Η ανακοίνωση από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη της επιλογής του Κώστα Τασούλα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έφερε τσουνάμι αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Τα κύρια σημεία της αντιπαράθεσης είναι πρώτον το ό,τι είναι εν ενεργεία βουλευτής του κόμματος της ΝΔ και δεύτερον η αγνόηση της ισχυρής παράδοσης για την επιλογή του προσώπου του ΠτΔ από τον «απέναντι» πολιτικό χώρο από αυτόν της κυβέρνησης, που δημιουργεί προϋποθέσεις για καθολική συναίνεση.
Αυτά εξέφρασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Τα οποία αντίταξε ως «Αναπαρωγή επιχειρημάτων άλλων εποχών» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός -επίσης από το βήμα του Open- τόνισε ότι «Το οξύμωρο σε αυτή την χώρα είναι ότι όταν προτείνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Κεντροδεξιά είναι εξ ορισμού “στενή κομματική επιλογή” και αν είναι από την Κεντροαριστερά είναι “υπερκομματική”». Θέση για την επιλογή Τασούλα πήρε και ο Δημήτρης Μάντζος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής λέγοντας ότι «Είναι απαίτηση από το Σύνταγμα για μέγιστες εθνικές συναινέσεις, για τις οποίες μιλούσαν το 2019 ο κ. Μητσοτάκης και οι σημερινοί υπουργοί του στη συζήτηση της Αναθεώρησης του Συντάγματος».
«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος επιλέγει εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός του. Άρα, επί της ουσίας, επιλέγει κάποιον πολιτικά ενεργό και πολιτειακά κάτω από τον πρωθυπουργό και επιχειρεί να τον κάνει πρώτο πολιτειακό παράγοντα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, για να υποστηρίξει ότι «με αυτόν τον τρόπο τραυματίζεται ένας θεσμός που θέλουμε να έχει κύρος και δημιουργείται ένα αρνητικό προηγούμενο». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχολίασε πως «φαίνεται ότι την αλλαγή που έγινε στο Σύνταγμα με το να μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 151 ψήφους και να μην πέφτουν κυβερνήσεις, αν και θετική στο πνεύμα της, η κυβέρνηση την εκμεταλλεύεται για να διαμορφώσει ένα μονοκομματικό πολιτικό σύστημα».
Σπάσιμο μιας ισχυρής παράδοσης
Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε ότι «το 1995 εγκαινιάστηκε στη χώρα μας μία ισχυρή παράδοση, η οποία δεν υπήρχε στο παρελθόν, με επιλογή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον “απέναντι” πολιτικό χώρο από αυτόν της κυβέρνησης» και πως «αυτή η συνθήκη οδήγησε σε Προέδρους της Δημοκρατίας, οι οποίοι εκλέγονται με πολύ μεγάλη πλειοψηφία». Πρόσθεσε πως όλοι συμφωνούν ότι είναι θετικό και προσδίδει κύρος στον θεσμό να υπάρχουν συναινέσεις στο πρόσωπο που συμβολίζει την ενότητα του έθνους», καθώς «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εκείνος που βάσει του άρθρου 30 παράγραφος 1 αποτελεί τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων». Ο κ. Τσουκαλάς παρέπεμψε στην ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή τον Νοέμβριο του 2019, όπου είχε πει, όπως θύμισε, ότι η συνταγματική αλλαγή δεν αναιρεί την υποχρέωση που έχει η εκάστοτε πολιτική πλειοψηφία να επιλέγει πρόσωπα με ευρύτερες συναινέσεις. «Παρ’ όλα αυτά, με την επιλογή του κ. Τασούλα έπραξε ακριβώς το αντίθετο», επεσήμανε.
Η επιλογή του Τάσου Γιαννίτση
«Εμείς είχαμε πει εξαρχής ότι θα ψηφίζαμε είτε ένα πρόσωπο από την Κεντροαριστερά είτε ένα μη πολιτικό πρόσωπο που θα συμβολίζει την εθνική ενότητα», σημείωσε αναφορικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ, για να συμπληρώσει: «Τώρα, λοιπόν, φέρνουμε ένα πρόσωπο που απέχει 21 χρόνια από πολιτικές θέσεις, που δεν έκανε με άλλα λόγια καριέρα ως κομματικό στέλεχος αλλά ως ακαδημαϊκός. Είναι άνθρωπος της προσφοράς. Ο Τάσος Γιαννίτσης μπήκε μπροστά σε μια δύσκολη φάση της χώρας και έχει επιδείξει προνοητικότητα και καλά αντανακλαστικά».
