Οι δηλώσεις – με ονόματα- του Σπύρου Καπράλου για το ποιοι ήταν αυτοί που πήγαν να φρενάρουν την επιλογή δύο σημαιοφόρων στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, προκάλεσε αντιπαράθεση, με τον Μανώλη Κατσιαδάκη να εκδίδει επιστολή, στην οποία επιτίθεται στον πρόεδρο της ΕΟΕ.
Μάλιστα, τον κατηγορεί πως αυτός ήταν που πήγε να επιβάλει την Μαρία Σάκκαρη ως δεύτερη σημαιοφόρο (χωρίς να κατονομάζει την αθλήτρια), ενώ πηγές από την ΕΟΕ τονίζουν πως η Σάκκαρη ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που προτάθηκαν από τη στιγμή που είχε αρνηθεί η Κατερίνα Στεφανίδη και δεν υπήρχε ποτέ προσπάθεια «επιβολής» κάποιου προσώπου και γι αυτό αποφάσισαν να γίνει ψηφοφορία.
Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, στην απάντησή του δεν στάθηκε τόσο στις κατηγορίες του Κατσιαδάκη, αλλά έκανε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι καθώς όλος αυτός ο ντόρος κάνει κακό στα πρόσωπα που ενεπλάκησαν χωρίς να φταίνε σε όλη αυτή τη διαμάχη (εννοώντας τις αθλήτριες).
Η ανακοίνωση Κατσιαδάκη
«Δεν είναι έτσι τα πράγματα κύριε Καπράλε…
Διάβασα με απορία και απογοήτευση τις δηλώσεις του συναδέλφου, Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, αναφορικά με την επιλογή των δύο σημαιοφόρων που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην τελετή έναρξης των επικείμενων αγώνων στο Παρίσι. Απορία γιατί παραβιάζοντας τον θεσμικό του ρόλο επέλεξε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, αλλά κι απογοήτευση γιατί ο λόγος του εκάστοτε προέδρου οφείλει να είναι ενωτικός και όχι διχαστικός.
Είναι η πρώτη φορά στο αθλητικό και Ολυμπιακό κίνημα στην Ελλάδα, που ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, επιτίθεται δημόσια σε μέλη της Ολομέλειας, χρησιμοποιώντας προσβλητικές αναφορές και ανακριβή στοιχεία, στοχεύοντας επώνυμα διακεκριμένα στελέχη, που έχουν αποδείξει με την πολυετή παρουσία τους στο Ολυμπιακό κίνημα πόσο σέβονται και προβάλουν τις Ολυμπιακές Αξίες. Κάτι που ο ίδιος δεν κάνει, αφού τόσο εύκολα αγνόησε στις συνεντεύξεις του την θεμελιώδη Αξία του Σεβασμού και του fair play!
Κατανοώ τον θυμό του για την αποτυχία του να επιβάλει, αρχικά μέσω διαρροών στον τύπο, και εν συνεχεία με απαξιωτικό τρόπο εντός της ολομέλειας, μία επιλογή την οποία σημειώνω ότι δεν είχε συζητήσει παρά μόνο με ένα-δύο μέλη της απολύτου εμπιστοσύνης του. Αμέλησε ο κύριος Καπράλος ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το σύνολο των μελών και όχι από μία μικρή ομάδα εκλεκτών του. Για την αποκατάσταση της αλήθειας και χωρίς να επισέλθω σε λεπτομέρειες, σημειώνω τα ακόλουθα:
Η πρόταση για ένα σημαιοφόρο Άνδρα ή Γυναίκα, αντί για δύο ψηφίστηκε από τα μισά μέλη της Ολομέλειας (13/26) και μάλιστα σε ψηφοφορία που έλαβε χώρα δύο φορές. Το αδιέξοδο ισόπαλο αποτέλεσμα οδήγησε κάποια μέλη της Επιτροπής, προεξαρχόντων των τεσσάρων που ο κύριος Καπράλος στοχοποιεί στη συνέντευξή του, να προτείνουν να γίνει δεκτή η πρόταση του για δύο σημαιοφόρους, έναν αθλητή και μία αθλήτρια. Η υποστήριξη του εθίμου του ενός σημαιοφόρου δε σημαίνει απαραίτητα την επιλογή ενός αθλητή αντί μίας αθλήτριας. Το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας, ομόφωνα υπέρ του Γιάννη Αντετοκούνμπο και 16/8/2 υπέρ της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη, έστειλε μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Προέδρου της ΕΟΕ, ικανοποιώντας την συντριπτική πλειοψηφία του φίλαθλου κόσμου της χώρας μας.
