Από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου βρίσκεται προκειμένου να συμμετάσχει στην 29ης Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), και μιλώντας στο Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστούν περισσότεροι πόροι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, θα ήθελα να βεβαιωθώ ότι η Ευρώπη θα προσφέρει περισσότερη συνεργασία να αλλά και περισσότερους πόρους σε χώρες στην αιχμή του δόρατος της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «παρακολουθώ αυτές τις συναντήσεις εδώ και αρκετά χρόνια και φαίνεται να υπάρχει ένα αν θέλετε σχέδιο που επαναλαμβάνεται και όσον αφορά τις συζητήσεις, από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη φαίνεται να συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές που αφορούν τον κλιματικό μετασχηματισμό και όλοι συνειδητοποιούμε ότι αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να επιταχυνθούν».
«Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μου», υπογράμμισε. «Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό λόγω και των κλιματικών καταστροφών που είχαμε και των πρόσφατων πλημμυρών και κλιματικών καταστροφών στην Ισπανία. Θα πρέπει λοιπόν να επικεντρωθούμε στη μακροπρόθεσμη άμβλυνση αυτών των δυσκολιών και φυσικά στο να βοηθήσουμε τους λαούς μας να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές καταστροφές. Γι’ αυτό λοιπόν, χρειάζεται χρηματοδότηση. Δεν πρόκειται δηλαδή να βοηθήσουμε μόνο τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τον μετασχηματισμό, αλλά και πιο ώριμες οικονομίες, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες».
Δεδομένου ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν μέσα στους πρώτους ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το τι περιμένει από τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου σχετικά με την κλιματική αλλαγή, δεδομένου ότι έχει δηλώσει πως θα αποσύρει εκ νέου την Αμερική από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, με τον πρωθυπουργός να απαντά, «ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει, ελπίζω ότι δεν θα δούμε τις ΗΠΑ να φεύγει από τη συμφωνία του Παρισιού». Επίσης, αναφέρθηκε στο τηλεφώνημα από τον Τραμπ, κάνοντας λόγο για μια «φιλική συνομιλία» και προσθέτοντας ότι «η ελληνοαμερικανική συνεργασία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη Μεσόγειο».
Σχετικά, δε, με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται γρήγορα και είμαι πολύ αισιόδοξος όσον αφορά την ελληνική οικονομία και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Έχουμε ακόμα τρία χρόνια στη θητεία της θητείας μας. Η κυβέρνησή μας είναι σταθερή. Θα συνεχίσουμε να προσελκύουμε στην Ελλάδα επενδύσεις και στον τομέα του τουρισμού και σε άλλους τομείς, όπως παραδείγματος χάρη και σε καινοτόμους τομείς. Προσελκύουμε το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να αποδίδουμε. Ο κύριος στόχος μου είναι να μπορέσουμε να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη ταχύτατα, ταχύτατα να καλύψουμε το κενό που έχει δημιουργηθεί, το χάσμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια και αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα».
Διαβάστε επίσης
«Φουντώνει» η κόντρα ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας: Στον «αέρα» η συνάντηση Ανδρουλάκη με Μητσοτάκη
Ακρίβεια: Συνθλίβεται ανάμεσα στην αισχροκέρδεια και την κοροϊδία η κυβέρνηση