Η μέρα της κρίσης για την ΝΔ αλλά και για τον Κώστα Καραμανλή έχει φτάσει καθώς ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να ανοίξει τα χαρτιά του για τα όσα έχουν συμβεί στο κυβερνών κόμμα το τελευταίο διάστημα και αφορούν την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.
Οι πληροφορίες λένε ότι από την Πάτρα κατα την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρδαλιά με τίτλο “Γιαβολ” ο Κώστας Καραμανλής σκοπεύει να τοποθετηθεί και για την διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού αλλά και για την στάση που κράτησε το κόμμα του.
Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι θα προτάξει την ανάγκη ενότητας σε μια κρίσιμη συγκυρία, με προκλήσεις σε πολλά επίπεδα (γεωπολιτικό, οικονομικό κλπ) για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα αναφερθεί στο θέμα Σαμαρά λέγοντας ότι τα πειθαρχικά μέτρα δεν διασφαλίζουν την ενότητα ενώ θα κλείσει το θέμα της προεδρίας της Δημοκρατίας που άνοιξε με την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά
Το πόσο συγκεκριμένος θα θελήσει να γίνει είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό καθώς όπως αντιλαμβάνονται όλοι μία επίθεση από την πλευρά Καραμανλή προς την κυβέρνηση και άρα προς τον πρωθυπουργό θα δημιουργήσει σοβαρούς τριγμούς στο κυβερνών κόμμα.
Γαλάζιοι παράγοντες εκτιμούν ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν θα θελήσει να τορπιλίσει ακόμα περισσότερο την ήδη κακή κατάσταση που υπάρχει μέσα στην ΝΔ εξαιτίας της αποπομπής του Αντώνη Σαμαρά, χωρίς ωστόσο να κάνει πίσω από τις απόψεις τους.
Άλλωστε και στο παρελθόν ο Κώστας Καραμανλής είχε διαφοροποιηθεί χωρίς ωστόσο να τα βάλει με το Μέγαρο Μαξίμου.
Το γεγονός ωστόσο ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί ήταν πολύ κοντά το τελευταίο διάστημα εκφράζοντας πολλές φορές παρόμοιες προτάσεις για τα εθνικά θέματα κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι θα θελήσει να επιμείνει στις απόψεις που έχει καταθέσει.
Χαμηλοί τόνοι από Μαξίμου
Προκειμένου να μην πυροδοτήσει μεγαλύτερη ένταση το Μέγαρο Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους. «Κάθε τοποθέτηση και ομιλία ενός πρώην Πρωθυπουργού έχει αξία. Και περιμένουμε πάντοτε επισημάνσεις και παρατηρήσεις» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» για την ομιλία του Κώστα Καραμανλή.
Και πρόσθεσε: «Αλίμονο. Είναι πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του κόμματος. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, για όνομα του Θεού. Εντάξει, προφανώς, οι κόκκινες γραμμές δεν προσωποποιούνται. Είναι αυτονόητες και δεν έχουν να κάνουν με το «άλφα» ή το «βήτα» πρόσωπο, αλλά νομίζω ότι αυτή την στιγμή κάνουμε μια υποθετική συζήτηση…» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
«Παρατηρητήριο» για τους βουλευτές επιρροή των δύο πρώην
Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα του και στους βουλευτές που επηρεάζουν οι δύο πρώην. Οι δύο πιο συχνοί συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά είναι ο Μεσσήνιος βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης αλλά και ο Ανδρέας Κατσανιώτης – αλλά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης. Κοινές θέσεις με τον πρώην Πρωθυπουργο φέρονται να έχουν και ο υφυπουργός Εργασίας Κ. Καραγκούνης και τα μέλη της Κ.Ο. Χ. Αθανασίου, Δ. Βαρτζόπουλος, Χρ. Στεφανάδης, Γ. Παππάς, Γ. Στύλιος, Β. Γιόγιακας, Χρ. Μπουκώρος, Αν. Δημοσχάκης, Θεοφ. Λεονταρίδης, Απ. Βεσυρόπουλος και ο Ξεν. Μπαλιαράκος,
Κοντά στον Κώστα Καραμανλή βρίσκονται ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Γιώργος Βλάχος. Επαφή με τον κ. Καραμανλή έχουν και οι Γ. Ανδριανός, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Θανάσης Δαβάκης, Θεόδωρος Καράογλου, Γιάννης Μπούγας, Κώστας Σκρέκας και η Άννα Καραμανλή.
Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, συνεχίζει να έχει πάντα στενή επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό, όπως και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.