Σε πάνελ συζήτησης στο πλαίσιο εκδήλωσης της εταιρείας Grant Thornton με τίτλο «Future Unfold – The Annual Technology Forum» συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συζήτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο.
Ο κ. Μητσοτάκης, όπως τόνισε, σημείωσε στον κ. Τραμπ το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοαμερικανών σχέσεων που είχε διαμορφωθεί από την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι τον κάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα, στο πλαίσιο της περιοδείας που ενδέχεται να κάνει στην ευρύτερη περιοχή. «Ειχαμε μια θερμή συζήτηση, τον συνεχάρην για την επιτυχία του και του υπενθύμισα τις καλές ελληνοαμερικανικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν από την πρώτη του θητεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα ήθελα να διαχωρίσω τις ευρωαμερικανικές σχέσεις με τις ελληνοαμερικανικές. Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα, κατοχυρωμένες στις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει. Δεν στηρίζονται μόνο σε αξιακό πλαίσιο. Είναι σχέσεις που στηρίζονται στο αμοιβαίο συμφέρον που βλέπουν οι ΗΠΑ στις σχέσεις αυτές. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας. Οι σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετική πορεία και να θυμίσω ότι οι σχέσεις περνούν και από νομοθετική εξουσία και είναι σχέσεις στενές και με τα δύο κόμματα του Κογκρέσου. Θα συνεχίσουμε στην πορεία που έχουμε μπει».
«Οι Ευρωαμερικανικές σχέσεις είναι πιο σύνθετες. Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τον λήθαργο. Όταν το 2018 ο Τραμπ είπε με ωμό τρόπο ότι δεν γίνεται η Ευρώπη να μην φτάνει στις αμυντικές δαπάνες που είναι στο 2%, είχε επί της ουσίας δίκιο. Καλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία και δαπάνες ενισχύουν τη στρατηγική αυτονομία Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η Ελλάδα έδινε το 2% του ΑΕΠ και τώρα έφτασε το 3%.
Ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την επιρροή που θα έχει γεωπολιτικά και οικονομικά η εκλογή Τραμπ, ανέφερε ότι «ως προς την οικονομία, πιστεύω ότι θα δούμε μία πολιτική περεταίρω μείωσης φόρων και οι ΗΠΑ θα καταστούν πιο φιλικές στην προσέλκυση κεφαλαίων. Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει επειγόντως την ανταγωνιστικότητά της».
Η δεκάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία
Το τηλεφώνημα Τραμπ-Μητσοτάκη διήρκεσε περίπου 10 λεπτά και η συνομιλία έγινε σε θερμό κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Σύμφωνα με το Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία και με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, για ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Ελλάδα.