Ο Παύλος Μαρινάκης από την πλευρά του χαρακτήρισε ως «αναπαρωγή επιχειρημάτων άλλων εποχών» μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ την κριτική που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα για το αξίωμα του ΠτΔ, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.
«Έχουν περάσει κάποιες μέρες από την ανακοίνωση και μισό πολιτικό επιχείρημα κατά της πρότασης του πρωθυπουργού για τον κ. Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν έχουμε ακούσει. Υπάρχει μια αναπαραγωγή επιχειρημάτων άλλων εποχών και νομίζω, είμαι βέβαιος, αλλά κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει, ότι έχουμε φύγει εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τις εποχές των «πράσινων» και των «γαλάζιων» καφενείων» είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε πως «επειδή ο Τασούλας είναι “κεντροδεξιός”, είναι “Νεοδημοκράτης” είναι μια επιλογή “φοβική”;. Ας δούμε λίγο το πρόσωπο, ας δούμε λίγο γιατί έγινε αυτή η επιλογή. Γιατί σε έναν κόσμο, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση το 2025, χρειαζόταν ένα πολιτικό πρόσωπο που εκλέγεται από τους πολίτες 25 προς 26 χρόνια, που εξελέγη το 2019 Πρόεδρος της Βουλής και επανεξελέγη -πιο σημαντικό- με ευρύτατη πλειοψηφία, άρα εκτιμήθηκε η παρουσία του και, ναι, υπάρχουν τέτοια πρόσωπα στην κεντροδεξιά, όπως υπάρχουν και στην κεντροαριστερά». Ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε τον σεβασμό του για την κ. Σακελλαροπούλου την οποία χαρακτήρισε «πολύ καλή πρόεδρο» και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει μία και μοναδική θητεία 6ετούς διάρκειας όπως είπε ο πρωθυπουργός, ώστε να μην μπαίνει σε μια διαδικασία παραφιλολογίας για την επανεκλογή του. «Άρα σκεφτείτε πόσο υποκριτικό θα ήταν, ενώ η συζήτηση αυτή θα αρχίσει κάποιους μήνες αργότερα, λίγους μήνες νωρίτερα να έχει προτείνει την επανεκλογή της κ. Σακελλαροπούλου» είπε ο κ.Μαρινάκης.
Επιλογές που απαντάνε σε ανάγκες
Αναφερόμενος στα κριτήρια επιλογής του υποψηφίου ΠτΔ είπε ότι υπάρχουν επιλογές που απαντάνε σε ανάγκες. «Άλλες ήταν οι ανάγκες το 2020, άλλος ήταν ο κόσμος το 2020, έτσι όπως το έκρινε ο πρωθυπουργός και νομίζω είναι και κάτι αντικειμενικό, και άλλος ο κόσμος το 2025. Και κάτι περί ακροδεξιάς στροφής: Υπάρχουν κριτικές και κριτικές κατά μιας κυβέρνησης, θεμιτές όλες, αποδεκτές. Η αντιπολίτευση μπορεί να κάνει αντιπολίτευση, όπως επιθυμεί, αλλά το να κατηγορείς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ακροδεξιό πρωθυπουργό, είναι -θα έλεγα- μια κωμική, για να το πω έτσι και επιεικώς, στρατηγική. Δικαίωμά τους να την κάνουν».
Πρόσωπο το οποίο σεβόμαστε ο Τάσος Γιαννίτσης
Μιλώντας για την υποψηφιότητα του κ. Γιαννίτση τόνισε ότι «είναι ένα πρόσωπο το οποίο σεβόμαστε για την πολιτική του διαδρομή, περισσότερο ενδιαφέρον θεωρούμε, προφανώς ότι είναι καλύτερη επιλογή, με όλο το σεβασμό στον κ. Γιαννίτση και την πορεία του, θεωρούμε ότι είναι καλύτερη επιλογή ο κ. Τασούλας και έχουμε παραθέσει και τα επιχειρήματα».
Τέλος αναφέρθηκε στα όσα είπε ο κ.Ανδρουλάκης χθες στη Βουλή για τον κ. Γιαννίτση και τόνισε ότι «μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το πρόσωπο έχει η επιχειρηματολογία του κ. Ανδρουλάκη, γιατί πράγματι ο κ. Γιαννίτσης είχε όλες τις καλές προθέσεις να κάνει μία σημαντική μεταρρύθμιση και όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, κάποιοι την ανέτρεψαν αυτή τη μεταρρύθμιση. Μόνο που αυτοί οι κάποιοι ήταν το κόμμα του, ήταν το ΠΑΣΟΚ, άρα νομίζω ότι περισσότερο αξία είχε ο κ. Γιαννίτσης να είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το 2001, παρά τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το 2025 και σίγουρα νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ αν τελικά έχει γίνει η δέουσα αυτοκριτική για το μερίδιο της ευθύνης που είχε σε επιλογές όπου ο λαϊκισμός κέρδισε τη λογική και έφεραν τη χώρα πίσω, όπως, για παράδειγμα, η υπαναχώρηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, πέραν του ασφαλιστικού».
