Τα επόμενα εικοσιτετράωρα η Νέα Αριστερά αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της για τη στάση που θα κρατήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με τα σενάρια περί συνεργασιών να φουντώνουν – και σε σχέση με το θέμα του ΠτΔ – η Νέα Αριστερά με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι δεν την αφορούν ούτε σενάρια συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ ούτε σενάρια επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι διαφορές της με αυτά τα κόμματα είναι «πολιτικές, στρατηγικές και βαθιά αξιακές». Μάλιστα η ανακοίνωση είναι ιδιαιτέρως σκληρή προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο δείχνει ως πηγή διαρροών περί επιστροφής. Εγκαλεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ότι δεν στήριξαν την πρότασή της για τον Χρήστο Ράμμο.
Στην ανακοίνωσή της ασκεί κριτική στο πρωθυπουργό για την επιλογή του Κώστα Τασούλα, κάνοντας λόγο για «συνέχεια του επιτελικού κράτους» και δηλώνοντας ότι συνιστά πρόκληση για τον θεσμό και τη Δημοκρατία και υπενθυμίζει την πρότασή της για τον Χρήστο Ράμμο, ο οποίος θεωρούν ότι θα έδινε «μια δημοκρατική απάντηση στις πρακτικές της Δεξιάς». Και κατηγορεί τα δύο κόμματα ότι με τη στάση του συνέβαλαν στο να οδηγηθούμε στην σημερινή επιλογή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ο πρωθυπουργός με την ανακοίνωση της πρότασης του για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας φανέρωσε τη λογική της Δεξιάς για το μέλλον της χώρας: τη στροφή στη συντήρηση, στη στενή παραταξιακή πολιτική, στην υπαγωγή των θεσμών στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί τη συνέχεια του «επιτελικού κράτους» που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια: των αντιθεσμικών παρεμβάσεων, της συγκάλυψης, της επίθεσης στο κράτος δικαίου.
Η επιλογή του συνιστά πρόκληση: για τον θεσμό τον ίδιο και για το περιεχόμενο της Δημοκρατίας στη χώρα μας.
Η δημοκρατική αντιπολίτευση όφειλε να αντιτάξει μια ενωτική πρόταση υπεράσπισης του κράτους δικαίου.
Η Νέα Αριστερά με την πρότασή της για το πρόσωπο του κυρίου Ράμμου ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου και έδωσε τη δυνατότητα για μια δημοκρατική απάντηση στις πρακτικές της Δεξιάς.
Δυστυχώς, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσαν αυτήν την πρόταση και οι ευθύνες τους είναι μεγάλες. Θα περιμέναμε από τις ηγεσίες των κομμάτων αυτών μια ουσιαστική αυτοκριτική για τις επιλογές τους που μας οδήγησαν εδώ.
Αντί αυτού παρατηρούμε έναν νέο γύρο μικροκομματικών δηλώσεων από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που εμπλέκουν τη Νέα Αριστερά σε ευφάνταστα σενάρια.
Η Νέα Αριστερά θέλει να είναι ξεκάθαρη. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά σενάρια συγκυβέρνησης της Αριστεράς με τη συναινετική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήδη πληρώνει το τίμημα για αυτή.
Απορρίπτουμε εξίσου κατηγορηματικά τα σενάρια που διακινεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για «επιστροφή». Δεν μας αφορούν. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βαρύνεται με την ενθάρρυνση και ανοχή της τοξικής πολιτικής του κυρίου Κασσελάκη, με μικροκομματικές επιλογές όπως στην περίπτωση της υποψηφιότητας του κυρίου Ράμμου, με την απαράδεκτη για Αριστερό κόμμα υπερψήφιση των υπέρογκων εξοπλιστικών του κυρίου Μητσοτάκη.
Οι διαφορές μας είναι και παραμένουν πολιτικές, στρατηγικές και βαθιά αξιακές.
Στην επικείμενη διαδικασία στη Βουλή για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας η Νέα Αριστερά έχει πλήρη επίγνωση ότι η υπερσυντηρητική επιλογή της Δεξιάς, αλλά και η συνολική εικόνα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, δεν εμπνέουν ενθουσιασμό στην ελληνική κοινωνία.
Αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη ενός ισχυρού σήματος ανυπακοής στην πολιτική της Δεξιάς. Αντίθετα, το ενισχύει. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς θα δώσει τη μάχη σε αυτήν την κατεύθυνση ύστερα από απόφαση των συλλογικών οργάνων του κόμματος που θα συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες.