Σε πάνελ συζήτησης στο πλαίσιο εκδήλωσης της εταιρείας Grant Thornton με τίτλο «Future Unfold – The Annual Technology Forum» συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συζήτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δεκάλεπτη συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο.
Ο κ. Μητσοτάκης, όπως τόνισε, σημείωσε στον κ. Τραμπ το πολύ καλό επίπεδο των ελληνοαμερικανών σχέσεων που είχε διαμορφωθεί από την πρώτη θητεία του στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι τον κάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα, στο πλαίσιο της περιοδείας που ενδέχεται να κάνει στην ευρύτερη περιοχή. «Ειχαμε μια θερμή συζήτηση, τον συνεχάρην για την επιτυχία του και του υπενθύμισα τις καλές ελληνοαμερικανικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν από την πρώτη του θητεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα ήθελα να διαχωρίσω τις ευρωαμερικανικές σχέσεις με τις ελληνοαμερικανικές. Ξεκινώντας με την παρατήρηση ότι οι σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών είναι σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα, είναι σχέσεις οι οποίες πια είναι κατοχυρωμένες μέσα στο πλαίσιο συμφωνιών που έχουμε υπογράψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας. Και είναι σχέσεις οι οποίες δεν στηρίζονται απλά σε ένα αξιακό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δύο ιστορικών δημοκρατιών, που πάντα βρέθηκαν από τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Είναι και σχέσεις που στηρίζονται στο αμοιβαίο συμφέρον, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν στη χρησιμότητα της στήριξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Μια Ελλάδα, η οποία αποτελεί όχι απλά παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, αλλά μια χώρα η οποία είναι σε θέση να αξιοποιήσει το ειδικό της βάρος για να διαμορφώσει εξελίξεις στην περιοχή, άρα εκτιμώ ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις εξακολουθούν να βαίνουν στην εξαιρετική πορεία στην οποία έχουν μπει τα τελευταία χρόνια. Και θέλω επίσης να θυμίσω ότι οι σχέσεις δεν περνούν μόνο μέσα από την εκτελεστική εξουσία. Περνούν και μέσα από τη νομοθετική εξουσία. Και οι σχέσεις που έχουμε και με τις δύο πλευρές του Κογκρέσου είναι πολύ στενές. Εξάλλου να θυμίσω ότι η πρόσκληση που μου απευθύνθηκε να απευθυνθώ στο αμερικανικό Κογκρέσο ήταν μια πρόσκληση διακομματική.
Άρα ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα συνεχίσουν στην πορεία στην οποία έχουν μπει τα τελευταία χρόνια».
«Ο Τραμπ είχε δίκιο για το ΝΑΤΟ»
«Οι Ευρωαμερικανικές σχέσεις είναι πιο σύνθετες. Είναι δεδομένο ότι η Ευρώπη, ανεξαρτήτως του τι έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να ξυπνήσει από αυτόν τον λήθαργο γεωπολιτικής αφέλειας στον οποίο δυστυχώς έχει εισέλθει εδώ και πολλά χρόνια. Διότι όταν ο πρόεδρος Τραμπ το 2018 είπε στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ με τρόπο ίσως, θα έλεγα πολύ άμεσο, πολύ ωμό, ότι δεν γίνεται μονίμως οι Ηνωμένες Πολιτείες να εγγυώνται την ασφάλεια όλων των ευρωπαϊκών χωρών και η Ευρώπη να μην φτάνει στις αμυντικές δαπάνες που είναι καθορισμένες από το ΝΑΤΟ, δηλαδή στο 2%, είχε επί της ουσίας δίκιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η Ελλάδα έδινε το 2% του ΑΕΠ και τώρα έφτασε το 3%.
«Αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η καλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία θωρακίζει την Ευρώπη ως προς τη στρατηγική της αυτονομία και ενισχύει ταυτόχρονα και το ΝΑΤΟ. Και σίγουρα χτίζει και γέφυρες στενότερης συνεργασίας με την καινούργια αμερικανική διοίκηση» πρόσθεσε.
Πολιτική περαιτέρω μείωσης φόρων
Ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την επιρροή που θα έχει γεωπολιτικά και οικονομικά η εκλογή Τραμπ, ανέφερε ότι «ως προς την οικονομία, πιστεύω ότι θα δούμε μία πολιτική περαιτέρω μείωσης φόρων και οι ΗΠΑ θα καταστούν πιο φιλικές στην προσέλκυση κεφαλαίων. Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει επειγόντως την ανταγωνιστικότητά της».
Σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «Προσωπικά, δεν πιστεύω πολύ στις πολιτικές των των δασμών. Εξάλλου η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία παραδοσιακά πιστεύει στις ανοιχτές οικονομίες, στο ελεύθερο εμπόριο. Μην ξεχνάμε ότι και ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, η ναυτιλία, είναι κατεξοχήν ο κλάδος εκείνος ο οποίος ωφελείται όταν υπάρχει πολύ παγκόσμιο εμπόριο».
Για το αν τον ανησυχεί η κατάσταση στην Ευρωζώνη και πώς βλέπει την επόμενη μέρα απάντησε μεταξύ άλλων «από τη μία με ανησυχεί από την άλλη δεν ανήκω στην κατηγορία αυτών που έχουν ξεγράψει την Ευρώπη και που από τώρα έχουν φορέσει πλερέζες για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού μας σπιτιού. Ας συγκρατήσουμε ότι και την τελευταία πενταετία, εν μέσω πολύ δύσκολων γεωπολιτικών εξελίξεων, η Ευρώπη έκανε σημαντικά βήματα προς τα εμπρός. Από τη συνεργασία που καταφέραμε να πετύχουμε για τον κοινό ευρωπαϊκό εμβολιασμό, τη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά το σημαντικότερο από όλα την ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία ουσιαστικά έγινε με κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό επρόκειτο για ένα εργαλείο, το οποίο συνεισφέρει σημαντικά και στην ανάπτυξη εκείνων των χωρών που αποδέχονται πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Διότι πολλές από τις δράσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός πριν που αφορούν το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδος, άρα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Η δεκάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία
Σύμφωνα με το Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία και με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, για ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί την Ελλάδα.