισης του κράτους Δικαίου ήταν μια υποψηφιότητα με πολύ μεγάλη εμβέλεια, που εξέφραζε την κοινωνία και άρα ξέφευγε από μια στενά κομματική λογική, όπως οι προτάσεις των άλλων κομμάτων, καθώς ήταν πιο κοντά στην κοινωνία, με φόντο όχι μόνο την πληγή των υποκλοπών, αλλά και τα Τέμπη.
Στελέχη μάλιστα εκφράζουν την άποψη ότι αν και η Κατσέλη είναι μια αξιοπρεπής επιλογή, παραμένει στα όρια μιας κομματικής επιλογής και δεν μπαίνει σε σύγκριση με όσα θα εξέφραζε η υποψηφιότητα Ράμμου.
Άλλο ΠτΔ, άλλο συμπράξεις
Σε κάθε περίπτωση, για τη Νέα Αριστερά σε πρώτο πλάνο είναι ο διαχωρισμός του τι θα κάνει σε σχέση με τον ΠτΔ από τη συζήτηση για τις προοδευτικές συγκλίσεις, συμπράξεις κ.λπ.
Χαρακτηριστική η αναφορά του Αλέξη Χαρίτση τη Δευτέρα στην ΕΡΤ. Η συζήτηση για τυχόν επανένωση, σύμπραξη, συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτή ήδη μετά την αποχώρηση Κασσελάκη και την επανεκλογή Φάμελλου. Επιχειρώντας να προλάβει νέο φούντωμα της σχετικής σεναριολογίας με αφορμή την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πάρα πολύ μακριά από μια προοπτική συμπόρευσης με άλλες δυνάμεις».
Επιπλέον, όχι μόνο άφησε αιχμές κατά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ότι στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κινήθηκαν με βάση τους μικροκομματικούς τους υπολογισμούς, αλλά τους καταλόγισε και πολιτικά παιχνίδια. Εν ολίγοις άφησε να εννοηθεί ότι όποια συζήτηση γίνεται αυτή τη στιγμή για «συμπορεύσεις» γίνεται με γνώμονα το μικροκομματικό όφελος, ενώ «πρέπει να ανοίξει επιτέλους με πραγματικούς όρους μία σοβαρή συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας». «Αν κάποιοι θεωρούν ότι με κόλπα και με παιχνίδια πολιτικάντικα θα αποκτήσουν πολιτικό κεφάλαιο και θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας πλανώνται πλάνην οικτράν» σημείωσε με νόημα.