Σε επιθετικούς τόνους κινείται η δημόσια ρητορική της Νέας Αριστεράς έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, τακτική που στόχο έχει να καταδείξει ότι η απόφασή της να υπερψηφίσει τη Λούκα Κατσέλη που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν συνιστά προάγγελο επιστροφής ή σύμπραξης με την Κουμουνδούρου.
Η απόφαση για τη Λούκα Κατσέλη συνοδεύτηκε από αλλεπάλληλες ανακοινώσεις που συντηρούσαν σε πρώτο πλάνο την οξεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ για τη μη στήριξή τους στην υποψηφιότητα Ράμμου, με αναφορές περί «μικροκομματικών συμφερόντων» και «τακτικισμών». Στον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά καταλόγισαν και διαρροές σε σχέση με «ευφάνταστα σενάρια» περί επιστροφής της Νέας Αριστεράς, τα οποία η ίδια απέρριψε κατηγορηματικά στη σχετική επίσημη ανακοίνωσή της την Παρασκευή.
Στην ψηφοφορία που έγινε στην έκτακτη Κεντρική Επιτροπή την Κυριακή, η εισήγηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς για την υπερψήφιση πέρασε με 81 θετικές ψήφους. Όμως καταγράφηκε και ένα ισχυρό κλίμα ανησυχίας ή προβληματισμού για τον αντίκτυπο αυτής της επιλογής, με 54 μέλη του οργάνου να ψηφίζουν αρνητικά υπό το σκεπτικό της αποφυγής να τροφοδοτηθούν τα σενάρια συνεργασίας (και όχι λόγω ουσιαστικής διαφωνίας με το πρόσωπο της Λούκας Κατσέλη). Δεν φαίνεται πάντως οι δύο απόψεις να ταυτίζονται με τα δύο μεγάλα μπλοκ που απαρτίζουν τη Νέα Αριστερά (6+6 και Ομπρέλα) αφού και στα δυο μπλοκ υπήρχαν προβληματισμοί για το «ναι» και αποτυπώθηκαν και στην ψηφοφορία.
Το επιχείρημα της πλειοψηφίας εστίασε στο ότι η Νέα Αριστερά, την ώρα που καταγγέλλει ως επικίνδυνες τις επιλογές Μητσοτάκη και ως «κλείσιμο ματιού στην Ακροδεξιά», δεν θα έπρεπε να εμφανιστεί αδιάφορη – η ίδια άλλωστε στρατηγικά προκρίνει τη συγκρότηση προοδευτικών μετώπων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε «μία υπερσυντηρητική επιλογή» με μια «καθεστωτική λογική υπαγωγής των θεσμών στο κόμμα του» ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης εξηγώντας τη στάση του κόμματός του. «Δίνουμε ως Νέα Αριστερά ψήφο εμπιστοσύνης και στηρίζουμε την υποψηφιότητα της κυρίας Κατσέλη ακριβώς για να σταλεί ένα μήνυμα αντίστασης στην αλαζονεία της Δεξιάς» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας παράλληλα ότι η εν λόγω στάση είναι θεσμική και αφίσταται από τα μικροκομματικά παιχνίδια ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Μία ακόμη αφορμή για επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και η προαναγγελία Φάμελλου για τροπολογία του κόμματός του για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο. Η Νέα Αριστερά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να εμφανιστεί ως επισπεύδων της σχετικής πρωτοβουλίας για τα «δώρα» στο Δημόσιο, ζητώντας μάλιστα από την ίδια να τοποθετηθεί. Πηγές του κόμματος υπενθύμιζαν «στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κουνούν το δάχτυλο στα τηλεοπτικά πάνελ» ότι η Νέα Αριστερά έχει ήδη καταθέσει τροπολογία στις 4.12.2024 «για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και τον καθορισμό του με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την προστασία του δικαιώματος στην απεργία και για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο». Επιπλέον, για το πού θα βρεθούν οι πόροι θύμιζαν ότι οι ίδιοι καταψήφισαν τους «υπερεξοπλισμούς» σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.