Δήθεν πρωτόγνωρο το γεγονός ότι προτείνεται ένας κεντροδεξιός
Τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση του πρωθυπουργού για τον νέο ΠτΔ σχολίασε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός στην εκπομπή του OPEN “Ώρα Ελλάδος”. «Το οξύμωρο σε αυτή την χώρα είναι ότι όταν προτείνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Κεντροδεξιά είναι εξ ορισμού “στενή κομματική επιλογή” και αν είναι από την Κεντροαριστερά είναι “υπερκομματική”. Χαρακτηρίζεται ως δήθεν πρωτόγνωρο το γεγονός ότι προτείνεται ένας κεντροδεξιός υποψήφιος. Διαχρονικά από την Κεντροαριστερά εργαλειοποιείται το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές είτε για να παίξουν τα μικροκομματικά παιχνίδια τους, υπονομεύοντας έτσι οι ίδιοι την ενότητα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Νίκος Ρωμανός. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ στη συνέχεια τόνισε: «Θυμίζω ότι στην περίπτωση του Σταύρου Δήμα το 2014, το ΠΑΣΟΚ ούτε αντέδρασε, ούτε τη χαρακτήριζε “στενά κομματική υποψηφιότητα”, όπως διατείνεται σήμερα για τον κ. Τασσούλα. Και τότε ο κ. Ανδρουλάκης ήταν γραμματέας του κόμματος. Είναι ολοφάνερο, λοιπόν ότι η σημερινή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της εκλογής ΠτΔ είναι προσχηματική και υποκριτική».απ
Απαίτηση από το Σύνταγμα για μέγιστες εθνικές συναινέσεις
Στην εκπομπή «Στον αέρα» του ραδιοφωνικού σταθμού Παραπολιτικά 90,1 μίλησε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος. Αναφορικά με το πρόσωπο του κ. Κ. Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σημείωσε, αρχικά, πως «είναι άλλες οι διαδικασίες, άλλοι οι ρόλοι και άλλες οι συνταγματικές επιταγές συγκριτικά με την Προεδρία της Βουλής» και υπογράμμισε την «απαίτηση από το Σύνταγμα για μέγιστες εθνικές συναινέσεις, για τις οποίες μιλούσαν το 2019 ο κ. Μητσοτάκης και οι σημερινοί υπουργοί του στη συζήτηση της Αναθεώρησης του Συντάγματος». Εκτίμησε ότι «η εθνική συναίνεση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποβιβάζεται σε κομματική συνεννόηση και αυτό είναι ακέραιη ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη» και τόνισε: «Όταν ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας προτείνει ένα κομματικό στέλεχος, έναν εν ενεργεία βουλευτή, γνωρίζοντας ότι μπορεί να τον εκλέξει μόνο με τους δικούς του βουλευτές -άντε και κάποιους ανεξάρτητους ακροδεξιούς ακόμα, ασχέτως αν τους θες εσύ και τους θεωρείς ευπρόσδεκτους ή όχι- τότε, λυπάμαι, διαρρηγνύει μία θετική πολιτική παράδοση με μικρομματικούς υπολογισμούς και σκοπό την περιχαράκωση του κόμματός του στα δεξιά, διαρρηγνύεις μια βαθιά παράδοση». Κληθείς να τοποθετηθεί επί της πρότασης του κ. Τάσου Γιαννίτση από το ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Δ. Μάντζος έκανε λόγο για μία «σπουδαία προσωπικότητα τόσο στον πολιτικό όσο και στον ακαδημαϊκό χώρο, με πολλούς θετικούς συμβολισμούς» ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής όπου «ξεχώρισε με την καθοριστική συμβολή του στη μεγάλη εθνική επιτυχία της εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άλυτο το Κυπριακό».
«Ακούμε κριτική από τη Νέα Δημοκρατία ότι το ΠΑΣΟΚ δεν στήριξε στο παρελθόν τον Γιαννίτση για το σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που και η ΝΔ τότε πολέμησε με κάθε τρόπο. Μα αν τους αρέσει ο κ. Γιαννίτσης, ας αποσύρουν τον κ. Τασούλα και ας ψηφίσουν τον κ. Γιαννίτση. Το επιτρέπει το Σύνταγμα», τόνισε δηκτικά ο Δημήτρης Μάντζος.