Στην προσπάθειά του να εξηγήσει τα ανεξήγητα, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ επέλεξε τον ολισθηρό δρόμο της παραποίησης και της στοχοποίησης.
Λίγες μέρες πριν οι αθλήτριες και αθλητές μας δώσουν τη μάχη τους στο Παρίσι, αναίτιες διαρροές που προσπάθησαν να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα και εν συνεχεία, η ατυχής προσπάθεια του Προέδρου να στοχοποιήσει χωρίς αποχρώντα λόγο κάποια μέλη της Επιτροπής, γνωστά για το ήθος και την πολυετή προσφορά τους στο Ολυμπιακό κίνημα, με υποχρεώνουν, ως το αρχαιότερο μέλος της Ολομέλειας να διαφυλάξω τις αρχές και τις αξίες που διέπουν τόσο την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή όσο και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και να παραθέσω τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στο τελικό αποτέλεσμα της επιλογής των σημαιοφόρων.
Η απάντηση Καπράλου
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος δήλωσε πάνω στην ανακοίνωση του Κατσιαδάκη:
«Κατανοώ απόλυτα την επικοινωνιακή δύναμη της δημιουργίας εντυπώσεων, αλλά για να είμαι ειλικρινής, λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, ήλπιζα, διατηρώντας ακόμα τον αθλητικό ρομαντισμό μου, ότι θα πρυτάνευε η ολυμπιακή ομοψυχία, η ψυχραιμία και η αυτοσυγκράτηση.
Πόσω μάλλον, όταν οι παλαιότεροι γνωρίζουμε καλύτερα απ’ όλους, ότι η δημιουργία κλίματος αντιπαράθεσης με όχημα τους αθλητές, μόνο να βλάψει μπορεί την ομάδα, αλλά και τον καθένα και την καθεμία προσωπικά.
Διαψεύστηκα και θλίβομαι.
Θλίβομαι, αλλά αισθάνομαι παράλληλα ντροπή, που εν έτη 2024, σε μία κοινωνία που παλεύει για να κατακτήσει την ισότητα και την συμπερίληψη σε όλες της τις εκφάνσεις, προ δύο ημερών, απαιτήθηκαν δύο ψηφοφορίες για να καταλήξουμε στο αυτονόητο. Οι σημαιοφόροι, με τον συμβολισμό που ορθά τους αποδίδεται, πρέπει να είναι δύο, ένας άντρας και μία γυναίκα.
Δεν θα μπω σε διαδικασία αντιπαράθεσης, αλλοιώνοντας το χαρούμενο κλίμα και τις προσδοκίες μίας ολόκληρης χώρας για τους επικείμενους Ολυμπιακούς, στεκόμενος στα αναχρονιστικά των προηγούμενων ημερών. Θα τονίσω απλώς με ικανοποίηση και υπερηφάνεια, ότι η είσοδος της Ομάδας μας στο Παρίσι θα μεταφέρει μηνύματα ενότητας και αισιοδοξίας σε όλη την υφήλιο και οι 101 αθλητές και αθλήτριές μας, απερίσπαστοι, θα σηκώσουν και πάλι την Ελλάδα ψηλά!
Καπράλος: Κούβελος, Κατσιαδάκης ήθελαν μόνο άνδρα σημαιοφόρο
Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Άμεσο Ριπλέι» του EOK WebRadio ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος εξήγησε τι έγινε ή τι ήθελε να κάνει η ΕΟΕ με την επιλογή των σημαιοφόρων. Και αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας Μανώλης Κατσιαδάκης και ο Κωνσταντίνος Φίλης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ήταν υπέρ του να εμφανιστεί η ομάδα της χώρας με έναν σημαιοφόρο και μάλιστα άνδρα, ήτοι τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μετά από σφοδρές αντιδράσεις και έντονες διαφωνίες το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία και επικράτησε η άποψη ότι πρέπει να παραμείνει αυτό που έχει θεσπιστεί ατύπως από την προηγούμενη διοργάνωση στο Τόκιο, για δύο σημαιοφόρους, έναν άνδρα και μία γυναίκα. Τελικά επικράτησε αυτή η πρόταση, ώστε να υπάρχει αντιπροσώπευση και των δύο φύλων.