Τι θα συνέβαινε εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονταν ταυτόχρονα σε πέντε ηπείρους; Αυτή είναι η «τρελή ιδέα» του Ιάπωνα Μορινάρι Γουατανάμπε, ενός εκ των επτά υποψηφίων για να διαδεχθεί τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ.
«Το εάν θα συμβεί ή όχι δεν είναι τόσο σημαντικό: πρέπει να ανοίξουμε συζητήσεις και να προτείνουμε νέες ιδέες», τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο άνθρωπος που είναι επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG) από το 2017.
Το αουτσάιντερ και οι άλλοι…
Στα 65 του, ηλικία που θα του επέτρεπε να ολοκληρώσει μια πρώτη οκταετή θητεία αλλά όχι να επανεκλεγεί επικεφαλής του Ολυμπιακού σώματος, ο Ιάπωνας είναι αουτσάιντερ σε αυτήν την εκλογική μάχη, η οποία θα κριθεί από τις 18 έως τις 21 Μάρτιου και από την 144η Σύνοδο της ΔΟΕ που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα.
Απέναντί του είναι ο επικεφαλής της παγκόσμιας ποδηλασίας, ο Γάλλος, Νταβίντ Λαπαρτιέν, καθώς και οι ομόλογοι του, από τον στίβο και το σκι, ο Βρετανός θρύλος των μεσαίων αποστάσεων, Σεμπάστιαν Κόε και ο Σουηδο-Βρετανός δισεκατομμυριούχος, Γιόχαν Ελιας, αντίστοιχα.
Την προεδρία της ΔΟΕ, διεκδικούν επίσης, ο Ιορδανός πρίγκιπα, Φαϊζάλ Αλ Χουσεϊν, ο Ισπανός, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ Τζούνιορ και η πρώην κολυμβήτρια από την Ζιμπάμπουε, Κίρστι Κόβεντρι.
Ο Ιάπωνας μπορεί να έχει μακράν το πιο συνοπτικό πρόγραμμα από τους επτά διεκδικητές, αλλά έχει και το πιο ριζοσπαστικό, με μια εμβληματική πρόταση. Τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων σε πέντε πόλεις σε πέντε ηπείρους, με δέκα αθλήματα ανά περιοχή και ροή σε 24ωρη βάση.
«Προτείνω μια τρελή ιδέα για πρώτη φορά, αλλά νομίζω ότι οι νέοι έχουν ακόμη περισσότερες ιδέες. Η δουλειά μου είναι να ανοίγω την πόρτα», εξηγεί ο Γουατανάμπε στο AFP.
«Απωθητική» η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από έναν και μόνο οικοδεσπότη
Κατά την άποψη του Ιάπωνα παράγοντα, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από έναν και μόνο οικοδεσπότη, έχει γίνει «απωθητική», απρόσιτη για πολλές ενδιαφερόμενες περιοχές και αποσυνδέει μέρος της ταυτότητάς της από το κοινό.
«Οι περισσότεροι απόλαυσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίων, αλλά από την Ασία έμοιαζαν πολύ απόμακροι», υποστηρίζει ο Γουατανάμπε και προσθέτει: «Δεν νομίζω ότι δημιούργησαν την αίσθηση της ενότητας που θα έπρεπε να έχουν».
Για τον ίδιο, η γεωγραφική εξάπλωση των Αγώνων θα πρόσφερε και «καλύτερες συνθήκες για τους αθλητές», κατανέμοντας τα αγωνίσματα ανάλογα με τις τοπικές κλιματικές συνθήκες, «ώστε να μην χρειάζεται να αγωνίζονται νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ για να αποφύγουν την ζέστη».
Ο Γουατανάμπε πιστεύει ότι ένα τέτοιο σύστημα θα αύξανε επίσης τον αριθμό των πιθανών τοπικών χορηγών. Και για να αντισταθμίσει την απουσία ενός Ολυμπιακού Χωριού που θα συγκεντρώνει όλους τους αγωνιζόμενους, φαντάζεται ένα «Ολυμπιακό φόρουμ κάτω από μια στέγη» μετά από κάθε διοργάνωση.
Από πλευράς διακυβέρνησης, υπόσχεται μια πιο «ανοιχτή» κατεύθυνση, σε αντίθεση με την συγκέντρωση των κύριων αποφάσεων στα χέρια της εκτελεστικής επιτροπής.
Ποιος είναι ο Γουατανάμπε
Γιος επιζώντος της ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα, ο Γουατανάμπε σπούδασε φυσική αγωγή στο Τόκιο και στην Βουλγαρία, πριν γίνει διευθυντής του αθλητικού τμήματος του ιαπωνικού κολοσσού λιανικής Aeon.
Προπονητής γυμναστικής, έγινε επικεφαλής του εθνικού φορέα για την πειθαρχία και στην συνέχεια της FIG, και υπογραμμίζει τα ταξίδια του σε «περισσότερες από 160 χώρες» ως μέρος των καθηκόντων του, για να «γνωρίσει ανθρώπους, να τους κατανοήσει και να συζητήσει».
Σημειώνεται, ότι εάν ο Γουατανάμπε επικρατήσει στις εκλογές, θα γίνει ο πρώτος Ασιάτης πρόεδρος της ΔΟΕ.