Στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην -πανηγυρική για τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του- Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με την ατζέντα του να είναι «γεμάτη».
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός στις 12:15, τοπική ώρα, θα έχει συζήτηση στο Council on Foreign Relations με τον Daniel Speckhard, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Corus International και πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ενώ στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Επίσης, την Τετάρτη, στις 11.30 (ώρα Αμερικής), λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την Νάντια Σάντλοου, πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ο πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, στις 11.15 θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις επαφές και συναντήσεις που ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αλλά και στα ζητήματα που η Ελλάδα αναμένεται να θέσει στους συμμάχους της. Κατ’ αρχάς, απορίες έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει «κλείσει» συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, ούτε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ούτε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να αρκείται να δηλώνει ότι «δεν αποκλείεται στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, να κάνει και κάποιες διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο της παρουσίας του εκεί ο πρωθυπουργός, αλλά κάτι προγραμματισμένο δεν υπάρχει».
Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι σχετικά με τις προκλήσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας ο πρωθυπουργός «θα θέσει το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο, θα αναφερθεί στη συμφωνία η οποία δεν τηρείται και κυρίως το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes. Θα αναφέρει μια σειρά από δηλώσεις, οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, σε όσα δηλαδή έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη, γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας, που είναι πλέον δεδομένη, στο ΝΑΤΟ, είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας αυτής, αλλά η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα αυτής της Συμφωνίας και είναι κάτι που είναι δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το θέσει».
Σημειώνεται ότι η δήλωση Μαρινάκη έρχεται μετά από πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα κινούσε θέμα Βόρειας Μακεδονίας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ μόνο στην περίπτωση που θα προκαλείτο να το κάνει από τον ομόλογό του, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Ωστόσο, φαίνεται ότι η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης των Σκοπίων και οι διαρκείς δηλώσεις των ηγετών της χώρας περί του δικαιώματός τους να χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία», αλλά και (σε κάποιο βαθμό και) οι παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών – του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή – οι οποίοι ζήτησαν πιο αυστηρή στάση της Αθήνας έναντι Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας επέδρασαν στην αποφαση ο Έλληνας πρωθυπουργός να θέσει το ζήτημα της μη τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια σε επίπεδο ΝΑΤΟ.
Από εκεί και πέρα, μένει να φανεί τι «ψάρια θα πιάσει» ο πρωθυπουργός σε ζητήματα που «καίνε» την Ελλάδα, όπως οι κοινοί εξοπλισμοί σε επίπεδο Ευρώπης, αλλά και το θέμα των πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή…